Sinds 10 jaar vliegen sector 3 en 4 een vlucht vanuit Orange. Een vlucht die liefhebbers heeft en liefhebbers die het spelen omdat het (voor hen helaas) op het programma staat. Hoe je ook over deze vlucht denkt, wat opvalt bij veel duiven die later op de ZLU-vluchten op de zuid-lijn (Marseille, Narbonne, Perpignan en zelfs Barcelona) de kop pakken, zich als debutant ook al lieten zien op Orange. Het is dus wel een vlucht voor goede duiven. Het Rhônedal maakt dat de vlucht niet makkelijk is en dat er duiven veel moeite mee hebben. Dat heeft minder met de afstand te maken, maar meer met het landschap wat de duiven moeten trotseren. Al met al een vlucht voor duiven met veel inhoud en een goed doorzettingsvermogen.
Sector 4
In sector 4 waren 1.081 duiven mee. Deze duiven kregen samen met de duiven van sector 3 om 7 uur op vrijdagochtend de vrijheid. Op vrijdagavond vielen in sector 3 ruim 20 duiven. De afstand voor Nederland was hiervoor te ver. De eerste duif op zaterdagochtend viel in Ermerveen bij Gerard Koopman. Hij klokte om 5.41 uur op een afstand 968 km. De hoogste gemiddelde snelheid van Noord Nederland kwam hierbij op 1.007 mpm. Bennie Homma uit Balk kwam met zijn eerste duif 40 mpm tekort en is blij met de tweede prijs. De derde prijs was ook voor Gerard Koopman en zijn team. Vink uit Balk (4e) en de comb. Rekker-Westra uit Berlikum (5e) maakten de top van de uitslag compleet. De laatst genoemde combinatie heeft een prachtig seizoen en ook op deze vlucht schitterden zij met 6 prijzen van de 7 Orange-gangers. Gerard Koopman had 14 prijzen van de 21 gezette duiven. Na de 1e en 3e pakte hij o.a. ook nog de 6e en 14e prijs. Een mooie vlucht had ook Herman Brinkman uit Tuk. Hij pakte 8 van zijn 10 strijders in de prijzen. Hij begon op de 19e plaats.
De winnende liefhebber
Gerard Koopman heeft een geweldig seizoen. Na de 1e en 2e NPO Limoges, volgde de 8e en 12e nationaal St. Vincent. Op Perigueux ging het nog wat harder … 1e, 8e, 11e en 12e nationaal tegen 3.097 duiven. Via Dax 10e en 14e nationaal heeft onze wereldtopper op Orange de 1e, 3e, 6e en 14e nationaal Orange te pakken. Een verslag over de Perigueux-overwinning kunt u terug lezen via deze link … hierin leest u o.a. over de stamopbouw en de beleving van zijn sport. Dit stuk gaat vooral over de drie Orange-duiven.
De toppers van Orange
De eerste duif van Orange is een duif met een verhaal. Gerard: ‘Wij hebben deze doffer een tijdje geleden ‘Henderikus’ genoemd. Als wij in het verleden een duif thuiskregen, die erg beschadigd was, lieten we deze regelmatig herstellen door onze clubgenoot Hans Klein. De echtgenoot van Hans Klein heet ‘Annelies’ vandaar bijvoorbeeld de naam voor Kleine Dirks meeste bekende zus. Zij vloog zich immers als jonge duif ook al in de kreukels. Henderikus Ruiter, clubgenoot en protégé van Hans Klein heeft het hechten en spalken van duiven met verve overgenomen. Vorig jaar had hij zijn eerste klus met ‘Henderikus’. Uit de vlucht vanuit Orange blijkt, dat hij er geen enkel nadeel van de eerder opgelopen schade ondervonden heeft … dankzij de echte Henderikus!’
De vader van ‘Henderikus’ is Noël. Hij is één van de twee zonen uit Red Bullens, die zelf goed gevlogen hebben en … die heel goed nakweekt. Noël heeft als moeder ‘Peiren 671’, dochter van Nika (1e internat. Soustons). Noël was 1e Asduif Marathon en is de vader van de 1e NPO Cahors. De moeder van ‘Henderikus’ is ‘Peiren 514’, uiteraard van Noël Peiren. Zij komt uit ‘de Tarbes’ (8e nationaal Tarbes) en de moeder van de 1e nationaal Barcelona, ‘de Barcelona duivin’, die zelf de 21e en de 56e nationaal Barcelona won.
De 3e nationaal Orange is ‘de 969’ van 2016. Hij komt rechtstreeks uit ‘Red Bullens’, de stamvader van de Marathonstam van Gerard. De moeder van deze jonge topper is ‘de Peiren 531’. Deze duivin stamt af van fantastische duiven. Haar vader is ‘Didi 930’, de vader van ‘Magic Barcelona’. Deze topper won de 1e nationaal Barcelona (2e internat.). De moeder van ‘de Peiren 531’ is ook de moeder van de 7e nationaal Bordeaux en de 14e nationaal Tarbes. Top materiaal dus !!!
‘De 985’ van 2016 won de 6e nationaal Orange. Zij komt uit ‘Leonidas’, de tweede topvlieger en -kweker uit ‘Red Bullens’. Hij was net als zijn halfbroer Asduif Marathon. ‘Red Bullens’ stond tegen ‘Anke’ van Hermans-Hoekstra toen ‘Leonidas’ eruit kwam. De moeder van ‘de 985’ komt van Verweij-de Haan. Zij komt uit ‘Ballotelli’ (1e internat. Agen) met een ingeteelde duivin naar ‘Messi’. Deze duivin is ook de moeder van de 9e en 23e nationaal Perpignan.
Systeem
De duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld. 30 Koppels zijn bestemd voor de Marathonvluchten. Verder zijn er voor deze groep 8 kweekkoppels. De duiven zijn de tweede week van maart gekoppeld. Ze hebben toen jongen grootgebracht. De duiven zijn ingespeeld volgens het programma van afdeling 10. De marathonduiven krijgen dezelfde opleiding en training als de eendaagsefond duiven.
Het voer wat de duiven krijgen, is (zoals te verwachten) Koopman All-In-One van Beyers. Naast het voer krijgen de duiven extra vetten en eiwitten via kaas, pinda’s, proteïne, Variamix en Actives Eisen van HP Brockamp. Gerard: ‘Ik vertrouw in het algemeen op het instinct van de duif. Ze kunnen in deze fase van het seizoen eten zoveel ze willen. Ik ververs wel regelmatig het voer.’ Medisch gezien krijgen de duiven alleen iets als het nodig is volgens advies van uitsluitend in duiven gespecialiseerde dierenartsen. Zij zeggen Gerard wat te doen en wanneer. Iedere 4 weken worden de duiven gecontroleerd.
Tot Slot
Wat een geweldige uitslagen maakt Gerard met zijn team de laatste jaren op de marathonvluchten. Meer info kunt u lezen in het verhaal van 2017 en 2018 (overwinning Perigueux). U kunt ze nogmaals lezen door op de blauwe tekst te klikken.
Gerard nogmaals gefeliciteerd met de overwinning van en de mooie uitslag op Orange. Dit seizoen kent nog twee marathonvluchten met een middaglossing. Ik wil Gerard en zijn team veel succes wensen op deze vluchten !!!
Recente reacties