De middaglossingsvlucht vanuit Perigueux voor de sectoren 3 en 4 werd op vrijdagmiddag 24 juli om 13 uur gelost. De wind kwam uit westelijke richtingen. Een garantie voor nachtelijke aankomsten. Klokjes werden op scherp gezet en alarmsystemen op actief en dan is het maar afwachten of er een kanjer van jouw hok het thuisfront in de nacht kan bereiken. Het vizier moet op scherp zijn, het kompas goed afgesteld en natuurlijk een goede motivatie. Bij de winnende duif van Gerard Schalkwijk uit Lopik leek dit in orde. Zij kon om 2.40 uur haar hok bereiken en won hiermee het concours met meer dan 8.000 duiven.

Perigueux sector 3
In de sector van Midden en Oost Nederland waren 8.064 duiven mee. De eerste duif viel ook hier in de nacht. Dit keer was Gerard Schalkwijk uit Lopik de gelukkige. Hij klokte voor half zes 4 duiven en pakte met deze vier duiven de 1e, 13e, 24e en 36e prijs. Hij had 25 jaarlingen mee en 11 waren voor de prijzen op tijd. De eerste duif werd om 2.40 uur geconstateerd op een afstand van 817 km. Gerard had de vroegste duif van sector 3 en tevens de snelste. De winnende snelheid kwam op 1.773 mpm. Dit was 62 mpm sneller dan nummer 2, Jan en Jeanet Bonenberg uit Apeldoorn. Comb. van den Berg uit Utrecht pakte een mooie derde plaats. De Top 10:
1. Gerard Schalkwijk, Lopik
2. Jan en Jeanet Bonenberg, Apeldoorn
3. Comb. van den Berg, Utrecht
4. Wiersma en zn, Sibculo
5. B.W. van Kleef, Kampen
6. Arjan Beens, Genemuiden
7. Gebr. Slagman, Rijssen
8. B. Veldhuis, Haaksbergen
9. Harold Zwiers, Den Ham
10. Corné van Oeveren, Overberg
Arjan korfde met de aanhanger 104 duiven in op Perigueux. Ze deden het goed, want 63 duiven kwamen voor het eind van de prijzen thuis. Hij had er 7 bij de eerste 100. Harold had de aanhanger iets minder vol. Van zijn 47 Perigueux-gangers vlogen er 27 prijs. Hij deed het verhoudingsgewijs zeker zo goed als Arjan. Hij had 7 bij de eerste 200 nationaal tegen ruim 8.000 duiven. Gijs en Wilfred Hamstra haalden een prijspercentage van 70% met 10 duiven mee. 34e en 48e zaten hun eerste twee duiven. Doldersum en zn uit Westerhaar-Vriezenveen hadden 8 duiven van de 10 in de prijzen. Hun eerste duif won de 49e prijs. P. Oude Nijhuis had maar liefst 7 prijzen van de 8 gezette duiven. De 62e en 122e plaats waren voor zijn eerste twee duiven. W. Mensink uit Hatten had ook maar één duif die niet binnen de prijzen thuis kon komen. Hij had er 7 mee en dus 6 prijzen. Op de 66e plaats zat zijn eerste duif en de tweede zat ook nog binnen de eerste 200 nationaal. E. Onstein uit De Steeg begin op plaats 132 en heeft er 7 in de prijzen van de 9.

De liefhebber
Gerard Schalkwijk (52 jaar) uit Lopik is de winnaar van Perigueux in sector 3. Naast zijn goede prestaties met zijn duiven is hij  bekend van zijn bedrijf Travipharma. Zij verkopen ondersteunende voedingsproducten voor postduiven. Bekende producten van hen zijn Super Antislijm (SAS), Turbo Desinfect en Forte-Vita. Natuurlijk hebben ze nog een veel breder assortiment aan natuurlijke producten. Kijk maar eens op hun site.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, Gerard? Gerard: ‘Mijn vader Ries had in zijn jeugd samen met zijn broer Anton Schalkwijk al duiven in IJsselstein. Mijn neef Raymond (zoon van Anton) is samen met zijn vader de duivensport gaan beoefenen.
De eerste duiven kwamen van ome Anton en Wout van der Kreeft, toen voorzitter van de Groene Olijftak. Ook kwamen er duiven van wijlen Cor Vuik uit Krimpen aan de Lek. Dit waren duiven met als achtergrond VanBruane en Aarden. Inmiddels heb ik in Lopik de beschikking over een tuinhok van 8 meter. Hierin zitten 3 afdelingen van 12 nestkoppels en een afdeling voor de 70 tot 80 jongen.’    

De winnende duif
Gerard had 25 jaarlingen mee om ervaring op te doen voor de toekomstige ZLU-vluchten. Een mooi resultaat is natuurlijk altijd meegenomen. Dat lukte hem al eerder met prijzen in de Top 10, maar nu was zelfs de overwinning zijn deel. De winnende duif is Gold Play. Het is een nestduivin die op kleine jongen van 2 dagen oud is ingemand. Ze was mooi. Gerard: ‘Wat blonk zij in gezondheid, supervorm wat op de foto (die direct gemaakt is )te zien is. Ze heeft werkelijk een fijn en zeer compact bouw met korte arm. Ook was ze altijd zeer gedreven om naar binnen te gaan na het loslaten en na een oefenvlucht.’
Haar afkomst is geweldig. Gerard: ‘Moeder is Orange Oil , beste internationale Barcelona duif over laatste 3 jaar. Vader is van mijn oude soort en zoon Rappe Ries die nu 2 kleinkinderen heeft die onder meer een 1e en 2 Nationaal gevlogen hebben. Zelf heeft de vader (Barça King) van Gold Play o.a  een 21 Nationaal Barcelona op z’n naam staan.’

… wordt vervolgd …