Met duiven vliegen vanaf een Waddeneiland is niet makkelijk. De omstandigheden moeten goed zijn, anders maken de duiven de oversteek over de Waddenzee niet om thuis te komen. Daarom is het geweldig knap als liefhebbers kopduiven pakken op een Waddeneiland. Erik Houter is een liefhebber die dat de laatste jaren regelmatig vroege duiven op de uitslag heeft staan en ook nog op de marathonvluchten. In dit decennia was hij regelmatig terug in de Top 10 van zijn Afdeling Friesland en/of sector 4. Hij won zelfs een sectorvlucht van Ruffec in 2022. Dit jaar, 2024, had hij meerdere vroege duiven op ZLU-vluchten. Omdat ik veel respect heb voor liefhebbers en hun duiven die onder uitzonderlijke en bijzondere omstandigheden tot hun prestaties komen, vind ik het leuk om Erik weer eens te vragen over zijn prestaties van afgelopen seizoen.

Nog drie topppers
Op Dax ZLU had Erik een paar kopduiven. Op Narbonne zat hij er ook goed bij met ‘de 425’ van 2022. Deze doffer won de 87e nationaal Narbonne tegen 4.672 duiven. Op deze vlucht met een mindere lossing en daardoor een vreemd verloop kwam hij tot een goede prestatie. Hij had in 2024 ook prijs op Ruffec en Bressols (een paar weken voor Narbonne). Als jaarling won hij prijs op Ruffec met een ochtendlossing.
Zijn ouders komen beiden van Jan Hommes en znn. De vader is een zoon 4e nationaal Bordeaux (‘De Professor’), die ook de 7e nationaal Bergerac won en twee jaar later de 4e NPO Bergerac, met ‘De Super 18’, die de 1e NPO Bergerac (12e nationaal) in 2020 en de 6e nationaal Albi 2016. De moeder van de 87e nationaal Narbonne, eveneens afkomstig van Jan Hommes en znn, komt uit ‘De Rode Dax’ (4e nationaal Dax) met ‘Azura’, die in 2019 en 2020 de 31e en 35e nationaal Pau won.
‘De 506’ van 2022 won de 42e nationaal Bergerac tegen 3.331 duiven. Deze duivin won op Ruffec 2024 ook prijs. In 2023 won zij de 26e nationaal Ruffec (86e NU tegen 9.232 duiven). Haar vader komt van Jan Hommes en zn en is gekweekt uit een zoon van de 2e nationaal Cahors en 7e nationaal Bergerac (‘Joe Frazier’ van Kramer-Ouwehand) en een dochter van ‘Miss Tarbes’ (o.a. 2e nationaal Perpignan 2018) en ‘Golden Boy’ (won zelf de 8e nationaal Agen en is vader en grootvader van vele toppers). De moeder komt van de Gebr. Jacobs. De vader van deze duivin (‘Red Ace’) wint de 1e NPO Agen in 2019 (4e nationaal) en de 1e NPO Dax (5e nationaal) 2021. De moeder van de kweekduivin van Erik is een zus van de ‘Marseille’. ‘Red Ace’ is een kleinzoon van de beroemde ‘Barça 621’, topvlieger van de Gebr. Jacobs en gekweekt door Gerrit Veerman, uit zijn ‘Betuwekoppel’. De moeder van ‘Zus Marseille’ is een kleindochter van dezelfde ‘Barça 621’.
‘De 564’ van 2023 is één van de jaarlingen die Erik pakte op Perigueux. Deze duivin won de 34e nationaal Perigueux tegen 3.313 duiven. Ze werd geklokt om 4.27 uur in de schemerige vroege ochtend en won in Afdeling Friesland ’96 de 16e prijs. Haar vader  komt van Rekker-Westra. Hij komt uit de ‘de Vale Orange’, die de 5e nationaal Orange en o.a. ook de 38e nationaal Perigueux won, met ‘Lisa’, die de 3e nationaal Limoges en de 8e nationaal Cahors won. De moeder is een kleinkind van ‘De Barça 621’, die bij de Gebr. Jacobs de 9e nationaal Perpignan en de 16e nationaal Barcelona won. ‘De Barça 621’ is gekweekt door Gerrit Veerman uit zijn ‘Betuwekoppel’. De vader van de moeder komt van Jan Becker uit een doffer van Wim Derksen met een duivin van Jan Peters. Uit dit koppel komt ook de 11e nationaal Marseille 2015 van Jan Becker. De moeder van de moeder is dus een dochter van ‘Barça 621’. Het is ‘de 801’ van Gerrit Veerman die goed nakweekte. Zij is de grootmoeder van de 4e nationaal Barcelona 2015.

De verzorging
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. Zowel in het voorseizoen als in het marathonseizoen krijgen de duiven de mengelingen Jellema Sport en Koopman All-in One. Verder krijgen de duiven P40, pinda’s en extra hennep. Medisch gezien probeert Erik zoveel mogelijk het zelf te bekijken door goed te observeren. Hij zegt hierover: ‘Ik probeer zelf zoveel mogelijk te managen, maar ben natuurlijk geen geleerde. Ik rest mij niet veel anders door zoveel mogelijk op ‘het oog’ te doen. Tja, dan kan ik natuurlijk wel eens pech hebben met ‘het geel’ en andere spannende ‘vluchtremmers’. De duiven krijgen natuurlijk een prik tegen paramixo en één tegen paratyfus. Verder krijgen de duiven een pil tegen wormen en druppels tegen luis.’ Controle door een duivendokter is gewoon lastig, omdat er een Waddenzee en een veel km tussen Erik en deze specialisten in zitten.
Houd je van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Erik: ‘Liefst natuurproducten, maar wat moet, dat moet. Op wonderolie blijft een duif niet altijd gezond. Het kan iedereen overkomen. Het liefst hoop ik dat ze als jonge duif van alles krijgen zodat ze lekker veel weerstand opbouwen. Ik ben dus niet tegen medicatie.’

… wordt vervolgd …