Op vrijdagochtend om 11 uur gingen ruim 10.000 duiven op weg naar het thuisfront in Nederland. 4.742 gingen richting het zuidelijk deel van Nederland. Met andere woorden van Zeeland t/m Limburg. De omstandigheden waren prima. Alle voorwaarden voor een open vlucht waren aanwezig. En dat werd het ook. De winnaars kwamen uit Oosterhout en waren Gert-Jan en Adwin de Hoogh uit het Brabantse Oosterhout. Ze wonnen met een ruime voorsprong van wel 50 minuten van Wim Muller en Martha van Geel, die genoegen moesten nemen met het zilver en brons. En dat deden ze ook. De prijzen waren binnen 5 uur verdiend. Dus alle reden voor de betrokkenen rondom de lossing en verzorging van de duiven om tevreden terug te kijken op deze klassieker.
De winnende liefhebbers
De winnende liefhebbers in sector 1 zijn vader Gert-Jan (51 jaar) en zijn zoon Adwin de Hoogh (die in augustus 23 wordt) uit Oosterhout. Adwin is van beroep kok. Gert-Jan is altijd betonijzervlechter geweest maar is al jaren afgekeurd voor z’n rug.
Gert-Jan vertelt over zijn intrede in onze duivensport: ‘Ik ben in de duivensport belandt door mijn ooms. Zij hadden bijna allemaal duiven vroeger: Cees, Frans, Dries en Sjef de Hoogh. Mijn neef Gertie de Hoogh had toen duiven met zijn vader Dries de Hoogh. Vroeger vloog ome Frans de Hoogh in Rijen, Gebr. de Hoogh (Cees en Sjef) in Oosterhout en later kwamen daar Dries de Hoogh en zn in Oosterhout bij. Ikzelf heb nog jaren met Sjaak Jansen samen gedaan onder de naam Jansen-de Hoogh. Op dit moment vlieg ik met m’n zoon samen. In onze familie is er nog een combinatie bijgekomen Van Vugt-de Hoogh (Danny, zoon van Gertie met z’n oom Ad). Ome kees was voeger echt mijn mentor daar heb ik veel van geleerd toen ik rond de 15 of 16 jaar was. Als de duiven slecht kwamen, kreeg ik op m’n donder. Ik heb dus een harde leerschool gehad. Adwin is door mij in de duivensport gekomen door geleidelijk aan steeds meer mee te lopen.
De eerste duiven kwamen van m’n ooms, die allen toen al goed vlogen. Ik kon gelijk beginnen met goede duiven. Onze familie, vanaf mijn opa tot nu, heeft al meer dan 100 jaar duiven van vader op zoon.
Ik heb boven een hok van 9 meter met 4 afdelingen daar wordt op 3 afdelingen op het nest gevlogen. Beneden heb ik dan nog een hok van 4 meter voor 28 koppels jaarlingen op het nest. Verder staat er nog een hok van 13 meter met 4 afdelingen: 2 voor de jongen en een voor de oude nestduiven en 1 voor wat losse duiven. Tot slot staat er nog een hok van 4 meter voor de vasthouders met 24 koppels.
Mijn huidige stam bestaat uit ons oude soort aangevuld met duiven van Frank Zwiers, Bart van de Bovenkamp (gekregen van Paul Couwenberg en Willy Jan van der Goorbergh), één topkweekster van Wim Gielen uit ‘de Spirit’, Cor de Heijde, Bert Saarloos, Jos Martens (in deze duiven heeft Erik Reijnen geïnvesteerd), sinds dit jaar een dochter ‘Emo’ van de Gebr. Dekker. Verder doen we samenkweek met Willem Thielemans.’
De winnende duif
De winnende duif is de duivin ‘Misty.’ Ze zat op een nest van 14 dagen eieren.
Deze duivin komt uit ‘Boudha’, zoon ‘Le Bernard’ met ‘Amber’ van Frank Zwiers. Deze doffer stond op een duivin van Bart van de Bovenkamp. Zij komt uit een dochter van de ‘Lichte Ventoux’.
In 2022 won ‘Misty’ een prachtige prijs op Bergerac:
- 2e NPO tegen 2.820 duiven
- 5e nationaal sector 1 tegen 9.770 duiven
- 7e nationaal van heel Nederland Bergerac tegen 25.618 duiven
Het seizoen
Gert-Jan en Adwin zijn begonnen met 150 vliegduiven. Ter aanvulling zitten er 24 koppels vermenigvulderaars. Gert-Jan: ‘Echte kwekers zitten heel dun: ‘Boudha’ is er één.’
De jaarlingen en de kwekers zijn eind januari gekoppeld. De eieren van de kwekers zijn naar de jaarlingen gegaan. Gert-Jan: ‘Zo hadden we snel twee rondes van de kwekers. De jaarlingen brengen de jongen groot en worden dan gescheiden. De oude nestduiven worden eind maart gekoppeld en brengen geen jongen groot. De winnares heeft dus ook geen jongen groot gebracht. Tot aan St. Vincent hebben deze duiven ongeveer 1.800 km ingevlogen.’
Over de verzorging vertelt de winnaar van St. Vincent: ‘We hebben onze eigen zak voer ‘de GJ de hoogh Topmix’, een mengeling voor heel het jaar samengesteld met Ronny van Tilburg van Hobbyshop Van Tilburg in Zondereigen. In het seizoen geven we deze Topmix met de laatste dagen in de broedbak ‘NPO-mix’ van Peter Theunis. De bijproducten die wij geven zijn LTW en MG-mix van Gert Jan Beute, snoepzaad, TOVO, pinda’s en Allerlei van Ronny van Tilburg en in de winter kruidenelixer van Jan Smit en Totaal Vitaal van Duifvitaal.
Medisch grijpen we in als het nodig is. De duiven worden regelmatig gecontroleerd door Jan van Wanroy van De Weerd. Ik denk maar zo: zoveel mogelijk natuurlijk, maar als er ingegrepen moet worden, doen we dat gewoon. Ik ben niet tegen medicijnen. Als dit nodig is, dan moet het. Een heel jaar zonder gaat toch niet.’
De Beleving
Gert-Jan vervolgt zijn verhaal: ‘Ik beleef de duivensport intens en geniet ook vooral van mijn duiven … zeker als ze goed komen. Ik kan slecht tegen slecht vliegen wat natuurlijk ook gebeurd.
Mijn gezin staat achter de duiven en ik ben in de gelukkige situatie dat ik het samen met m’n zoon Adwin mag beleven. Zeker zoals afgelopen zaterdag. Dat we elkaar met tranen in de ogen in de armen vielen. Onze jongste geeft niets om duiven en mijn vrouw is altijd wel geïnteresseerd hoe ze komen en als het moet, helpt ze ook.
Ik werk sinds vorig jaar samen met de kweek met Willem Thielemans uit Schaijk. We zijn inmiddels goede vrienden geworden en met de vrouwen klikt het ook. Ik heb verder heel veel overleg met Paul Couwenberg. We hadden de zondag voor inkorven voor St. Vincent nog samen de duiven uitgezocht en hij voorspelde een superuitslag. Met Erik Reijnen speel ik op de programma vluchten samen. We spelen onder de naam Reijnen-Bolton-de Hoogh. Dit heeft voor een extra impuls gezorgd op het kweekhok.
Het mooie van onze sport is dat we heel de week intens met de duiven bezig zijn en dat we dan hopelijk op zaterdag de kik van een vroege duif of duiven. Ja toch?’
Tot Slot
Tot slot zegt Gert-Jan: ‘Geniet allemaal op je eigen manier van de duivensport en probeer er op je eigen manier er iets van te maken, waar je jezelf goed bij voelt.
Ik zou graag mijn vader en moeder willen bedanken, die me altijd financieel gesteund hebben. Al vanaf toen ik met duiven begon op 13 jarige leeftijd. Tot slot natuurlijk onze Adwin: Dat we samen dit onvergetelijke moment hebben mogen beleven. Hiervoor doe je iedere dag je stinkende best en als het dan lukt geeft dat heel veel kippenvel.
Gert-Jan, hartelijk dank dat je dit allemaal met ons hebt willen delen. Samen nogmaals enorm proficiat met deze mooie overwinning!!! Veel succes en plezier voor de komende vluchten!
Recente reacties