Als de prijzen van Bergerac/Libourne verdiend zijn, schrijf ik het tweede deel van de laatste reportage over 2021. In dit geval de Kampioen Marathon van de Afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie. Deze kampioen ken ik al weer een aantal jaar. Hij kenmerkt zich als een optimistische vrolijke man. Deze op en top liefhebber heeft echter ondanks zijn succes met de duiven een beroerd jaar achter de rug. Dat heeft alles met zijn gezondheid te maken. Ondertussen gaat hij met kleine stapjes vooruit en geniet hij meer dan ooit van zijn duiven. Als je door het oog van de naald bent gekropen dan geniet je extra van het leven en in het leven van deze liefhebber speelt de duivensport een belangrijke rol. We hebben het over Gerrit van Vilsteren uit Zwolle. Een man die altijd een warm plekje in mijn hart zal houden en die ook nog eens beschikt over topduiven. Nog steeds!

Het seizoen (2)
Op de eerste marathonvlucht gaan de duiven op 10 dagen broeden mee en later in het seizoen wordt ook weleens op jongen ingemand. De duiven gaan vanaf het begin mee elke week. Dit gebeurt alleen met de club en soms worden de duiven zelf gelapt. Vanaf het begin van het marathonseizoen stonden ze er vorig jaar goed op.
De duiven worden wel 4x per dag gevoerd. ‘De duiven moeten aan het eten blijven, dan doen ze dat in de mand ook’, vindt Gerrit. In het seizoen krijgen de duiven voer van Matador en wel de Fondmengeling. In de winter krijgen ze mengeling B18 van Havens. Naar de vluchten toe krijgen de betreffende duiven allerlei extra’s: een speciale vetrijke mengeling, snoepzaad en P40. Ze krijgen ook regelmatig vitamineral, biergist en Bambix over het voer aangemaakt met Roosvicee. Verder krijgen de duiven regelmatig verse piksteen en vitamineral.
Medisch gezien gebeurt het minimale. In het najaar krijgen ze een geelpil. Dit wordt herhaalt na de eerste dagfondvlucht. Sinds vorig jaar krijgen ze ook een wormpil. De duiven worden alleen gecontroleerd als Gerrit het niet vertrouwt. Dat doet hij dan bij Nanne Wolff.
Gerrit is verder een groot voorstander van schoon water: ‘Niet te veel poespas’.

De beste duiven van 2021
Op Limoges won Gerrit de 3e van de afdeling tegen 1.971 duiven. De duif heeft als vader een laat jong. Hij is een afstammeling van ‘De Black Jumbo’ van Eijerkamp en is tevens een zoon van de duifkampioen van Marathon Noord 2016. De moeder komt uit Gerrits oude lijnen met daarin o.a. Cor de Heide-doffer.
Op St. Vincent won ‘de 910’ van 2017 de 53e nationaal St. Vincent tegen 2.714 duiven. Deze duif is medewinnaar van de 10e Marathon Noord kampioenschap op de middaglossing. Zijn vader komt uit een zoon van ‘De Brive’ (van Raymond Moleveld) met een dochter ‘De Leo’ (van Koos Steenbeek, soort Leo van der Waard) via First Price Pigeons. De moeder van ‘de 910’ is van het eigen soort. Zij komt uit de 12e nationaal St. Vincent met de 36e nationaal Bergerac.
Op Perigueux won Gerrit de 63e nationaal Perigueux tegen 6.452 duiven met het taartjong ‘De 109’.  Deze duif komt rechtstreeks van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. De vader van deze jonge topper komt uit de 3e met de 18e nationaal Narbonne en de moeder komt rechtstreeks uit hun topkweker ‘De Carteus Giant.’ De 3e nationaal Narbonne, de oma van deze jonge vogel, komt ook uit deze inmiddels 21-jarige sterkweker.
‘De 770’ van 2019 won de 14e nationaal Cahors tegen 3.461 duiven. De vader van deze duif komt van Ben van Holland, uit zijn 1e nationaal St. Vincent. De moeder van ‘de 770’ won 7e nationaal Cahors en 4e nationaal Perigueux. Zij komt uit de oude doffer van 17 jaar en er zit wat van de duiven van Arjan Beens in.
De 58e nationaal Dax tegen 2.357 duiven werd gewonnen door ‘de 837’ van 2017. De vader van deze duif komt uit eigen lijnen met een kwart van Gijs Hamstra en zn uit Harderwijk. In de moeder zitten duiven van First Price Pigeons en wijlen Ton Bollebakker (uit zijn beste Barcelona-duif in die jaren).
Al deze overjarige duiven zijn verkocht naar een liefhebber in de buurt.

Gerrit met de oude doffer van 17 jaar

Terugblik en blik naar de toekomst en de Beleving
Wat is de kracht dat het vorige seizoen zo goed verliep? Gerrit: ‘De gezondheid en kwaliteit van de vliegduiven. Verder speel ik op meerdere hokken en verschillende standen. Dan komt er ligt een duif op tijd. Geluk komt er ook bij. Mooi bijvoorbeeld is Perigueux. Ik heb op deze vlucht de taartjongen gespeeld, omdat ik al wilde minderen. Dus die moesten laten zien wat ze konden. Laat nu zo’n duif voorop komen en en een kopprijs winnen. Normaal had ik die duiven niet gespeeld. Dit jaar met alleen maar jaarlingen wordt het weer wat opbouwen. Ik ga waarschijnlijk Cahors, Bordeaux en Bergerac spelen. De vliegploeg van nu een beetje verdelen. Misschien worden het twee vluchten van deze drie, misschien alle drie. Even kijken hoe het loopt. Ik geniet er nu net zoveel van als vorig jaar misschien wel meer, omdat je weet dat het leven betrekkelijk is en dat er zomaar iets kan gebeuren. Dus ik geniet in feite dubbel van de dingen die ik nog kan, mijn gezin, vrienden en de duiven.
Met de duiven krijg ik hulp van vrouw als het nodig is. Verder heb ik veel steun van Cor Walda. Hij heeft toen ik in het ziekenhuis lag alle duiven verzorgd. Ook nog toen ik thuis was en nog niets kon. In de eerste maanden waren dat veel hokken en veel duiven. Hij had er een dagtaak aan. Zonder Cor had ik echt moeten stoppen. Hij helpt nu ook nog met het inmanden van de duiven.
Ik wilde al minderen met het aantal duiven, maar door de ziekteperiode zijn dat er nog minder geworden. Alleen de jaarlingen van 2021 zijn er nog en een oude kweker die niet meer bevrucht van 17 jaar. Verder geniet van gezellig kletsen met andere liefhebbers over onze duiven.
Het mooiste van onze hobby, vind ik, het zien vliegen van de duiven. Als ze gezond zijn en ze hebben het hele luchtruim nodig … prachtig! Ook als ze met wind achter thuiskomen van de kortere vluchten … heel hoog en dan zwierend en zwevend naar beneden of als een speer. Ik kan daar echt van genieten.’
Wat kan er beter in de duivensport? Gerrit: ‘We hebben dit jaar een vreemd vliegprogramma van de NPO. Rare vluchten op vreemde tijdstippen en vluchten die er niet meer zijn, zoals Perigueux na St. Vincent. Hier is Ruffec ochtendlossing voor in de plaats gekomen. Ik heb niets met zo’n vlucht, maar als het moet, zou dat ook wat later kunnen bijvoorbeeld en gewoon Perigueux laten staan op dit tijdstip.
Verder mis ik een coördinator voor het vervoer. Meer samenwerking met andere afdelingen zou goed zijn. Je hebt dan vollere containers en minder wagens nodig. Dat scheelt in de kosten.’

Tot Slot
Gerrit: ‘Vorig seizoen startte goed met gelijk de 3e van Limoges in de afdeling. Deze duif won in twee fondclubs de 1e prijs. Het hele seizoen bouwde ik mijn voorsprong uit. Op Bergerac was ik in slaap gevallen. Toen ik tegen half zes wakker werd, zaten er drie duiven op het huis op me te wachten. Ik begon dus niet heel vroeg. Dat heeft me bijna het kampioenschap van de afdeling gekost. In de duiven van Bergerac zitten duiven van Mark van den Berg, vader en zoon Koele en Willem Tielemans.’
Nadat ik goed ziek ben geweest dit najaar en deze winter en ik nu nog steeds beperkt mijn dingen kan doen geniet ik extra van het hele leven en daar horen de duiven bij. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken voor mezelf.’ Als schrijver van dit stukje voeg ik daaraan toe dat de lezers hier ook iets van kunnen opsteken. Stop geen energie in negativiteit, maar geniet van de mooie dingen en doe dat vooral met elkaar. Met een stevige discussie is niets mis, maar voer hem om er beter van te worden en niet om elkaar af te breken en je eigen gelijk te halen. Ik heb me daar afgelopen weekend weer eens mateloos aan geërgerd. Én dat is weer zonde van mijn energie.
Gerrit heel erg bedankt voor de gezellige ochtend en je verhaal. Ik hoop dat je naast het gewone genieten dit seizoen ook nog een keer kan genieten van een vroege prijs. Succes!