Bergerac werd weer eens een vlucht waarbij het oriëntatievermogen van onze duiven in de nacht werd getest. Dit kan de ene duif beter als de andere, zoals de ene duif ook beter om kan gaan met ‘wind op kop’ dan de andere. Gert Krab heeft inmiddels twee duiven die dit heel goed kunnen. Het leuke is dat deze twee duiven ook met de andere omstandigheden prima uit de voeten kunnen. Zijn ‘Lianne’ werd in 2021 Duifkampioen bij de Marathon Noord en de Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. Dat wordt je niet alleen met een nachtelijke thuiskomst van Bergerac (toen Libourne). Zij liet zien dat ze meer kon. Zij is inmiddels gebruikt om nageslacht voor te brengen. Deze keer is het ‘Bergerac Max’ die Gert op meerdere vlakken succes brengt. Hij wint nationaal Bergerac in sector 3, is de snelste duif van de Noordelijke Unie en wint het concours bij de Marathon Noord. Verder gooit ook hij hoge ogen bij het Duifkampioen van de Afdeling 8. Dus ook hij kan onder verschillende omstandigheden prima uit de voeten. Een echte Allround marathonduif!

De winnende liefhebber
Bergerac werd een prooi voor de 51-jarige Gert Krab uit Elst (Utr.). Dit dorpje ligt tussen Amerongen, Rhenen, Veenendaal en de Rijn geklemd. Gert werkt als zelfstandige in de IT en Webdesign.
Op 12-jarige leeftijd heeft Gert een start gemaakt in de duivensport. Gert vertelt: ‘In 1984 ben ik begonnen met de duivensport door een vriendje op school die duiven had en ook door mijn overbuurman, Ben Vervat. Ik werd meteen gestimuleerd door mijn vader om met duiven bezig te gaan. Hij zat in zijn jonge jaren ook in de duivensport. Onze eerste duiven kwamen van Ben Vervat en leden van P.V. Elst & Omstreken.’
Op dit moment staat er bij Gert in de tuin een hok van Buitenhuis. Dit vlieghok is 8 meter, waarvan 2 meter wordt gebruikt als ‘rommelhok’ voor natourjongen, 2 meter voor een kleine ploeg dagfondduven en 4 meter voor de marathonduiven. Daarnaast heeft de man uit Elst voor de kwekers een hok van vierenhalve meter en ook voor de jonge duiven staat er vierenhalve meter hok. Alle hokken zijn voorzien van rennen.
De huidige stam duiven van Gert voor de marathonvluchten komt voor het overgrote deel rechtstreeks van Team van Ginkel, waarvan de basis bij Piet de Vogel vandaan komt. Daarnaast zitten er enkele duiven van bevriende liefhebbers. Op het kweekhok zitten inmiddels nakomelingen van ‘De Lianne’ (zie reportage 2 jaar geleden op het Marathonduivenjournaal of op de site van Marathon Noord), duiven van WW Racingpigeons (Wilfred Hamstra en Wulftert Ter Beek) en van Jan Polder.’

Het seizoen
Het seizoen 2023 is begonnen met ruim 50 duiven die voor de marathon bedoeld zijn, maar door vogelgriepperikelen in 2022 zijn er in het begin van het seizoen een aantal jaarlingen achtergebleven.
Dit voorjaar heeft de dagfondlijn in het kweekhok plaats moeten maken voor marathonduiven, veelal zelf gekweekt uit ‘De Lianne’, Duifkampioen in 2021 en gekoppeld op aankopen of krijgertjes, in totaal zo’n 15-20 koppels.

De duiven zijn niet gescheiden geweest. De broedkooien stond in het stille seizoen op half. Toen ze ‘mochten’, gingen de broedbakken open, schalen erin en stro in het hok. Dat was een aantal weken voor Limoges.
Vanaf de tweede vlucht bij de oude duiven zijn alle duiven elke week meegeweest. Omdat de jaarlingen ervaring moesten opdoen, wilde Gert vanaf het begin er bij zijn. Verder zijn de ouden één keer meegeweest naar Melun en de jaarlingen twee keer.
De duiven krijgen voer van het merk Matador. In het seizoen zijn dat de mengelingen Premium Start, Premium Fond en Premium Turbo Extreme. Naast het voer krijgen de duiven mineraalmengelingen van o.a. Beute, Matador en Jelle Jellema. Verder krijgen de duiven LTW van Beute en een aantal producten van Next Level Pigeon Racing. Gert vertelt verder: ‘Ik steek richting de inkorving pinda’s op bij de duiven, maar heb de jonge duiven dit jaar alvast pinda’s leren eten en ga dat ook nog bij de ouden doen als de duiven van Argenton en München thuis en hersteld zijn.
Ik laat de duiven regelmatig controleren door een dierenarts. Naar zijn bevindingen wordt gehandeld of juist niet.

… wordt vervolgd …