Het slot van het Internationale programma is een vlucht vanuit Perpignan. Een vlucht die door de jaren heen vele gezichten kent. We hebben makkelijke edities meegemaakt met relatief veel duiven op de dag van lossing. Ik kan me een editie herinneren dat je in de middag nog een kopprijs kon pakken. Vorig jaar kregen de duiven in de avond en nacht op eens de wind mee en vielen er veel duiven aan het eind van de nacht en vroeg in de ochtend. Nu was het een mooie regelmatige vlucht. Niet moeilijk voor de eerste duiven, maar zeker niet makkelijk voor de latere duiven dankzij de oplopende temperatuur.
Bij de Fondunie ging de overwinning naar Amstelveen, naar de oud Keizer Kampioen Gertjan Rigter. Deze liefhebber was niet alleen Kampioen van dit ijzersterke samenspel, maar hij ging al enkele keren vaker met de dagoverwinning slepen. Dit geeft gelijk een verwachting naar Pau 2025. Regelmatig was de winnaar van Perpignan de winnaar van Pau het jaar erop. Ik moest denken aan Pieter Woord, Sil van Vliet en laatst nog Bennie en Loes Homma.
De verzorging
De duiven krijgen voer van het merk Voetens. In het seizoen pakt Gertjan de vliegmengeling en de mengeling van Wal Zoontjes. De vetrijke zaken komen uit de mengelingen: Energie Plus van Versele Laga en Snoepzaad van Van Tilburg.
Het snoepzaad en de vetrijke mengeling staat de laatste dagen voor inkorving in een jampotje naast de broedpan. Gebrande pinda’s en Tovo is in het begin van het seizoen wel gegegven, maar daar is Gertjan mee gestopt toen de zak leeg was. Wel krijgen de duiven na de vlucht Probac, zodat ze sneller herstellen en een TKK-pil ter ontsmetting.
In januari worden de duiven geënt tegen paratyfus en krijgen ze een kuurtje hiervoor. De paramixo-enting volgt in februari en worden ze ontluist. In maart krijgen ze soms een geelkuur, maar alleen als dat nodig is. De duiven worden 3 of 4 keer per jaar door Stefan Göbel gecontroleerd, metname voor en tijdens de belangrijke vluchten. Op advies van Stefan geeft Gertjan iets als eventueel nodig is.
De 2e prijs winnares
De winnares van de 2e prijs is een duivin. Ze wordt ‘Luna’ genoemd. Zijn won in 2023 de 10e Internationaal Perpignan en nu de 11e nationaal Perpignan. Haar vader komt uit twee topvliegers. Opa van vaderskant won de 62e nationaal Barcelona en oma van vaderskant won 11e nationaal Pau 2019, 62e nationaal Marseille 2019 en de 39e nationaal 2020. Bij de moeder komen geweldige voorouders terug: ‘Kleine Jade’, ‘New Laureaat’ en ‘Zwart Goud’ (Jellema). Zowel in de vader als de moeder van ‘Luna’ zit een ingeteelde duivin ‘de 100 x 10’ van Nico Volkens (uiteraard via Hennie de Vries).
De Beleving
Over de beleving van de duivensport zegt Gertjan: ‘Het was voor ons als gezin een lastig jaar. De gezondheid van mijn vrouw liet te wensen over en daar ging veel tijd en liefde in zitten. De duiven moesten er even tussendoor. Bijzonder, dat ze dan toch zo goed presteren. Op Perpignan kon ik het voor eerst even rustig in de tuin staan en heb ik de twee vroege duiven kunnen zien aankomen. Normaal vind ik de spanning voordat de eerste duiven komen wel mooi.
Mijn zoontje Joep van twee jaar vind de duiven al wel interessant.
Ik heb al jaren een geweldige samenwerking met Hennie de Vries. Hij kweekt veel van mijn duiven.’
Tot Slot
Gertjan: Ik wil de inkorfcentra en alle betrokken mensen via deze kant nogmaals bedanken voor het vele werk dat het inkorven en uitslaan met zich meebrengt. Tevens dank voor al het begrip voor m’n thuissituatie de laatste tijd.’
Gertjan, gefeliciteerd met deze mooie dubbelslag. Ik hoop dat het snel beter gaat thuis en dat je zo ook meer tijd krijgt om van je hobby te genieten. Het gezin en je familie gaat altijd voor! Vooral in vroegere jaren vergaten ‘de melkers’ dat nog wel eens. Tot een volgende keer!
Recente reacties