Vorige week heeft u op Het Marathonduivenjournaal deel 2 kunnen lezen van de reportage over Hans en Jan Romijn uit Zuidland. Ze hebben een prima seizoen gedraaid op de middaglossingsvluchten. U heeft in de eerste twee delen onder andere al kunnen lezen over de liefhebbers, de stamopbouw, de goede duiven, de kweek en het hok. In dit laatste deel wordt er verder ingegaan op het verloop van het seizoen en wordt wat vertelt over zoon Tom en worden zijn twee topduiven voorgesteld. Als u verder leest, weet u meer …

Hans Romijn

Het seizoen
Voor de vliegduiven begint half maart het seizoen. De 20 vliegkoppels worden dan gekoppeld. Hieronder zitten ook de jaarlingen. De vliegduiven mogen een jong grootbrengen. Omdat de duiven afgelopen seizoen voor de laatste vlucht in de rui vielen, hoeven de vliegduiven volgend jaar geen jong groot te brengen. Na een paar dag broeden worden dan de eitjes weggehaald en worden ze op weduwschap ingespeeld. Dit jaar zaten ze vanaf begin mei op weduwschap. Er wordt totaal weduwschap gespeeld. Als er twee duivinnen met elkaar paren, maken de mannen uit Zuidland daar gretig gebruik van. Op de grond wordt een plank schuin tegen de wand gezet met een broedschotel eronder. Het voer wordt in een potje dichtbij het nest geplaatst. De bedoeling is dan dat er een andere duivinnen gaan eten uit dat potje en ze snel weggejaagd worden.
De duiven worden vanaf het begin wekelijks gespeeld. Op de dagfondvluchten worden ze niet gespeeld. Dat vinden Jan en Hans niet nodig. De duiven kwamen afgelopen seizoen snel in forme. De duiven voelden goed aan en ze trainden goed. Op de club zeiden ze: Wat zijn ze zacht … zal de kwaliteit zijn, want daar selecteer je op. De echte forme kwam na de tweede overnachtvlucht. Dit jaar hebben de broers alleen op de NPO-middaglossingsvluchten gespeeld. Hans: ‘Een aantal van de beste duiven waren in het begin van het seizoen al uitgeschakeld. Dus zag het er niet zo rooskleurig uit. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Je best doen … veel bezig zijn met je duiven … het komt echt niet vanzelf. Uiteindelijk hebben we nog verschillende mooie vluchten gehad.’

Tom Romijn
Hans’ zoon Tom (zie hoofdfoto) heeft zelfstandig duiven. Hij woont in het ouderhuis van Hans en Jan. Daar heeft hij ook zijn eigen duiven. Het hok is opgetrokken van steen. Op de bovenverdieping zitten de duiven. Het hok is verdeeld in twee delen. De vuile lucht in het hok wordt tweemaal per dag mechanisch afgezogen. De meeste duiven komen van vader Hans en oom Jan. Tom heeft geen ruimte voor vasthouders. Ook Tom speelt de duiven op dubbel weduwschap. Tenminste tijdens het inspelen. Daarna worden de vliegers op het nest gespeeld. Hij heeft in totaal 12 koppels. De jonge duiven worden in het najaar gekweekt. Tom voert Beyers. In het vliegseizoen Koopman All-In-One met Long Distance en in ‘het stille seizoen’ All-In-One met 25% Gerst en 25% paddy.
Tom heeft twee toppers. ‘De 504’ van 2010 is geboren in 2015 (oude ring). Hij heet ‘Fire Ball’ en won de 16e nat St Vincent, de 263e nat Dax, 544e Bergerac. Hij is een zoon van ‘de 998’. De broer van ‘Fire Ball’ vloog op dezelfde St. Vincent bij Sjaak van der Jagt de 12e nationaal.
‘De 373’ van 2015 is ‘de Vale Pau’. Zij won voor Tom de 53e nationaal Pau (1e in NIC Middelharnis). De vader van ‘De Vale Pau’ is ‘de Rode Kap’, die uit ‘de Vale Rijs’ van Gebr Hagens met Polder duivin komt via Teun Kap. De moeder is ‘De Blauw Prinses’. Zij komt uit de zoon van ‘Barracuda’ met de 044 maal, de dochter van ‘de Barcelona duivin’ van Bert Saarloos. Op St. Vincent ZLU won ‘de Vale Pau’ de 77e nationaal .. 3e Nic Middelharnis en 67e internationaal bij de duivinnen. Op Perpignan kwam ze gewond thuis, maar won toch nog de 661e internationaal Perpignan van 3065 duivinnen. Ze werd 3e duifkampioen in het NIC Middelharnis.

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Hoe kijken jullie in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Jan en Hans: ‘Met veel plezier!’ Wat zijn de mooiste zaken die jullie het afgelopen seizoen hebben bereikt? De broers Romijn: ‘Met weinig duiven toch goed presteren.’ Welke doelen hebben jullie afgelopen seizoen niet bereikt die jullie wel graag hadden willen bereiken? De mannen uit Zuidland met een glimlach: ‘De 1e nationaal is weer heel lang geleden 1994 1e nationaal Dax’. Hebben jullie een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Hans en Jan: ‘Ja een super koppel … Een doffer van Bert Saarloos met een duivin van Marco Meijer. Hier komen de 2e nationaal Bergerac en de 17e nationaal Agen. Uit dit koppel komen hele makke duiven en ze zijn heel erg nest vast. Wat makkelijk is voor de motivatie met het nestspel. Je verspeelt nauwelijks duiven uit dit koppel. Het is nog een jong koppel … beiden zijn van 2015.’
Wat zijn jullie doelstellingen voor het komende seizoen? De toppers uit Zuidland: ‘We gaan proberen om de prestaties op hetzelfde niveau te houden.’ Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Hans: ‘In ieder geval ‘Casanova’. Verder laten we ons graag verrassen. Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? De broers Romijn: ‘We gaan proberen de rui te remmen.’

De Beleving
Hoe beleven jullie de duivensport? Hans en Jan: ‘Het geeft ons veel ontspanning. Het contact met de fondliefhebbers onderling is fijn.’ Is jullie gezin betrokken bij uw hobby? Hans en Jan: ‘Jazekers … onze vader vraagt vaak als het seizoen er is: Heb je nog duiven mee. Hij is 14 oktober 102 jaar geworden. De kleinkinderen vinden het ook mooi.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? De mannen van Voorne Putten: ‘Bij thuiskomst van je werk de duiven gaan verzorgen. De prestaties van andere liefhebbers met onze duiven. Dat zijn er inmiddels tientallen, waaronder zeker vijf liefhebbers die een 1e nationaal hebben gespeeld met duiven met afstamming van hier’.
Wat kan er beter in de duivensport? Jan en Hans: ‘Meer onderling samenwerken … de gezelligheid zoals vroeger komt helaas niet meer terug.’ Hebben jullie nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Hans: ‘Tijdens de autorit naar het NIC in Hellevoetsluis met zoon Tom. Tom vertelde dat hij nog nooit een eerste in het inkorfcentrum had gespeeld. Ik zei: Je bent nog jong … tijd zat … dat komt wel, joh. De andere week op Pau speelt hij de eerste in het inkorfcentrum in Middelharnis met één duif mee! In dat NIC zit je tussen zeer goede liefhebbers en dan win je niet snel de eerste. Het lukte Tom wel en sneller dan ik had kunnen hopen. Zo zie je maar … Tom was in de wolken. De 53e nationaal met een duif van hier! Onze eigen uitslag op Bergerac waren we ook heel blij mee … met de 2e en 12e nationaal!’

Jan Romijn

Tot Slot
Wat zouden jullie nog graag kwijt willen in de reportage? Jan en Hans: ‘We wensen iedereen veel plezier aan deze mooie sport. Let wel …de successen komen niet vanzelf. Je moet je volledig inzetten en leergierig zijn en streng selecteren’. Een wijze les en mooie wens tot slot. Jan en Hans en ook Tom heel erg bedankt voor de medewerking aan dit verslag. Veel plezier in het stille seizoen en veel wijsheid gewenst bij het samenstellen van de koppels. Tot een volgende keer !!!