Frank Hage laat de laatste jaren zien over een geweldig hok met duiven te beschikken. Veel mooie uitslagen met veel kopduiven zijn hem niet vreemd. Duivensport bedrijven op zo’n hoog niveau in combinatie met een jong gezin en het laatste jaar een eigen bedrijf, is bijzonder knap. Frank is een liefhebber waar je je petje diep voor mag afnemen, dus veel respect voor Frank en zijn prestaties met de duiven. In het volgende verslag ga ik een kijkje proberen te geven achter de prestaties van deze geweldige en ook aardige liefhebber uit Woerden.

De liefhebber
Dit verslag gaat over de prestaties met de duiven van de 43-jarige Frank Hage uit Woerden. In 2022 heeft Frank het bedrijf overgenomen waar hij de laatste 17 jaar heeft gewerkt. Het is een bedrijf gespecialiseerd in hechttechniek. Het begon met schiethamers, maar dat is langzaam wat uitgebreider geworden.
Frank is in de duivensport geraakt door vader Jan. Deze joviale liefhebber speelt het liefst nog het hele programma en kan heel goed uitblinken op de dagfond. Ook heeft hij enkele puike marathonduiven. Vader Jan heeft ook samen met oom Tim Hage combinatie gevlogen. Frank is er zo ingerold en had twee topliefhebbers waar hij veel van kon opsteken en wat een stevige basis voor zijn denkwijze is geworden. Vanaf zijn 27e jaar is Frank fanatieker geworden. Zijn pa moest toen naar het ziekenhuis. De duiven moest Frank toen een tijdje alleen gaan verzorgen. In 2008 speelde hij samen met zijn vader alleen middaglossing en vanaf 2012 kwamen de ZLU-vluchten meer onder de aandacht en werden er ook wat middaglossing gespeeld. Het eerste succes was de 4e nationaal Narbonne en 8e nationaal St. Vincent ZLU in 2012. In 2014 heeft Frank met zijn vriendin het huidige huis gekocht en is op dit adres gestart op de natour. Vanaf dat moment is hij de ZLU-vluchten gaan vliegen met  soms een uitstapje naar de middaglossing.

Het vlieghok is 3 meter breed en 2,5 meter diep met twee verdiepingen. Er zitten 25 broedhokken beneden in het hok en 17 broedhokken boven. De duiven worden gespeeld op het nest. De klep is gericht op het zuiden en dat is belangrijk. Het hok stond er al. Het diende eerst al schuur met een klein huisje er aan vast. Vanaf het begin functioneerde de bovenverdieping heel goed als duivenhok. Frank: ‘Beneden heb ik de verluchting moeten verbeteren. Van achteren laag en van voren hoog en dan trekt de vuile lucht beter weg … daarbij doe ik het raampje een klein stukje open. Het hok functioneert het beste met warm weer. In het seizoen krijgen de duiven zondag een bad en dan blijft de luchtvochtigheid in het hok goed.’
Op deze accommodatie wordt gestart met 95 vliegers, er zitten ook nog 5 broedhokken in het jonge duivenhok. Er worden 100 jongen voor Frank zelf gekweekt … dat gaat snel richting 80 door roofvogel. In het kweekhok zitten 25 kweekkoppels … meestal zijn dit aangeschafte duiven.
De basis bestaat uit duiven van Tim en vader Jan. Er zijn duiven bijgehaald van Baas-Berg, Verweij-de Haan, Willem van der Velde. Frank ziet voor zichzelf wel een verbeterpunt om zijn toch al uitstekende stam te versterken: De goede lijnen beter gaan vastleggen. Hij is van plan om dit de komende jaren beter te gaan doen. Tot nu toe werd alleen gekweekt volgens de ‘goed maal goed-methode’, wat prima werkt natuurlijk.

Kampioenschappen
Bij de ZLU (nationale competitie):

  • 1e Keizer Grote Fond
  • 1e ZLU Fond Kampioen
  • 2e Super Prestige

Bij de Fondunie 2000 werd hij:

  • 2e Grootmeester
  • 1e Champions League
  • 3e Aangewezen
  • 2e Onaangewezen

Bij de SNZH (Noord en Zuid Holland):

  • 1e Aangewezen ZLU
  • 2e Onaangewezen ZLU
  • 1e Keizer ZLU-vluchten

… wordt vervolgd …