Het is al weer een paar weken geleden dat bij de Afdelingen 7 t/m 11 de vlucht Ruffec met een ochtendlossing op het programma stond. Op deze vlucht waren in al deze afdelingen 9.232 duiven mee. De duiven werden in de ochtend om 7.15 uur gelost. Het werd een mooie vlucht onder gemiddelde omstandigheden. De eerste duiven konden een snelheid van 80 km per uur halen en 73 duiven bleven boven de 1.300 mpm (78 km per uur). De snelste duif viel in IJsselmuiden bij Gerard Kok. In de Noordelijke Unie bleef hij de Comb. Huijgens-van der Molen uit Bant voor en in de sector plaatsgenoot Mark van den Berg en Corné van Oeveren uit Overberg. Gerard maakte een mooie uitslag met 11 prijzen van de 14 gezette duiven. Hij pakte ook nog eens de bovenste van de lijst als eerste duif.
De winnende liefhebber
De winnaar van Ruffec is de 71-jarige Gerard Kok uit IJsselmuiden. Deze pensionaris was in het verleden van beroep Functioneel Systeembeheerder bij een verzekeringsbedrijf.
Gerard is vanaf een jonge leeftijd bezig in de duivensport. Gerard vertelt: ‘Van kinds af aan was ik samen met mijn broer Arnold al betrokken bij de duiven van mijn vader (Jaap Kok). Hij vloog aanvankelijk in combinatie met zijn broer Jennes. Zelfs al voor de oorlog. Vanuit het gezamenlijke hok met mijn vader, vlogen we onder de naam Jac. Kok en Zn. Dit was tot mijn vaders overlijden in 2010. Vanaf 2011 vlieg ik onder eigen naam, deels dagfond en deels meerdaagse fond. Doe nu nog steeds met een paar duiven mee aan de dagfond.
De huidige stam voor de meerdaagse fond heeft als basis duiven van : Comb. Kroon & Erren (Theelen-Vervuurt), Arjan Beens (Miss. Gijsje) en Mark van den Berg (Brive-lijn). Inmiddels ben ik ook succesvol met duiven van Gerrit van Vilsteren en Henri Hoeks.
Mijn duiven hebben de beschikking over een hok van 9,3 meter bestaande uit 5 afdelingen. 2 vlieghokken (2,1 en 1,5 m.), waarin 30 tot 35 nestkoppels huizen. Een hok van 1,5 m. voor de vroege jongen en een hok van 1,5 m. voor de natourjongen. Tot slot een kweekhok van 1.4 m. voor max. 10 koppels. Daarnaast nog een losse ren (1,9 bij 1,4 m.) voor max. 8 kweekkoppels.’
De winnende duif
De winnende duif is een nestduivin, genaamd FRANCIS. Zoals alle duiven is ook deze duif op het nest gespeeld. FRANCIS werd ingekorfd op een jong van 5 dagen.
FRANCIS heeft een jong grootgebracht in het voorseizoen. Dit was bij wijze van uitzondering, omdat ze na een paar vluchtjes met een bijna gebroken poot thuiskwam en een aantal weken moest herstellen.
Vader kwam via een bon van Comb. Rekker-Westra en is een halfbroer van hun bekende ZANZIBAR. ZANZIBAR is vader van o.a. ROOS die 1e vloog van Bergerac op 3.406 duiven en 1e van Ruffec op 1.982 duiven. Moeder van FRANCIS is FRANKIE GIRL van Frank Zwiers en kwam eveneens door een bon op het hok. Zij is een halfzus van de 9e Nationaal Marseille van 4.310 duiven in 2021 en de 2e Nationaal Agen van 4.776 duiven in 2018. De vader van FRANKIE GIRL is TRIPPLE 8 van Mark van den Berg en haar moeder is RHEA (=Halfzus BALOTELLI).
FRANCIS ging als eerst getekende de mand in. Als jonge duif viel ze al op door 3x als eerste op het hok te komen. Ze vloog als jaarling een 54e NU van 9.617 duiven (ochtendlossing) en dat was een 48e Nationaal van 7.130 duiven.
Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met tussen de 60 en 70 meerdaagse fond duiven en 4 tot 6 duiven voor de dagfond. Het aantal is afhankelijk van wat er na de jonge duiven- en natourvluchten over is. Daarnaast heeft Gerard de beschikking over ongeveer 17 kweekkoppels waarvan 2 voor de dagfond.
Begin maart wordt er gekoppeld. De jaarlingen krijgen eieren overgelegd van de kwekers en de beter oudere vliegduiven. De oude vliegkoppels brengen geen jong groot. De duiven worden wel verduisterd, maar niet bijgelicht.
De vliegduiven worden vanaf begin april op nest ingespeeld en gaan dan elke week de mand in. De oude duiven alleen met 1 nacht mand en de jaarlingen krijgen het liefst 1 of 2 dagfondvluchten.
De duiven krijgen de vliegmengeling van Wielink en naar de inkorving van een marathonvlucht toe de Jellema mengelingen van Beijers (Sport en Power). Daarnaast krijgen ze alleen de week voor een overnachtvlucht de nodige pinda’s.
Medisch gezien krijgen de duiven de noodzakelijke paramyxo-enting en ook een paratyfus-enting. De jonge duiven worden met het kwastje tegen pokken behandeld. Ongeveer 1 week voor een inkorving voor de meerdaagse fond worden enkele duiven gecontroleerd door dierenarts Nanne Wolff. Naast het normale voer wordt elke dag vers mineraal-mix gegeven en als er jongen worden gevoerd, dan krijgen ze ook piksteen. Verder twee dagen voor een inkorving voor de meerdaagse fond wordt er een geelpil opgestoken en de dag erop een ornipil voor de luchtwegen. Deze 2 pillen kunnen geen kwaad en wordt gegeven om alles uit te sluiten.
De Beleving
Gerard over de sportbeleving: ‘Ik vind het een prachtige hobby waar heel veel in zit. Het omgaan met de duiven, het samenstellen van de koppels, het kweken en de stamkaarten volledig en overzichtelijk bijhouden. Maar vooral het wachten op de duiven van een verre vlucht. ’s Morgens meestal al vroeg opstaan want je weet maar nooit … en de meldingen volgen. En dan een duif zien komen. Ik word er al blij van als ik het vertel … en zo nu en dan mooi vroeg of een mooie serie is natuurlijk ook heel mooi.
Mijn vrouw en kinderen vinden het prima dat ik deze hobby heb en er zo van geniet. Verder zijn ze niet betrokken in de zin dat ze de duiven ook verzorgen of meekijken bij terugkomst.
Met Jos Kroon en Jan Erren is er een nauwe band. Er worden (jonge) duiven geruild. Af en toe wordt er aan samenkweek gedaan en gezamenlijk een duif gekocht.
In ons NIC vlogen 4 liefhebbers (waaronder een vader en zoon combinatie) bij de eerste 15 nationaal. Daar kon de vlag mooi voor uit!’
Tot Slot
Gerard had een bijzondere prestatie op St. Vincent. Hij draaide zijn eerste drie van de lijst kort op elkaar en nog op tijd ook. Hij pakte de 39e, 41e en 44e nationaal. Hij vertelt over hierover: ‘Bij de inkorving voor St. Vincent in ons NIC te Kampen babbelde ik nog even met Mark van den Berg en Arjan Beens. Ik vertelde dat ik wel vertrouwen had op een goede vlucht vooral met één duivin die voor het eerst mee was. Ze had nog wel niet veel ervaring (o.a. door een verwonding) maar ze had vorig jaar mijn vertrouwen al en ik had haar toen FEMKE genoemd. ‘FEMKE’ vroeg Mark. ‘Ja‘ zei ik van Femke Bol. Mark weer: ‘Maar dat is toch een sprintster en een fondduif ga je toch niet daarna noemen. ‘Wacht maar eens af Mark’ zei ik. En nu komt het …van St. Vincent draai ik mijn 1e drie getekende duiven in 3 minuten en FEMKE was mijn eerste met een 39e Nationaal. Deze prestatie op St. Vincent vind ik tot nu toe de beste van het hele seizoen.’
Gerard, bedankt voor de info voor dit stuk en nogmaals gefeliciteerd met de mooie overwinning. We spreken elkaar zeker weer!
Recente reacties