In sector 4 zijn de winnaars van Bergerac geen onbekenden. Het zijn de Gebroeders John en Gerard Limburg. Deze liefhebbers spelen al tientallen jaren sterk op de marathonvluchten. Ze hebben een ras ontwikkeld, die ook bij andere liefhebbers floreert. Niet veel liefhebbers bouwen een stam die ook de basis vormen op andere hokken. John en Gerard hebben dit voor elkaar gekregen. Wil je zo’n goede naam hoog houden, dan moet je ook zelf goed blijven presteren. Dat doen de mannen heel goed. Na een kleine dip na het overlijden van vader Limburg, die veel voor de duiven van zijn zonen deed, hebben John en Gerard de lift weer naar boven weer gevonden. Afgelopen weekend resulteerde dit in een nieuw hoogte: Het winnen van Bergerac in sector 4 tegen 3.904 duiven. Ze hebben niet alleen de 1e prijs, maar ook de 10e en de 13e. Verder hebben ze bijna de helft van hun Bergerac-ploeg in de prijzen. De ploeg was 33 duiven groot. Een mooie mijlpaal voor de mannen uit Zuidveen.

Bergerac Sector 4
In Noord Nederland waren 3.904 duiven mee. De snelste van dit konvooi viel in Zuidveen bij de bekende Gebr. Limburg. Ze klokten hun winnende duif om 2.24 uur op een afstand van 1.006 km. De berekende snelheid kwam hiermee op 2.599 mpm. Ze hadden hiermee een kleine voorsprong op de nummer twee Eddy Bloemen uit Staphorst. Het brons in de twee Noordelijkste afdelingen gaat naar Johan Jansen uit Punthorst. De Top 10:
1. Gebr. Limburg, Zuidveen
2. Eddy Bloemen, Staphorst
3. Johan Jansen, Punthorst
4. J.J. Darwinkel, Noordbroek
5. Jan Grootoonk, Bant
6. Gerrit Wakker, Tollebeek
7. Simon Kuipers, Oudega
8. Haye Bouma, Drachten
9. Gerard Koopman, Ermerveen
10.Gebr. Limburg, Zuidveen
J.D. Bosma uit Augustinusga had 49 duiven mee en won 32 prijzen. Zijn eerste twee duiven wonnen de 23e en 25e prijs. C.A. v.d. Ham uit Ter Apelkanaal heeft 75% prijs met 4 duiven mee. De eerste duif wint de 51e prijs.

De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat uit de broers John en Gerard Limburg. Ze starten met hun duiven in 1988 en een paar jaar later werd de volledige overstap gemaakt naar de meerdaagse fond. Al snel lieten de mannen zien dat ze over een fantastische stam duiven beschikken. Nationale faam verwierven ze door verschillende keren de Nationale Fondspiegel te winnen … in hun categorie en zelfs het Totaal Klassement over meerdere jaren wonnen ze.
Hun stam vindt zijn oorsprong met duiven van Marijn en Martha van Geel, Cees de Jong, J.C. van de Krogt en rode Hermans duiven. Aan deze stam is af en toe wat toegevoegd, maar met beleid, zoals van Wijnands en zn.
De stam werd steeds sterker, omdat er gekweekt werd met de methode ‘Goed maal Goed’.
Bekende duiven van het ras Limburg zijn o.a. ‘De Super Van Geel’, ‘The Spirit’, ‘Limbo Boy’, ‘Octopussy’ en ‘De Rode Vanoppen’.
De duiven hebben de beschikking over ongeveer 50 meter hok. De duiven worden op weduwschap gespeeld en dan alleen met de weduwnaars.

De winnende duif
De winnende duif werd om even voor half drie geconstateerd. In sector 4 goed voor de 1e prijs tegen 3.904 duiven.
Gerard: ‘De winnende doffer komt uit een zoon van onze ‘Rode Vannoppen’ (1e nat St Vincent) met een volle zus van de rode Superkweekster (moeder 2 nat overwinningen). De winnaar van Bergerac won al eerder de 3e NPO Orange en 12e NPO Perigueux. In totaal heeft hij nu 9 prijzen op de overnachtvluchten.’

Het seizoen
Gerard: ‘We hebben ca 60 doffers om mee te vliegen en 18 kweekkoppels. De doffers worden in maart gekoppeld en komen na 2 maal 5 dagen broeden op weduwschap.
Het voer is van drie merken vliegvoer en wordt gemengd. De duiven krijgen regelmatig kruidenmix en thee door het water.
Ze krijgen in het voorjaar een wormpil, worden ontluist en krijgen een 6 daagse geelkuur. Daar moeten en kunnen ze het mee doen!’

Tot Slot
Gerard en John, bedankt voor de medewerking aan dit verhaaltje. Ik wil jullie nogmaals van harte feliciteren met deze mooie overwinning, goed uitslag en bevestiging van jullie goede stam! Hopelijk tot een volgende keer!