Vorige week maakte u kennis met de Keizer Kampioen van de Fondunie 2000, Gertjan Rigter uit Amstelveen. Een kampioen met een klasse hok met duiven. U las iets over zijn historie, de stamopbouw, het hok en zijn mooie uitslagen in de Fondunie 2000 en de ZLU. In het slotstuk kunt u lezen over zijn beste duiven, zijn beleving met zijn duiven en hoe het seizoen 2015 werd opgebouwd. Veel leesplezier met het tweede en laatste deel …

De 532 van 2012 edited

‘De 531,’ 12e nat Bordeaux en 84e nat Perpignan

De beste duiven
De twee beste duiven van het jaar 2015 zijn ‘de 532’ en ‘de 524,’ beiden van 2012. De eerste die we doornemen is een duivin, ‘de 532.’ Deze duivin komt uit een zoon De 91 x 172 van Nico Volkens (inteelt bonte koppel), wat een kweekkoppel van Hennie de Vries is. ‘De 532’ won afgelopen seizoen de 12e  nat Bordeaux ZLU en de 84e nat Perpignan. Ze was 10e beste zware fondduif 2015 (2 prijzen). ‘De 524’ is een doffer. Hij won in 2015 de 40e nationaal Marseille en de 73e nat Pau (bleef 10 minuten op het hok zitten, nadat zijn hokgenoot, ‘de 097’ al was afgevlagd voor de 53e nationaal). Hij werd 32e beste zware fondduif 2015 (2 prijzen).  Hij komt ook uit een zoon van ‘de 91’ met een rechtstreekse dochter van ‘de 621’ van de Gebr. Jabobs met zijn vaste duivin ‘de 019.’ Hij is dus een volle neef van de huidige topduif van Gebr. Jacobs. ‘De 742’ van 2010, die dit jaar de 3e nat Agen/Bordeau ZLU won en de 12e nat Marseille 2015. Gertjan: ‘ ‘De 524’ ging als jaarling voor het eerst in de mand. Op de tweede vlucht kwam hij dusdanig gewond thuis dat ik hem in twee uur tijd van voor naar achter weer in elkaar heb moeten naaien. Na een week of 6 vloog hij weer goed mee met de koppel zodat hij werd ingekorfd voor een kort vluchtje waar hij te laat van thuis kwam. Hierna 1 keer een midfond en een dagfondvlucht waarbij hij een staartprijs haalde. Twee weken later stond hij er zo mooi op, dat hij op de middaglossing Bergerac werd ingekorfd en direct de 61e nationaal vloog. Werkelijk een prachtduif en klasbak.’
De volgende goede duif in 2015 is eveneens een doffer ‘de 097’ van 2011. Ook hij komt uit een zoon van ‘de 91’ met ditmaal met een Volkens-duivin (Inteelt Bonte Koppel) van Hennie de Vries. Twee zusters van ‘de 097’ vlogen ook goed dit seizoen. ‘De 515’ van 2012 won de 100e Agen middaglossing FC Noord-Holland 2015 en de 29e nat St. Vincent ZLU 2015. Terwijl een andere zus de 340e nat Barcelona 2015 won.

In 2013 vlogen 2 andere kleinkinderen van De 91 x de Volkens lijn de 35e nat. Bordeaux ZLU (dit was ‘de 182’ van 2011) en ‘de 135’ won de 51e nat Perpignan. Een andere topper van het jaar 2012, ‘de 358,’ die uit de lijn van de Mont Ventoux van Gebr Jabobs komt, vloog in 2015 de 3e op Cahors ochtendlossing  FC Noord-Holland (13e nat Sect) en een 210e nat Narbonne ZLU. Hieruit zit een jong op de verkoop tbv de fondunie 2000… … Een mooi gebaar naar onze organisatie.

De 97 van 2011 edited

‘De 097,’ 53e nationaal Pau 2015

Het seizoen
Het seizoen 2015 werd gestart met 30 meerjarigen en 70 jaarlingen. De jongen die gekweekt worden, komen voor het grootste gedeelte van het kweekhok van Hennie de Vries, dat zijn er ongeveer 80. Deze worden aangevuld met wat jongen uit de beste vliegers. Eind februari worden de duiven doorgaans gescheiden om een maand later weer gekoppeld te worden. De vliegers brengen geen jongen groot. Alleen in het vliegseizoen. De jongen worden pas als jaarling rustig opgeleerd.  De belangrijkste reden daarvan is, dat de tijd ontbreekt om ze uit te wennen en te laten trainen. De jongen worden pas uitgewend na Perpignan waarbij de meeste al 3 of 4 pennen hebben gestoten. Doordat ze via de volière goed zicht hebben, zijn de verliezen bij het uitwennen minimaal. Bijkomend voordeel is dat ze als jaarling alle kinderziektes al overwonnen hebben en de duiven langer meegaan. Een enkele jaarling wordt gespeeld op de laatste middaglossing. Als twee jarige moeten ze echter volop aan de bak.
Na het koppelen eind maart broeden de vliegduiven een keer over. Om vervolgens op de goede gebracht te worden op de verschillende vluchten. De standen zijn 10 dagen broeden of 4 dagen jongen. Gertjan probeert het hele koppel tegelijk te spelen. Bij twijfel over de conditie blijft er weleens één thuis. Na het seizoen komen de oude duiven niet meer los. Twee weken voor de koppeling gaan ze weer voor het eerst naar buiten. Op het moment van koppelen zijn ze dan al weer redelijk los gevlogen. Direct na de eerste eieren begint het seizoen waarbij ze worden ingevlogen t/m de eerste dagfondvlucht. Hierna worden ze op stand gezet en staat het spel op de wagen. Dit jaar waren de duiven vanaf de eerste krachtmeting in vorm en vlogen ze met de besten mee.
De duiven krijgen voer van verschillende merken door elkaar. Er wordt relatief veel snoepzaad toegevoegd. Normaal krijgen ze voer in de voerbak, maar de laatste vier dagen voor inkorving krijgen de duiven ook voer in een potje in de broedbak. De duiven krijgen vanwege de drukke baan van Gertjan zomer en winter één keer per dag voer en wel in de namiddag. In het seizoen trainen de duiven één keer per dag (tussen 16.30-17.30). Ze vliegen meestal ruim een uur, waarbij alle duiven verplicht naar buiten moeten en het hok een uur dicht zicht. Als na de training alles wordt opengezet stormen ze vaak naar binnen.  Alle hokken hebben roosters. Broedhokken worden incidenteel in het seizoen schoon gemaakt. Alleen voor het seizoen en na de rui worden de hokken grondig gereinigd. Naast het voer krijgen de duiven in het weekend een keer knoflook en biergist over het voer en krijgen de duiven een bad. Gertjan laat de mest tweemaal per jaar onderzoeken. Ze worden geënt tegen paramixo en pokken. Verder krijgen ze druppels tegen de luis en in de eerste week van februari krijgen ze preventief een paratyphuskuur met Parastop. De duiven krijgen preventief regelmatig een geelpil: twee weken voor de koppeling, na de eerste dagfondvlucht en na elke marathonvlucht. De kampioen uit Amstelveen heeft zelf een microscoop, dus hij controleert zelf op het geel. Als een duif het geel heeft, wordt hij of zij individueel nogmaals behandeld. Naast deze preventie krijgen de duiven af en toe Oregano in het water om de gezondheid te ondersteunen.

Gertjan in het hok deel 2 edited

Gertjan in het hok van de oude duiven

De Beleving
Gertjan beleeft zijn hobby intensief, maar het geeft ook de nodige ontspanning. De dagen dat er ingemand moet worden is het soms wat stressen. Snel naar huis voeren, even bijkomen en dan de duiven pakken en naar het inkorflokaal. Inkorven voor de ZLU in Noordwijkerhout doet hij samen met Piet Jacobs, zodat in geval van nood of een andere afspraak, de één het van de ander over kan nemen.
Gertjan heeft op dit moment een vriendin, die hem niet helpt met de duiven, maar er wel voor de volle 100% achter zijn hobby staat. Hulp krijgt hij van zijn ‘vader’ Jan Copier die twee deuren verderop woont. Tijdens de vitesse vluchten staan ze gezamenlijk bij zijn hok te kijken, waarbij Gertjans moeder regelmatig de mannen van koffie en lekkernijen voorziet. Zodra de eerste overnachter zich meldt (meestal 10 minuten na zijn eerste) loopt Gertjan naar mijn eigen huis. Samen genieten ze bij elkaar van de aankomsten en praten ze constant over de duiven en de bijkomende plannen. Tijdens vakanties en Gertjans zakenreizen verzorgen hij en zijn ‘vader’ van en voor elkaars duiven. Hiervoor is Gertjan Jan erg dankbaar. In het verleden vlogen ze gezamenlijk de vitesse/midfond vluchten onder de naam Copier-Rigter. Vanaf het moment dat Gertjan vanaf zijn eigen huis is hij begonnen met de overnachtvluchten onder de naam Rigter-Copier. Door een administratieve fout 2 jaar geleden moesten ze samen (te) snel beslissen over twee namen, waardoor we besloten hebben ieder op zijn eigen naam door te vliegen. Verder is er natuurlijk een geweldige samenwerking met Hennie de Vries, die de volledige kweek voor zijn rekening neemt en waarmee onze hoofdpersoon in het seizoen zeer regelmatig contact heeft over de prestaties van onze duiven.

Het hok en de omgeving edited

Tot Slot
Gertjan, wat is er zo mooi aan de duivensport? Gertjan: ‘De onderlinge contacten en de gezonde vluchtspanning.’ Wat kan er beter in de duivensport? De man uit Amstelveen: ‘Het transport en de verzorging van de dagfond en middaglossingen. De ZLU heeft dit beter voor elkaar. Kost wel wat meer, maar de duiven komen altijd in een topconditie weer thuis. En dat kun je niet altijd van de afdelingsvluchten zeggen.’ Heb je nog een leuke anekdote omtrent dit goede seizoen? De kampioen van de Fondunie vertelt: ‘De 532 durfde ik de avond van de lossing niet meer los te laten, omdat ze de avond ervoor in haar uppie nog hoog boven Ouderkerk aan het trainen was, nadat de grote groep al binnen was. Tijdens het inkorven in Noordwijkerhout voelde de duivin (die als eerste getekende stond) naar mijn zin te licht aan. Piet Jacobs zag haar de mand in gaan en zij: ”Dat kampioenschap komt wel goed!” Hij bleek gelijk te hebben.’ Wat zou je nog graag kwijt willen in deze reportage? Gertjan: ‘Iedereen bedanken die mede verantwoordelijk zijn geweest voor dit geweldige seizoen. Ik bedoel hiermee: mijn moeder, Jan, Hennie, Piet en Toon … iedereen nogmaals bedankt.’
Gertjan nogmaals gefeliciteerd met het behalen van dit geweldig mooie kampioenschap. Je was onaangewezen en aangewezen samen de beste van een groep topmelkers. Een prestatie om supertrots op te zijn. Ik hoop tot een volgende keer !!!!

jaco-handtekening