Je hebt mensen met een superjaar en je hebt mensen met een super jaar. Comb. Verwaaijen hadden zo’n buitengewoon superjaar. Op St. Vincent begonnen ze met 70% prijs, beginnend met 13 en 26 in de sector. Op Aurillac ging het nog beter 100% prijs met 10 duiven mee, beginnend met 36 en 71 in sector III. Toen kregen we Bergerac … 90% prijs, beginnend met de 106e in de sector. De vierde vlucht was Orange … 8 mee en 75% prijs, beginnend met de 33e en 60e in de sector. De op één na laatste vlucht was vanaf Cahors … 70% prijs, beginnend met de 100e in de sector. De laatste vlucht was Bergerac 60% prijs, beginnend met de 47e prijs in de Afdeling 8. Voor de Marathon Noord tellen de vluchten St. Vincent, de eerste Bergerac en Cahors en ook alleen de twee bovenste van de lijst. Van de bijna 550 deelnemers werden deze combinatie uit Het Land van Maas en Waal … 3e. Alleen Cees Nijdeken, die ook een superjaar had, en de Gebr. Bierhof, die hun aangewezen duiven supervroeg pakten waren hen de baas. Tijd om eens kennis te gaan maken in Deest. Want als je 58 duiven inmandt op 6 vluchten en je speelt 45 prijzen dan ben je in het bezit van een superhok met duiven.

De liefhebbers
De mensen die schuilen gaan achter de naam Comb. Verwaaijen zijn Zefus Verwaaijen en zijn vrouw Marietje. Vroeger speelde Zefus samen met zijn broer Henk, een topmelker die in ‘hét’ in zijn vingers had. Hij zag wat de goede duiven waren, welke duiven in vorm waren, kortom een supermelker die je eens in de paar jaar tegenkomt. Zefus praat nog steeds met veel liefde en respect over zijn broer, die 12 jaar terug na een ziekbed van diverse maanden is overleden. Zefus is echter zelf ook geen slechte melker, want zonder broer vliegt hij nog steeds buitengewoon sterk. Met steun van zijn vrouw Marietje is hij na het overlijden van zijn broer bij de beste overnachtspelers van afdeling 8 en de gehele sector III blijven behoren. Dit jaar lijkt het er op dat ze samen de beste Marathonliefhebbers van Nederland zijn geworden op de NPO-vluchten, wat een wereldprestatie zou zijn. Als dat officieel is geworden, gaan we nog een keer naar Deest om hen te feliciteren en te interviewen.

De duivenstam
Na het overlijden van Henk, was bij Zefus de motivatie een beetje weg. Maar met steun van zijn vrouw en een enkele duivenmaat ging hij door met het levenswerk wat ze samen hadden opgebouwd. Piet Roelofs hielp met het opbouwen van hun sterke marathonstam. Hij had voor hen een kweeksysteem. Met hun beste twee doffers werd ingeteeld. Deze doffers waren twee broers, ‘de 159’ en ‘de 189.’ De één werd gekoppeld aan een dochter van de ander en de mooiste jongen uit deze inteeltkoppelingen werden op elkaar gezet. Met die jongen werd gevlogen en daar zaten al gelijk topduiven bij. Kinderen van deze duiven werden echter niet alleen op elkaar gezet, maar ook op een derde topper, ‘de 059’ van 1999. Kinderen van deze koppelingen werden eveneens op elkaar gezet en zo ontstond een sterke en ingeteelde stam. De drie topdoffers kwamen uit een stam die vanaf 1995 door de mannen uit Deest was opgebouwd. Dit begon met duiven van de Limburger Jan Voestermans. Deze liefhebber had in die jaren een keer de eerste 10 Barcelona-duiven. Hij was de man met de ouderwetse marathonduiven van Toontje Schouteren uit De Heen. Een soort duiven die vele hokken heeft groot gemaakt zoals naast Jan Voestermans onder andere Sam de Jong uit Heemskerk en met die duiven zijn vele hokken in Noord Holland groot geworden. Kortom een ras dat vele generaties topduiven oplevert. Na enkele jaren kwamen daar enkele Van der Wegen-duiven bij van de Gebroeders van Boxtel uit Goirle en een geweldig goede duivin van Pieter Guelen uit Wijchen van het soort van Ad en Kees van Heijst uit hetzelfde Wijchen. Deze duivin was de moeder van de twee topdoffers (‘de 159’ en ‘de 189’). Met de ingeteelde stam is verder gekweekt in het begin van deze eeuw (Toen Henk er ook nog was). Er is in deze stam een goede duif van Piet Boyen uit Nuth ingekruist en een beste doffer van oud-nationaal St. Vincent-winnaar Peter van der Linden uit Tiel. Ad van Heijst (die samen met mij Zefus en Marietje namens de SMN gingen feliciteren) en ik waren onder de indruk van de duiven van deze sympathieke liefhebbers. Doordat het zo’n ingeteelde stam is, is het een geweldige eenheid in het hok en bij iedere duif zat alles op en aan om een goede duif te zijn, met vooral een prachtpluim, die je bijna altijd terugvindt op de tophokken.

Het systeem
De tweede week van maart worden de jaarlingen en dagfondduiven gekoppeld. Twee weken later de oude overnachtduiven. Ze mogen allemaal 1 jong grootbrengen. Als de jongen ongeveer 14 dagen oud zijn, gaan de jongen met de duivinnen eraf en zitten ze op weduwschap. Zefus en Marietje spelen met hun duiven ouderwets weduwschap met alleen doffers. De duiven worden ingespeeld tot en met de eerste dagfondvlucht en dan worden er twee ploegen gemaakt voor ieder drie vluchten. In het voorjaar komen de mannen makkelijk aan het trainen, dankzij de roofvogel. Die doet nog al eens een aanval en daardoor worden ze allert en trainen fanatiek. ‘De roofvogel is in het vliegseizoen mijn vriend,’ vertelt Zefus, ’en in het voorjaar en najaar mijn vijand, want dan pakt hij weleens een goede duif.’ De duiven krijgen gewoon vliegvoer van de merken Beyers, Mariman en Versele Laga door elkaar. De laatste drie dag krijgen ze extra vetten in de vorm van pinda’s, schapenvet en oude kaas. Dit wordt in een blender fijngemalen en aangevuld met snoepzaad. De duiven krijgen genoeg, maar niet te veel, want ze moeten ook in de mand blijven vreten. De duiven van deze liefhebbers uit Deest lopen in de mand verder op, omdat ze in de mand goed blijven eten. Hier kwam Zefus vorig jaar achter toen de duiven terugkwamen na een week mand van Albi en Orange. De duiven waren eigenlijk gewoon aan de vette kant. Hij heeft de duiven toen het weekend voor Cahors op Sens gespeeld om ‘af te slanken.’ De week erna pakte hij de 3e nationaal op Cahors. Na een vlucht krijgen de duiven een schrale mengeling van Superconditie van Mariman en Gerry Plus van Versele Laga.
De jongen worden ingespeeld meestal op de jonge duiventour, maar dit jaar op de natour, omdat toen het weer gunstiger was ten opzichte van het begin van de jonge duivenvluchten. Medisch is het systeem van Zefus en Marietje heel simpel. Schoonmaken is belangrijk en vooral de dag van thuiskomst en de ochtend erna, want dan is de ontlasting vaak besmet (in meer of mindere mate) met bacteriën. Dat moet zo snel mogelijk het hok uit, vindt Zefus, die deze kennis van zijn broer heeft meegenomen. Verder is de medische begeleiding heel eenvoudig. Op een kastje staan drie potjes (BS, Giantel Geel en Giantel Blauw). Zodra de duiven twee nachten mand hebben gehad (ook na het uitstellen van een vlucht), dan krijgen ze een dag uit het eerste potje. Het potje wordt achteraan gezet en bij de volgende keer twee nachten mand krijgen ze een dag uit het volgende potje en de derde keer uit het derde potje. Dat herhaalt zich een seizoen lang. De duiven worden hierdoor na de vlucht ontsmet en kunnen dan niet ziek worden, is de mening van Zefus. De duiven uit dit deel van Het Land van Maas en Waal vliegen geweldig goed, dus het werkt voortreffelijk op deze manier. Dus geen reden om dit aan te passen. Eenvoudig en zeker doeltreffend.

De goede duiven
De twee duiven, die ervoor zorgden dat Zefus en Marietje op de 3e plaats eindigde op de Middaglossing van de Marathon Noord waren de volgende duiven.

  • 1e duif St. Vincent: ‘857’ van 2012 13e Marathon Noord, 26e nationaal
  • 1e duif Bergerac: ‘de 857’ van 2012 76e Marathon Noord, 190e nationaal

Deze doffer won eerder in 2014 3e nationaal Cahors.

  • 1e duif Cahors: ‘de 137’ van 2010 36e Marathon Noors, 100e nationaal

Deze doffer won eerder o.a.: 30e nationaal Cahors 2013, 37e nat Orange tegen ruim 6.600 duiven, 36e nationaal Aurillac, 46e nationaal Cahors 2012 en 46e nationaal Orange 2012.

Beide doffers zijn directe nazaten van de ingeteelde stam gebouwd rondom de drie topdoffers ‘de 059,’’de 159’ en ‘de 189.’

Tot Slot
We waren dit keer bij de sympathieke man-vrouw combinatie Verwaaijen uit Deest. Een combinatie die tot de beste marathonspelers van afdeling 8 behoren, zo lang deze afdeling bestaat. Ze waren al diverse keren de beste op de overnachtfond met diverse kopprijzen door de jaren heen. Dit jaar waren ze wederom heel sterk en werden ze bovendien 3e Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord. Een prestatie om bijzonder trots op te zijn. Vanachter mijn pc wil ik Marietje en Zefus nogmaals feliciteren, mede namens mijn reisgenoot Ad van Heijst. En waarschijnlijk tot een volgende keer.

jaco-handtekening