Een ZLU-vlucht winnen is mooi. Een sectorvlucht natuurlijk ook. Maar is een mooie uitslag maken niet net zo mooi? … Misschien wel mooier! Gerrit Keesmaat uit Krimpen aan den IJssel deed dat op Bergerac in sector II. Tegen 2.425 duiven had Gerrit 4 duiven bij de eerste 30 en nummer 5 zat ook nog 80e in sector II. Hij had maar 9 duiven mee, dus een geweldig resultaat. Reden voor een verslagje.

De Hokkenedited

De liefhebber
Gerrit Keesmaat uit Krimpen aan den IJssel heeft al 50 jaar duiven. In de jaren ’60 van de vorige eeuw speelde hij met zijn broer onder de naam Gebr. Keesmaat. Dit was in Papendrecht. Ze werden in hun club 13 maal Generaal Kampioen en in 1979 wonnen ze op Orléans de eerste van de CC Zuid Holland met als hoofdprijs een auto, een Mazda 323! In 1981 verhuisde Gerrit naar Krimpen aan den IJssel en ging hij op zichzelf spelen. In 1985 werd Gerrit Keizer Kampioen van de Rotterdamse Bond met 17 weduwnaars. Kom daar nu nog eens om. Sinds 1990 speelt deze ervaren duivenliefhebber alleen nog maar op de grote fond. De eerste ‘echte’ fondduiven kwamen van Wim Kooreman uit toen nog Numansdorp. Hij had duiven van Van der Wegen en Toon Ligtenberg. Wim woont nu in Kloosterzande en won dit jaar de 13e nationaal Barcelona. Deze eerste marathonduiven waren laatjes. Ze werden gekruist met dagfondduiven en daar kwamen verschillende goede nazaten van. Dit bleek toen Gerrit in 1995 nationaal Dax won met een halve Kooreman en een dagfondduif van zichzelf. Deze duif vloog toen anderhalf uur los met een NO wind.

De laatste tien jaar ging het door omstandigheden (o.a. ziekte) wat minder met de duiven. Sinds vorig jaar kan Gerrit er weer volop tegenaan gaan en zijn de prestaties weer beter. De man uit Krimpen aan den IJssel heeft samen met Jan van Zwienen een kweekhok met 17 koppels. Jan woonde eerst ook in Krimpen, maar woont nu in Emmer Compascuum. In dit kweekhok zitten diverse goede duiven met verschillende achtergronden: twee zonen uit ‘De Ferrari’ van AP Overwater, jongen uit broers en zussen van ‘Nicole’ (1e nat. Bordeaux ZLU) van G.C. Brouwer uit Andijk. Duiven van Peter Bruinenberg ui de lijn van Jolijn. En duiven van Gerrits jongste broer, die had samen met een vriend  een kweekstation en zij hadden diverse duiven aangeschaft die een 1e Nationaal of internationaal speelde. Ook hadden zij de Chebet van Jean Hausoul/ Jan van Keulen 5e de Nationaal Barcelona. Verder de First Lady, 1e Nationaal San Sebastiaan bij Batenburg. Al die duiven hebben een paar maanden bij Gerrit gezeten en hij mocht er uit kweken, dus daar door zitten nu nog afstammelingen van door zijn duiven

Gerrit speelt nu met 28 weduwnaars en 28 duivinnen op dubbel weduwschap. Vorig jaar speelden de doffers goed. Zij maakten op Sint Vincent met NO wind een mooie uitslag 1e , 4e  en 10e  in Gouwe en IJssel tegen 233 duiven en de 21e in de sector en de duivinnen konden geen potten breken en nu zijn juist het de duivinnen die goed naar huis komen.

Bergerac
Op Bergerac kreeg Gerrit vijf duivinnen voorop. Op Cahors waren deze duivinnen ook mee: de 465 won de 98e tegen 5.267 duiven, de 454 de 205e in sector II,  de 967 de 273e, de 147 de 452e  en de 053 had toen de 614e . De 465 vloog in 2013 een knappe prijs vanuit Cahors en miste in 2014 twee keer mee, zo zie je maar. Je weet er vaak niets van.

De 465edited

‘De 465’ van 2001 was ook op Bergerac Gerrits eerste duif. Zij won de 19e in sector II.  Haar vader komt uit een Theelen-doffer met een duivin van G.C. Brouwer Inteelt uit broer x zus Nicole (1e nat. Bordeaux ZLU). De moeder van ‘de 465’ won meer dan 10 prijzen op de overnachtfond en zit inmiddels op het kweekhok. Zij stamt af van verschillende goede liefhebbers, zoals Henk de Bree uit Soest en wederom G.C. Brouwer.

De 454edited

De tweede duif van Bergerac was ‘de 454’ van 2011 en zij won de 26e in sector II. Haar vader is van het soort van Ko van Dommelen. Hij komt uit ‘De Zwarte Elastieken’ en ‘De Big Sister.’ De moeder van ‘de 454’ komt uit de ’ Zoon Ferrari’ van AP Overwater met de Dochter van de First Lady van Batenburg.

De 147edited

‘De 147’ van 2009 was de derde duif van Bergerac. Zij won de 28e in de sector. Ze won eerder al eens een 55e nationaal St. Vincent. De vader komt van Gerard Wijman uit Ammerstol. Hij komt uit ‘Zoon Superkanjer’ met Inteelt Paarsborst. De moeder van ‘de 147’ is een kruising van een duif van G.C. Brouwer en een ingeteelde duivin naar de First Lady van Batenburg.

De 967edited

De vierde duif van Bergerac was ‘de 967’ van 2013. Zij in sector II de 29e tegen 2.425 duiven. De vader van deze duivin is ‘Zoon Ferrari’ van AP Overwater. De moeder is ‘Inteelt 656’  van Peter Bruinenberg. Deze doffer won een 45e en 89e nationaal Barcelona.

De duif die 80e prijs won in sector II is ‘de 053’ van 2013. Deze duivin komt uit ‘De Havik,’ een opvanger die bij Gerrit een paar leuke overnachtprijzen won, maar waarvan verder geen achtergrond bekend is. Alleen dat hij van dhr. Havik uit Hoorn komt. In de moeder van ‘de 053’ zit wederom de First Lady van Batenburg 2x kort in de stamboom.

Tot Slot, de verzorging
De verzorging bij Gerrit is vrij standaard; een geelkuurtje op de eerste ronde eieren, voer van de Patagoon en Beyers Koopman All-in-One. Ze krijgen genoeg voer maar er blijft niets staan. De duiven komen ‘s morgens en ‘s avonds los. Bij de dierenarts komt Gerrit hooguit één keer per jaar en wel bij Van der Sluis.
Gerrit, het was een mooie uitslag en de week erna op Tarbes, zat je er weer goed bij. We blijven je volgen.

jaco-handtekening