Frank Hage laat de laatste jaren zien over een geweldig hok met duiven te beschikken. Veel mooie uitslagen met veel kopduiven zijn hem niet vreemd. Duivensport bedrijven op zo’n hoog niveau in combinatie met een jong gezin en het laatste jaar een eigen bedrijf, is bijzonder knap. Frank is een liefhebber waar je je petje diep voor mag afnemen, dus veel respect voor Frank en zijn prestaties met de duiven. In het volgende verslag ga ik een kijkje proberen te geven achter de prestaties van deze geweldige en ook aardige liefhebber uit Woerden.

De voorbereiding op het seizoen
De kwekers worden rond de Kerst gekoppeld, maar het kan ook zo maar half januari worden. Dat ligt aan het weer en de drukte. De vliegers worden half maart bij elkaar gezet. De vliegduiven broeden 10 dagen en daarna gaan ze van elkaar af. Ze worden op weduwschap ingespeeld … t/m de eerste dagfondvlucht. En dan worden ze gekoppeld per vlucht. De duiven worden verduisterd vanaf eerste weekend maart tot half mei (Het hok wordt donker gemaakt met een plaat … tegen half 8 in de ochtend wordt deze weggehaald en het wordt ervoor gezet rond 6 uur tot 7 uur). In het weekend na thuiskomst zitten de duiven bij elkaar en krijgen ze zondagmorgen een bad tot zondagavond. De duiven komen dan zo op de eerste drie vluchten te zitten: Pau op ca. 10 dagen eieren, Agen op jonkies 5-8 dagen en Barcelona op jongen 10-12 dagen jongen. In het seizoen 2022 waren de duiven de eerste dagfondvlucht al goed. Die vorm hieldden ze vast tot het eind van het seizoen. Er zaten geen pieken en dalen in.

De kopprijzen

  • 28e nationaal Pau 2022 tegen 4.891 duiven
  • 11e nationaal Agen JL 2022 tegen 6.174 duiven
  • 43e nationaal Agen Oud 2022 tegen 6.109 duiven
  • 36e nationaal St. Vincent ZLU 2022 tegen 2.308 duiven
  • 64e nationaal Marseille 2022 tegen 3.338 duiven
  • 39e nationaal Narbonne 2022 tegen 6.260 duiven
  • 16e, 22e en 52e nationaal Perpignan 2022 tegen 3.805 duiven

Het systeem
De duiven krijgen verschillende mengelingen van Versele Laga, Beyers(Victory) en Zoontjes met mais van Patagoon. De duiven worden in het marathonseizoen opgevoerd met snoepzaad, Energy, pinda’s, TOVO en P40. P40 krijgen de duiven ook standaard.
Frank over het medische deel: ‘Ik kuur in november met paramix van Travipharma en daarna een enting. De duiven worden nooit gecontroleerd door een dierenarts. Ik volg het systeem van Travipharma, dat bevalt goed. Het beste product vind ik Turbo Disinfect. Het gaat met dit systeem al 6 jaar goed.’

… wordt vervolgd …