Voordat het seizoen 2023 losbarst, blik ik af en toe terug naar 2022 …
De aftrap van de Internationale Marathonvluchten was, met enige vertraging vanwege de weersomstandigheden, afgelopen maandag. De duiven die eigenlijk in Pau gelost zouden worden, werden nu op maandagmorgen om 7 uur gelost in Bordeaux. Deze vlucht is zo’n 150 km korter.
Als je ziet hoe vaak Pau de laatste jaren is verplaats en/of is uitgesteld, mag de Belgische organisator zich weleens af gaan vragen of Pau in deze periode van het jaar wel zo handige losplaats is. Misschien is het wisselen van de vluchten Pau en Marseille of Pau en St. Vincent wel een idee. Wij gaan er niet over dus is het afwachten wanneer er een belletje gaat rinkelen bij onze Zuiderburen.
Deze suggestie doet natuurlijk niets af aan de vlucht die afgelopen maandag is gevlogen. Het was een prima verlopen concours met een eerlijke winnaar in het Nationale Concours van Nederland. De winnaar woont in Monster nabij Den Haag. Hij klokte zijn winnende duif om 18:26 uur op een afstand van 867 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.263 mpm. Het werd hiermee een nipte overwinning. In dezelfde ‘meters’ zat vader en zoon Saarloos uit Klaaswaal. Sneekes uit Driehuis ging er met het brons vandoor. De prijzen waren aan het eind van de avond verdiend.

Foto’s en het filmpje zijn gemaakt door Debbie en door Falco Ebben

De winnende liefhebber
De eigenaar van de snelste Bordeaux-duif van de 4.891 ingezette duiven is Ferry van Vianen uit het Zuid Hollandse Monster. Deze 61-jarige timmerman heeft sinds maandag een mooie nationale overwinning te pakken.
Als jong kereltje van 12 jaar is hij via zijn opa en vader in de duivensport gerold. Jaren later is hij in het jaar 2000 in Monster komen wonen en sinds 2010 heeft hij zich totaal gericht op de marathonvluchten. De eerste ‘hangers’ kwam van Barend de Koning. Later kwamen daar duiven bij van Piet Overkleeft en duivenvriend Louis Vollebrecht.
De duiven hebben in Monster de beschikking over 7 meter duiven hok. Hierin zitten twee afdelingen voor de weduwnaar en één afdeling voor de weduwduivinnen. Daarnaast heeft Ferry nog een apart hokje voor de jonge duiven

De winnende duif
De winnende duif is gekweekt door Barend de Koning. Ze heet ‘Teun’. Origineel stammen ze af van duiven van wijlen Cees van der Poel. Zij is overwegend van het soort van Jelle Jellema. Verder zien we een vleugje van de duiven van Arjan Beens en ‘De Cas’ van de Belgische topper De Smeyter en Restaen. Deze doffer won in 2015 Internationaal Pau. De oma van moederskant is ‘Olivia’. Deze duivin won in 2014 de 1e nationaal Pau bij Ineke van der Rhee. Kortom veel goede Pau-genen!
Ze is gespeeld als weduwduivin. Op een africhtingsvlucht won ze de 1e prijs van 400 duiven.

Het seizoen
In het voorjaar wordt het seizoen gestart met 50 vliegduiven. Kweekduiven heeft Ferry niet. De duiven zijn op 15 maart gekoppeld. De vliegers brengen een jonkie groot, zo ook de winnende duif van Bordeaux.
De duiven zijn in de vereniging zeven keer ingemand als voorbereiding op de marathonvluchten. De verste vlucht was Vierzon (600 km).
De duiven krijgen voer van het merk Mariman. In het vliegseizoen is dat de vliegmengeling. Daarnaast krijgen ze snoepzaad en verder geen poespas. De duiven worden geënt tegen paratyfus en in de voorbereiding krijgen ze een geel pil en een wormpil. Ze worden eens per jaar door een dierenarts gecontroleerd.

De Beleving
Ferry is een fanatieke duivenliefhebber. Het zet zich helemaal in … zoals hij zelf zegt voor 300%. Ferry: ‘Ik ben er dag en nacht mee bezig. Mijn hobby geeft me veel voldoening en rust. Gelukkig heb ik steun van mijn vrouw Debbie. Ik overleg regelmatig met Henk Kuilers voor ruggespraak.’
De start van het seizoen was al prima met de 13e nationaal Bergerac/Libourne met een krijgertje van Louis Vollebregt en nu de eerste nationaal op Pau/Bordeaux. Een betere start van het seizoen kun je jezelf niet wensen. Dit weekend komt de jaarlingenploeg thuis van Agen ZLU.

Tot Slot
Wat maakte je mee toen de winnende duif thuis kwam? Ferry: ‘We waren net klaar met eten en namen een bakkie koffie. We zaten goed en wel in de tuin en toen viel ‘Teun’.’ Ze hebben dus niet lang moeten wachten op hun eerste Bordeaux-duif. Ferry had 15 duiven mee en een derde ervan had hij in de prijzen terug.
Ferry en Debbie, ik wil jullie nogmaals feliciteren met deze prachtige overwinning. Veel succes op de komende ZLU-vluchten !!!