De Catalaanse super klassieker, zeg maar de “Parijs Roubaix” van de hedendaagse duivensport. Een loodzware opdracht voor onze gevleugelde vrienden. Maar op deze vlucht succesvol uitpakken spreekt tot ieders verbeelding.
FELIX Smits uit het Wase Melsele was dit jaar echt wel heel succesvol met 6 duiven in wedstrijd 100% per 3-tal en 4 Nationaal per 4-tal. Bovendien nam hij ook nog een heel grote hap uit de inleggelden op de uitslag. Hier is een dik proficiat meer dan op zijn plaats. Als amateur pur sang … wars aan alle moderne en medische ingrepen opboxen tegen professionele en commerciële hokken lijkt haast onmogelijk. Maar voor dit fenomeen in de duivensport lijkt het allemaal vrij simpel. Wijlen Jules Gallez schreef reeds in “De Geschiedenis Van de Belgische Reisduif” over de schitterende uitslagen op Allicante. Twee jaar op rij met dezelfde duif top spelen op deze haast onmogelijke opdracht lijkt op een sprookje. De Kolonie Roger Vereecke uit het West Vlaamse Deerlijk kocht bij Felix de e Nationaal Tulle. Vereecke kweekte hier een ganse dynastie kopvliegers uit.
Dat de 93 jarige kranige liefhebber momenteel heel gelukkig zijn duiven verzorgd en met een brede glimlach terug denkt aan dit succes spreekt voor zich. Na 93 mooie lentes en evenveel warme zomers dit nog kunnen en mogen meemaken is niet iedereen gegeven. Uiteraard is de steun en hulp van zijn beste vriend Johnny Vanderveken hier niet vreemd aan. Op deze leeftijd heeft een mens recht op een privé chauffeur. Felix vond dan ook dat dit mocht gevierd worden op passende wijze met taart en champagne.
Het sociale contact met zijn vrienden staat hoog in het vaandel. Gans het jaar door is dinsdag avond gereserveerd ten huize Felix Smits. Met zijn vieren is hier al veel gelachen, plannen gemaakt en ernstige gesprekken gevoerd. Het is haast “Het Duiven Parlement”. Niet alles mag verder verteld worden. Niet alles wat verteld wordt is evangelie, maar het is steevast heel gezellig. Verjaardagen, eerste prijzen en succesvolle uitslagen worden altijd in steil gevierd.
Geregeld worden hier ook de vele miskleunen van de huidige leiding besproken. Zoals dit jaar de veel te vroege lossing van Barcelona. De voorkant kreeg hierdoor een eendaags fondvlucht aangeboden terwijl de ganse achterkant buiten spel gezet werd. Internationaal is de miskleun nog groter. Hoe lang gaat Nederland en Duitsland dit nog slikken en blijft het mooie internationaal spel bestaan? Maar ondanks deze schaduw als smet op de vlucht heeft een 93 jarige kleine liefhebber met een jeugdige kijk op de sport mooi kunnen genieten van een succesvolle prestatie.
Hopelijk volgen er nog veel mooie en succesvolle noteringen
Zijn vrienden
Recente reacties