hoofdfoto: Falco Ebben, PigeonPixels

In weekend van Barcelona is er de laatste jaren ook ruimte voor een vlucht met een middaglossing. Net als vorig jaar is dat de nationale vlucht vanuit Cahors/Bressols. In de editie van 2024 werden ruim 15.000 duiven gelost om 13 uur op vrijdagmiddag. De verwachtingen waren dat er volop duiven in de nacht zouden gaan vallen. Dit viel mee. Nu ligt Bressols in een bergachtig gebied. De duiven moeten veel extra kilometers maken om de weg naar het Noorden te vervolgen. Dit remt de duiven om massaal in de nacht thuis te komen. De snelste duif viel om 0.40 uur op een afstand van 856 km bij Gerard Haas uit Sittard. Zo’n 8 minuten later (omgerekend) zit de nummer twee, Jaap Koehoorn uit Twijzel. Wil van Mulken uit het Limburgse Beek, Henri Hoeks uit Bovensmilde en Henk Spronk uit Utrecht hadden samen met Gerard en Jaap de snelste 5 duiven van Nederland. In totaal werden 85 duiven in de Neutralisatietijd geklokt. Voor 11 uur waren de prijzen verdiend in het Midden van Nederland.

De winnende liefhebber
De winnaar van Bressols is Gerard Haas uit Sittard. Hij stelt zich aan u voor: ‘Ik ben Gerard Haas en inmiddels 64 jaar. Mijn beroep is procesoperator bij Philips en DSM. Via mijn vader ben ik rond mijn 8e levensjaar in de duivensport terecht gekomen. Mijn vader heeft altijd duiven gehad en speelde ze op de vitesse en midfond. Later … rond 1994 zijn we begonnen op de fond. In het verleden heb ik zelfs de 2eGouden BARCELONA duif gehad. In een jaar, en wel het jaar 1996, vlogen wij de 6e nationaal Dax middaglossing , 5e Nationaal Marseille en de 5e nationaal Bordeaux op ons hok. Een top jaar was dat!.
Onze duivenstam is opgebouwd met duiven van  Jan Theelen, de Gebr. Kuijpers en Jo Jeurnick. Ik heb nu de beschikking over twee hokken: één van 11 en één van 8 meter. In het grote hok zitten 5 afdelingen van 2 meter en een gang en in het andere 4 afdelingen van 2 meter.

De winnende duif
De snelste duif van Nederland is een blauwe weduwnaar, ‘de 226’ van 2020. Eerder won deze duif een 318e prijs op Bergerac tegen 2.235 duiven en de 427e Arcis tegen 6.713 duiven. De vader van deze winnende doffer komt van Stef Jordens en is van de soorten van R. Diels en Anton Ruitenberg. De moeder komt van E. van der Horst en zn. Zij komt uit ‘Olympic Teun’ en ‘Limoges Dromer’. De winnende doffer van Gerard is eerst twee jaar op de korte vluchten gespeeld en daarna pas op de grote fond. In het voorjaar heeft hij geen jongen groot gebracht. Hij gaat door het leven als ‘Christiaan’.

Het seizoen
De huidige stam van Gerard is gebaseerd op de soorten waar hij met zijn vader mee gestart is (Jan Theelen, de Gebr. Kuijpers en Jo Jeurnick), zeg maar het eigen soort aangevuld met duiven van T. Deckers, Geerink en zn en de wat snellere duiven van Stef Jordens en Van der Horst en zn.
Het seizoen wordt gestart met ongeveer 55 vliegers. Daarnaast zitten er 10 koppels voor de kweek. De duiven worden begin maart gekoppeld. De duiven worden goed ingespeeld. Het liefst krijgen de duiven ruim 1.000 km als voorbereiding. Door de weersomstandigheden lukte dat dit seizoen niet helemaal.
De duiven krijgen voer van Beyers, Versele Laga en de mengeling van Zoontjes. De duiven krijgen veel knoflook, biergist en Belga Super Fit olie. De duiven krijgen een coccidiose- of geelpil als het nodig is. Als Gerard het niet vertrouwt, gaat hij naar de dierenarts.
Gerard geeft de duiven liever natuurproducten, maar als het nodig is, komt hij er niet onder uit om een dierenarts te raadplegen en van hem iets te geven, vindt de nationale winnaar van Bressols.

Tot Slot
Een nationale overwinning is geweldig om mee te maken. Hoe ging het die nacht. Gerard vertelt: ‘Ik lag in bed, maar slapen ging moeizaam. Ik viel rond 24.00 uur in slaap, maar werd rond 01.00 wakker en keek op de telefoon voor meldingen. Toen zag ik dat Van Mulken uit Beek geklokt had.Ik naar beneden en keek op mijn systeem en zag dat de 4e getekende geklokt was om 0.40 uur. Toen was de slaap helemaal over.’
Een unieke ervaring! Gerard, bedankt voor de medewerking aan deze reportage en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning. En tot een volgende keer!