In het weekend van Bordeaux middaglossing was het weer (voor deze zomer) warm en lichtelijk benauwd in Nederland. De duiven die de Marathonvluchten Marseille, Tarbes en Bordeaux moesten trotseren hadden ook nog eens een groot deel (ongeveer de helft) van de vlucht de wind tegen. Ze kregen het niet cadeau. Kortom een vlucht voor de echte marathonduiven … geen ruimte voor excuses. Alleen het nakomen na de prijzen werd bemoeilijkt door felle buien met onweer. Dat is altijd jammer voor de duiven die de vorm van de dag missen en niet op tijd het thuisfront kunnen halen. Die doen er dan extra lang over.
De snelste duif van Bordeaux, van Gerard van Tuyl uit Hellouw, heeft in de nacht doorgezet, want die werd al vroeg in de ochtend geklokt. Verder waren er geen echt vroege aankomsten op de middaglossingsvluchten. In Midden en Oost Nederland werden door 467 liefhebbers 3.618 duiven ingemand. De winnaar is zoals gezegd de bekende liefhebber uit Hellouw, Gerard van Tuyl. Hij klokte zijn winnende duif om 5.45 uur op een afstand op 880 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.357 mpm. Gerard had hiermee een voorsprong van één uur en twintig minuten op zijn eigen nummer twee. Gerard had er 7 van de 10 in de prijzen. Ook op Marseille zat hij er goed bij met de 29e nationaal. Gerard had een prima duivenweekend.
De winnende liefhebber
De 1e en 2e prijs op Bordeaux in de Noordelijke Unie en sector 3 is naar de inmiddels 58-jarige Gerard van Tuijl uit Hellouw gegaan. Gerard is in het dagelijks leven timmerman. In het verleden heeft hij al twee mooie (inter)nationale overwinningen binnen gehaald. Gerard is een bekende in binnen- en buitenland bij de duivenliefhebbers.
Vanaf zijn jeugdjaren zit de winnaar van Bordeaux in de duivensport. Gerard vertelt over het begin: ‘Als jonge jongen vond ik een vreemde duif. Toen begon het balletje te rollen en kreeg ik interesse in de duivensport. Ik begon met wat gekregen duifjes. Toen ik later serieus op de marathonvluchten ging spelen had ik duiven van de Gebr. Van Santvoort uit St. Michielsgestel. Daarna heb ik duiven bijgehaald van de Gebr. Hagens en weer daarna van Theo Ernest uit Halsteren.
Op het moment hebben mijn duiven de ruimte van 24 meter duivenhok. Deze is verdeeld in 6 oude duiven afdelingen en een kweekafdeling en 2 jonge duiven hokken met rennen ervoor.’
Veel andere goede liefhebbers presteren goed met duiven van Gerard. Enkele liefhebbers die ik ben tegen gekomen die goede ‘Van Tuijl-duiven’ hebben zijn Ben van Holland, Jurrian van Amerongen en Wim en Sven van Houten. Ik weet dat er veel meer zijn, maar van deze liefhebbers weet ik het 100% zeker.
De winnende duiven (links de 1e nationaal)
Zowel de 1e als de 2e nationaal Bordeaux zijn duivinnen. De eerste, die vooruit was, is een laat jong van 2022 en zij was voor de eerste keer mee was. Ze is ingemand op een jong van 4 dagen oud.
De winnares van Bordeaux is een afstammeling van Gerard’s goede stam. De vader komt uit een zoon van ‘Rodico’, die de 1e Nationaal Barcelona won. Deze zoon is de vader van verschillende Asduiven. De moeder van de vader is ook de moeder van o.a. de 2e Nationale Asduif en de 9e nationaal Pau.
De moeder van de Bordeaux-winnares won zelf de 2e Nationaal Narbonne bij de duivinnen (7e nationaal tegen 5.042 duiven). Zij komt uit ‘Zoon 3e Nationaal St. Vincent’ met ‘Dochter Rodico’.
De 2e nationaal is een jaarling en zij was voor de tweede keer mee. Op Perigueux werd ze om 4.45 uur geklokt en nu het resultaat bij Bordeaux. Zij is ingemand op een jong van 10 dagen oud.
Haar vader won de 1e NPO Perigueux (5e nationaal tegen 8.523 duiven). Hij komt uit ‘Zoon Rodico’ met ‘Cisca’ (won o.a. 44e nationaal Barcelona en 82e nationaal Narbonne). De moeder van de 2e nationaal Bordeaux is dezelfde moeder als die van de 1e nationaal Bordeaux.
Het seizoen
Gerard start het seizoen met 70 vliegkoppels. Daarnaast heeft hij 20 kweekkoppels.
Eind maart/begin april worden de duiven gekoppeld. De vliegduiven brengen dan een jong groot.
De vliegduiven worden opgeleerd via de opleervluchten die in Kerkdriel kunnen worden ingemand. Verder zijn ze tweemaal in Hank (voor Melun) ingekorfd. Voor de rest worden de vliegers éénmaal in de week gelapt op afstanden tussen de 60 en 100 km.
De duiven krijgen voer van De Patagoon en Beyers. In het seizoen krijgen de duiven Zoontjes mengeling, Koopman All-In-One en de mengelingen van de Galaxy-lijn van Beyers. In de ochtend krijgen de duiven een kwart deel van de Willem de Bruin-mengeling van De Patagoon.
Vier tot vijf weken voor de vluchten worden de duiven gecontroleerd bij Göbel en Van der Sluis. Gerard geeft Forte Vita van Travipharma en de poeders van dokter Mariën.
De Beleving
Gerard beleeft de duivensport intens. Gerard: ‘Het is in het seizoen heel druk om alles in het gareel te houden. Gelukkig helpt mijn vrouw mij, vooral in de ochtend wanneer ze de duiven binnenhaalt en voert.
Het mooiste aan onze duivensport vind ik een vroege duif krijgen. Verder is de gezelligheid op de duivenclub belangrijk. De fondmannen in onze club slaan ten allen tijden de klok op de club af … gewoon voor de gezelligheid.’
Tot slot
Over de thuiskomst van de Bordeaux-winnares vertelt Gerard: ‘Ik was net als bij Barcelona niet thuis, ik was de honden aan het uitlaten.’
Tot slot vertelt Gerard over de perikelen rondom de ZLU-vluchten: ‘Ik hoop dat de wijze mannen goede beslissingen maken in deze moeilijke tijden binnen de duivensport. Je mag mij altijd bellen!’
Gerard, gefeliciteerd met je mooie dubbelslag en hopelijk tot een volgende keer.
Recente reacties