Bordeaux voor sector 2 werd een pittige opdracht voor de duiven. Het was warm en de duiven hadden ook nog eens twee nachten extra in de mand gezeten. Al met al een start met een moeilijke vlucht voor de liefhebbers in Noord en Zuid Holland. Door deze  omstandigheden waren de prijzen pas in de avond verdiend. Niet goed voor een relatief korte marathonvlucht. De winnaars zijn bekend en de mensen met mooie uitslagen ook. Die prijzen zijn verdiend gewonnen. Ik hoop wel dat er een dag komt, dat we, als sport, meer rekening gaan houden met de omstandigheden en het welzijn van onze duiven … als het natuurlijk binnen de mogelijkheden ligt. In het verleden hebben verantwoordelijken laten zien dat het kan, dus dat moet in de toekomst vaker (eigenlijk altijd) kunnen. Beter voor de duiven en dus een vlotter verloop van een vlucht als deze. In het concours van Noord en Zuid Holland waren 2.645 duiven mee. De winnaars van dit concours is de familie Toom uit Alblasserdam. Vorig jaar wonnen zij de 1e en 2e nationaal Tarbes in deze sector en nu Bordeaux. Zij klokten hun winnende duif om 6.17 uur op een afstand van 866 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.210 mpm, waarbij je kunt aantonen dat ook deze winnaar een groot doorzettingsvermogen heeft en in de nacht met kopwind kilometers heeft afgelegd.

De winnende liefhebbers
De familie Toom bestaat uit vader en zoon Toom, waar zoon Sebastiaan de fanatiekste is. Vader is naast de duivensport vooral actief in de voetballerij. Het is allemaal begonnen met opa Toom, die ook een fanatieke liefhebber was. Hij is enkele jaren geleden overleden. Sebastiaan zit inmiddels al weer 25 jaar ‘tussen de duiven’. Hij is heerlijk gedreven. Op social media geeft hij graag zijn mening (niet alleen over de duivensport). Dat kan soms wat genuanceerder, maar ik moet zeggen dat ik het bijna altijd met hem eens ben. Hij denkt in het belang van de duiven en dat kan niet van iedereen gezegd worden.
De basis van hun huidige stam is opgebouwd met duiven van Jan en Hanne Sas. De laatste jaren zijn daar Jellema’s door gekruist. Daarnaast zijn er hier en daar een enkele nazaat van andere topduiven ingekruist. Zoals de ruilduif van Jan Grootoonk die deze vlucht heeft gewonnen.
Op het hok van 9 meter zitten onder meer 80 vliegduiven, waarvan 45 marathonduiven. (incl. jaarlingen), en voor de rest wat duiven voor de snellere (kortere) vluchten.

1e nationaal Bordeaux sector 2
De familie Toom had relatief veel duiven mee. Er waren drie duiven thuis gebleven voor  St. Vincent en de rest was mee. Sebastiaan: ‘Ik heb weinig geduld. Daarom heb ik bijna alles op de eerste vlucht gespeeld. Door de moeilijke omstandigheden ben ik er helaas wel veel verspeeld … ook veel duiven met een mooie erelijst. Daar baal ik van, omdat de lossing beter had gekund.’
De eerste duif van deze mannen maakt wel een hoop goed. Deze duivin werd om 6.17 uur geconstateerd en won de 1e prijs in Noord en Zuid Holland tegen 2.645 duiven met een voorsprong van 154 mpm.
Deze winnares is gekweekt door Jan Grootoonk uit Bant. Vader komt van de familie Toom. Deze doffer is een kruising van een zoon van MG430 van Jellema met een dochter van het topkoppel van de familie Toom (‘Messi’ met ‘Coby’). Uit dit koppel van het soort van Jan en Hennie Sas komen o.a.:

  • 1e nationaal Agen 2013
  • 1e Nationale Asduif Agen
  • 2e nationaal Tarbes 2022
  • 4e Nationale Asduif St. Vincent
  • 6e Nationale Asduif Barcelona
  • 8e nationaal Bergerac

De moeder van de 1e nationaal Bordeaux is ‘Fenna’ van Jan Grootoonk. Haar vader (gekweekt door Frank Zwiers) komt uit ‘Janco’ van de familie Toom (1e nationaal Agen) met ‘Mariska’ (1e nationaal Bordeaux). De moeder van ‘Fenna’ is een zus van de 1e nationaal Agen van de Gebr. Holleman.
De winnares van Bordeaux 2023 in sector 2 is ingemand op jongen van 4 dagen jongen.

Het seizoen
Op 1 maart zijn dit jaar de vliegduiven gekoppeld. Ze hebben doodgebroed en daarna hebben ze drie weken gescheiden gezeten en toen gekoppeld voor de eerste vluchten. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven elke week meegeweest. Dit tot aan twee weken voor de eerste marathonvlucht. Daarna zijn de duiven alleen nog zelf afgericht.
De duiven krijgen diverse mengelingen voorgeschoteld. Hier zitten mengelingen bij van het merk Aidi. Voor het opvoeren gebruiken ze Mix 3 en Long Distance, Het basisvoer is Galaxy Light van Beyers. Verder krijgen de duiven Hennep en Pinda’s extra.
De controles van de duiven wordt gedaan bij De Weerd, door Jan van Wanroy. Tegen Ornithose worden er producten van Van der Sluis gegeven. Metname de Ornislijm capsules en de Orni-injectie. Hiervan krijgen de duiven een druppel in de ogen. Sebastiaan: ‘De producten van Van der Sluis zijn volgens mij het beste tegen ornithose. Dit wissel ik af en toe om met Belgavox met Amco van De Weerd.’ Eens per drie weken krijgen de duiven Combimix van Schröder. Dit is voor het geel en schimmels, maar ook goed tegen coli. En dan krijgen de duiven nog conditiemineralen van Aidi.

Tot Slot
In het gezin Toom staat duivensport hoog op de prioriteitenlijst. Het is een sport die van generatie op generatie overspringt. Tot slot is het leuk om de erelijst van de familie Toom nog eens even op een rijtje te zetten. Dit heb ik vorig jaar ook gedaan en ik vind het te mooi om het achterwege te laten:

  • 1e nationaal Bordeaux S2 2023
  • 1e en 2e nationaal Tarbes S2 2022
  • 1e nationaal Agen 2013
  • 1e nationaal Cahors 2014 (Ochtendlossing)
  • 1e Nationale Asduif Agen ZLU
  • Beste Jaarling van Nederland 2019
  • 3e Fondkampioen ZLU 2017

Familie Toom, nogmaals gefeliciteerd met jullie knappe overwinning op Bordeaux. Maak er verder nog een mooi seizoen van!