In de marathonduivenwereld zijn de Gebroeders Brugemann een begrip. We kent niet “de Orhan” en “de Myra” en … wie weet niet hoe ze hebben geschitterd op Barcelona en andere marathonvluchten. Metname in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd er keihard op de grote fond gespeeld. Na het stellen van andere prioriteiten en een verhuizing werd een soort van herstart gemaakt op een mooie nieuwe locatie. De duiven moeten zich dan weer opnieuw zetten en er moet eigenlijk weer aan nieuwe sterke vliegploeg worden gebouwd. De prestaties moeten dan gaan groeien naar hopelijk het niveau van 20 jaar terug. Een lastige klus … al heb je het goede materiaal in ‘de pannen’. Toch lijkt het meer en meer te lukken met als voorlopig hoogtepunt de 1e nationaal Bergerac van ruim 16.000 duiven over heel Nederland. Welk verhaal zit hier verder achter? Ik zou zeggen … lees verder …

De winnaars
De winnaars van nationaal Bergerac zijn de bekende Gebroeders Brugemann uit Assendelft. De combinatie bestaat uit Kees, Peter en Jos Brugemann en de vrouwen van Jos en Peter, Colinda en Miela. De dames dragen ook een steentje bij en dat steentje is niet gering. De familie Brugemann hebben een kaashandel, waarbij ze dagelijks op één of meerdere markten staan.
Vader Lou heeft de basis gelegd voor de liefde voor de duiven bij de mannen. Ook Colinda’s vader was duivenliefhebber. De broers liepen aan vaders hand al van jongs af aan mee naar de hokken. De mannen begonnen met programmaduiven en eind jaren tachtig kwam hier de overnacht bij en dit is sindsdien het spelletje wat zij spelen. De bewoners van Assendelft: ‘Voor de overnacht hebben wij in de jaren tachtig duiven aangeschaft bij o.a. Huib Oostenrijk, de oude 62 en de Wegvlieger welke de stamvaders van onze kolonie zijn. Bij Jan Moerman, Reekers uit Vriezenveen en Van de Kruk uit Steenbergen kwam wat aanvulling. De huidige duivenkolonie bezit veelal deze duiven met de “Orhan”, “Myra”, en “Marilla”, als grondleggers. De kolonie is de laatste 10 tot 15 jaar aangevuld met duiven bij Jan Roelofs vandaan uit zijn “Montar koppel-lijn” en duiven van Cor de Heijde. Daar kwamen duiven bij van Mike Peereboom uit Amstelveen en natuurlijk van onze goede duivenvriend Ysbrand Kaptein uit Akersloot. Ysbrand is ook zeer geslaagd met onze duiven. Met hulp van duiven van zijn hok, kunnen we ons eigen soort weer terug inkruisen. Zo kunnen we ons eigen “Brugemannsoort” in stand houden.’

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling doffer genaamd “Jopeke”. De Gebroeders Brugemanne spelen alleen op het nest. Deze doffer is ingemand op jongen van 3 of 4 dagen oud. De “Jopeke” komt uit twee vliegduiven. Vader is een kleinkind van de Antara (21e nat. Barcelona 2007, vloog anderhalf uur vooruit in Noord-Holland) en “Miela41” (2e provinciaal Bordeaux in de avond om 23.45 geklokt). Moeder is ook een kleindochter van de “Miela41”. En heeft langs vaderszijde de “Marseilleduivin” (12e nat. Marseille 2009 en 4e nat. Marseille 2010) van Mike Peereboom uit Amstelveen stromen. Bekijken we de gehele pedigree dan tellen we maar liefst 11 maal de “Orhan”, die door het bloed van deze duif stroomt.
Op de Bordeaux van 22 juni was deze doffer de 3e duif en speelt hij een 128e nationaal van 3.172 duiven in sector 2.

Het seizoen
De duivenfamilie heeft voor de oude duiven de beschikking over in totaal 11 x 5 m zolderhokke, een tuinhok van 5 x 2 meter, voor de late jongen is een tuinhok van 8 x 2 meter gereserveerd. De jongen duiven zitten in 2 afdelingen onder de vliegduiven op de zolder.
Dit jaar is gestart met ongeveer 110 vliegduiven, waarvan 35 2 jaar of ouder zijn. Daarnaast heeft de familie Brugemann nog 20 kweekkoppels voor de grote fond.

Eind maart zijn de vliegduiven gekoppeld. Ze hebben jongen groot gebracht, dus ook de winnende doffer.
Hoe verloopt het opleerprogramma? De kaashandelaren uit Assendelft: ‘Alle duiven starten met hun trainingsvluchten doordeweeks. Wij maken gebruik van de trainingsvluchten die georganiseerd worden in Noord-Holland door NIC Zaanstreek-Noord. Dit gaat in samenspraak met de Fondclub. Deze oefenvluchten worden vervoerd door afdeling 5. Later in het seizoen vliegen de duiven met de vereniging mee. Dit is een midfondvlucht met 2 nachten mand en voor de jaarlingen in ieder geval de eerste dagfondvlucht. Afgelopen seizoen hebben alle jaarlingen de eerste dagfond meegedaan en is de helft hiervan naar Bordeaux geweest. De intentie was om de andere helft op Agen Zlu te spelen. Echter vanwege de weeromstandigheden is er gekozen om Chateauroux te spelen. Vervolgens zijn alle jaarlingen ingekorfd op Bergerac.‘
De duiven krijgen voer van Mariman (Super M) aangevuld Beyers. Ze krijgen volle bak. De duiven worden zo nu en dan gecontroleerd door de dierenarts. Waar nodig wordt ingegrepen zoals een cocci-geel kuur. Deze liefhebbers maken alleen gebruik van medicamenten indien nodig.

De Beleving
De familie vertelt over de beleving en de samenwerking met duivenvrienden: ‘De duivensport is bij ons een familiesport. Naast Jos en Peter zijn Colinda (vrouw van Jos en vliegend met jongen en dagfondduiven onder haar eigen naam) en Miela (vrouw van Peter) ook zeer actief betrokken bij de verzorging. De samenwerking met Ysbrand Kaptein is intens. Ys Kaptein is niet alleen onze duivenvriend waarmee we ook regelmatig mee samenkweken. Ys is ook verantwoordelijk voor de bouw van de duivenhokken op ons huidige adres. Daarnaast hebben we ook samenkweek gedaan met onze duivenvrienden Jan Roelofs uit Alkmaar en Ed Maat uit Limmen.
Tot slot kunnen we over de beleving zeggen: Duivensport is net een bacterie. Eenmaal begonnen, kom je er niet zo snel vanaf.’
Heb jullie nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De winnaars van Bergerac: ’s Morgens om 5 uur kijkt Jos op zijn telefoon of er al meldingen waren. Gezien de weersomstandigheden hadden we namelijk wel een nachtvlieger verwacht in Nederland. Maar nog geen melding. Jos legt zijn telefoon  neer en vervolgens piept zowel de telefoon van Jos als die van Colinda. Wij maken gebruik van Unikon web. Het hok stond open omdat alle duiven van deze afdeling mee waren. En dan lees je dat ‘de 835’ geconstateerd is. Vervolgens … hup meteen naar het hok. Hier aangekomen komen ook Peter en Miela naar buiten gelopen omdat ook zij eveneens een bericht op hun telefoon hebben ontvangen. Daar sta je dan ’s morgens om 5.10 met zijn vieren en de duif, die later de winnende blijkt te zijn. Dan zie dat er nog maar één melding is. Namelijk die van onszelf. Dat is toch onwerkelijk om te zien. Dan is het wachten. Wij hadden het idee als Nederland nu wakker wordt, dan vindt er vast iemand nog wel een duif op zijn hok. Maar niets was minder waar. Weinig duiven werden er in neutralisatietijd geklokt. En dan wordt het verder wachten, wat de overvlucht doet. Bennie Homma uit Balk maakt het nog spannend door heel dichtbij te komen.

Vervolgens komt er controle in de persoon van Ruud Vermaat. Hij mist zelf bijna de afslag op de snelweg, omdat hij door zijn vrouw gebeld wordt: Hij heeft zelf ook een duif van Bergerac. Omdat Ruud zelf meldpost is, moet nu een andere meldpost deze doormelden. Zijn vrouw krijgt niemand te pakken. Bij ons zit onze goeie vriend André van den Herik. Hij meldt uiteindelijk samen met onze meldpost (van het NIC Zaanstreek-Noord) de duif van Ruud door. In Noord-Holland heeft Ruud uiteindelijk de 2e duif.
Deze prachtige overwinning zullen we dan ook niet gauw vergeten. Zeker niet omdat het ook nog eens op de verjaardag was van Lara, dochter van Jos en Colinda. De duif heeft de naam “Jopeke” meegekregen naar Jos, Peter en Kees.’

Tot Slot
Een mooie overwinning voor de Gebroeders Brugemann uit Assendelft op Bergerac. Het tijdstip van klokken geeft de overwinning een leuk tintje. Met zijn vieren in nachtkostuum een nationale winnaar bewonderen … prachtig !!! Ik wil de familie nogmaals feliciteren met deze mooie en bijzondere overwinning. En natuurlijk ook voor jullie … veel succes het laatste en komende marathonweekend.