Het slot van het Internationale programma is een vlucht vanuit Perpignan. Een vlucht die door de jaren heen vele gezichten kent. We hebben makkelijke edities meegemaakt met relatief veel duiven op de dag van lossing. Ik kan me een editie herinneren dat je in de middag nog een kopprijs kon pakken. Vorig jaar kregen de duiven in de avond en nacht op eens de wind mee en vielen er veel duiven aan het eind van de nacht en vroeg in de ochtend. Nu was het een mooie regelmatige vlucht. Niet moeilijk voor de eerste duiven, maar zeker niet makkelijk voor de latere duiven dankzij de oplopende temperatuur.
Bij de Fondunie ging de overwinning naar Amstelveen, naar de oud Keizer Kampioen Gertjan Rigter. Deze liefhebber was niet alleen Kampioen van dit ijzersterke samenspel, maar hij ging al enkele keren vaker met de dagoverwinning slepen. Dit geeft gelijk een verwachting naar Pau 2025. Regelmatig was de winnaar van Perpignan de winnaar van Pau het jaar erop. Ik moest denken aan Pieter Woord, Sil van Vliet en laatst nog Bennie en Loes Homma.

 Perpignan Fondunie 2000
Perpignan werd na een aantal dagen uitstel in de vroege ochtend gelost. Op maandagochtend om 7 uur kreeg het Internationale veld de vrijheid om zo snel mogelijk huiswaarts te vliegen. De 157 deelnemers van de Fondunie 2000 korfden gezamenlijk 1.487 duiven in. In de vroege dinsdagochtend vielen de eerste twee duiven bij Gertjan Rigter in Amstelveen. Zijn eerste duif was er om 6.10 uur en nog geen 21 minuten later zijn nummer twee. De afstand is hemelsbreed 1.060 km voor deze toppers. De winnende snelheid is berekend op 1.124 mpm. Het brons ging deze keer naar Harry Hendriks uit Vinkeveen. Hij sloot het seizoen 2024 op deze manier mooi af. De Top 10:
1. Gertjan Rigter, Amstelveen
2. Gertjan Rigter, Amstelveen
3. Harry Hendriks, Vinkeveen
4. Kaptein-Soeterbroek, Akersloot
5. Familie Hendriks, Zuiderwoude
6. Sil van Vliet, Ter Aar
7. Harry Kalter, IJsselmuiden
8. Jan Hommes en znn, Akersloot
9. Jan Hommes en znn, Akersloot
10. Jan Grootoonk, Bant
Jan Grootoonk deed op Perpignan 3 duiven mee. Op de uitslag zijn ze terug te vinden op de plaatsen 10, 44 en 147. Met dik 370 prijzen is dat een geweldige prestatie!

De winnende liefhebber
Gertjan Rigter (56 jaar) uit Amstelveen is in het dagelijks leven salesmanager. Gertjan heeft zijn hele leven al dieren. Van kindsaf aan heeft hij kippen, fazanten, konijnen gehad. Op een geven moment had Gertjan drie tortelduiven in een papagaaien kooi zitten. Een oom stelde voor om daar een buitenhok voor te bouwen. Dit werd gelijk een hok  van 5 bij 2 meter. Wij schrijven inmiddels het jaar 1981. Deze oom (Henk Bartels) had vroeger postduiven gehad en stelde voor om de tortelduiven te verwisselen voor echte duiven …… postduiven. Via zijn oude contacten kwamen de eerste duiven van Gebr. Franken en Gertjans oma kocht bij B. Peereboom een aantal duiven voor hem. Tijdens de studietijd (op de HAS) stond het duivenspel op een lager pitje. In die periode vloog Gertjan combinatie met zijn stiefvader, Jan Copier. Dit was vanaf het ouderlijk adres. Samen wonnen ze diverse kampioenschappen. En samen hadden ze veel plezier en hielden elkaar scherp.
Nu speelt hij al jaren zelfstandig op de marathonvluchten. De huidige stam is al jaren hetzelfde: duiven van Gebr. Jacobs en de Volkens-duiven via Hennie de Vries. De belangrijkste duiven zijn de twee stamdoffers afkomstig van de Gebr. Jacobs. Dit zijn twee broers uit de Mont Ventoux van de broers uit Nes aan de Amstel. Veel toppers stammen van deze broers af.

De winnende duif
De snelste duif van Perpignan bij de Fondunie 2000 is een doffer van 2020, ‘De 615’. Hij werd ingemand op een stand van 11 dagen broeden. Hij was zijn tweede opdracht in 2024 na Barcelona. Op deze Koningsvlucht won hij de 22e nationaal. Nationaal won hij op Perpignan de 8e prijs.
De vader van de eerste prijswinnaar van Perpignan is van het soort van Fons van Ophuizen. Deze doffer komt uit een zoon van 1e nationaal Marseille met een dochter van 1e Nationale Asduif 2009. De moeder is ingeteeld naar ‘De Mont Ventoux’. Zij komt uit een zoon en dochter van deze topdoffer (halbroer/halfzus).

Het seizoen
In het begin van het seizoen wordt de start gemaakt met zo’n 140 vliegduiven (incl. jaarlingen). Daarnaast heeft Gertjan 16 koppels kwekers.
De duiven zijn 21 april gekoppeld. De winnende doffer heeft in die periode een jong gehad, totdat die ongeveer 10 dagen oud was.
Vanaf het begin van het seizoen gaan de jaarlingen elke vlucht mee. Als jonge duif zijn deze duiven niet weg geweest. Als ze 3 of 4 keer een dagfondvlucht hebben gehad van ongeveer 600 km zijn ze genoeg opgeleid voor dat jaar. De oudere duiven hebben als opleerprogramma de volgende afstanden gehad: 173 km, 226 km, 331 km, 255 km en 408 km. Tussen de marathonvluchten komen de oude duiven niet in de mand en worden ze ook niet gelapt. Gertjan: ‘Wel zeg ik erbij, dat m’n duiven over het algemeen in de namiddag graag ruim een uur willen trainen. Voor de week van Perpignan zag er duidelijk meer snelheid in de koppel en trokken ze ondanks het warme weer hoog over om regelmatig even buiten gezichtveld te trainen.’

… wordt vervolgd …