In het stille seizoen voorafgaand aan het seizoen 2019 heb ik een deel van het verhaal over Walter van der Meulen uit Sirjansland gemaakt. De bedoeling was dat het een serie zou worden, waar ook Jacky de Bruine uit Nieuwerkerk prominent in terug zou komen. Door verschillende omstandigheden is het niet gelukt om het verhaal af te krijgen. Dit keer gaat het wel lukken na een gezellig bezoek aan Zeeland bij de Barcelona-mannen van Nieuwerkerk en Sirjansland.
In het verleden won Walter al de 9e, de 10e, de 17e en 32e nationaal Barcelona. Afgelopen seizoen kwam daar onder meer de 21e nationaal bij. Jacky won vorig jaar met een duif gekweekt door Walter de 1e nationaal. Dit jaar won hij de 2e en 26e nationaal op deze Koningsvlucht. Volgend jaar nog zo’n prestatie en een nieuw Barcelona-fenomeen is ‘geboren’.

De liefhebber Jacky de Bruine
Jacky (49) de Bruine doet veel samen met zijn vader Leen (71). In het verleden zaten de kwekers bij hem, maar nu zit alles op één adres bij Jacky. Zij wonen beiden in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Deze plaats ligt op Schouwen-Duiveland op het voormalige eiland Duiveland. Nu heb ik me weleens laten vertellen dat Duive van Duiveland niets met onze gevleugelde vrienden te maken heeft. Hoe het precies zit, kon ik niet achterhalen. We doen vandaag net of het wel met onze duiven te maken hebt. Op dit deel van Zeeland is al menig historie geschreven … door onder andere Jacques Steketee toen nog in Bruinisse. Vader en zoon De Bruine doen daar een flink portie goede prestaties bij.
Jacky is na jaren zelfstandig ondernemer te zijn geweest inmiddels huispa. Van jongs af aan hadden Jacky en Leen al samen duiven. In het begin werd het programma gespeeld en de laatste jaren is de grote fond hun spelletje.
Hun huidige stam bestaat voornamelijk uit duiven van Walter van der Meulen. Daarnaast zijn er wat duiven aangeschaft bij John en Hans Lindenberg, Wim Kooreman, Hans Groenendijk en ze hebben goede duif van Henry Visser. Deze duif vloog zelf de 34 nat. Pau en de moeder van 12e nat. Marseille.

Het hok en de duiven bij Jacky
Jacky en Leen hebben de vliegduiven en kwekers bij Jacky. Het vlieghok is 15 meter lang. De jonge duiven hebben een afdeling met een open front en de andere hokken zijn nesthokken. Jacky: ‘We zijn begonnen met ongeveer 90 vliegduiven en hebben 80 jongen gekweekt en 12 kweekkoppels die we onderling wisselen. Hierbij zit onder andere 3 zonen van de 1e nationaal Barcelona en een dochter een zoon van 10e nat Barcelona van Walter. Verder zitten er nog kinderen uit mijn Luca. Dit is een Superduif die tweemaal de 1e van het NIC won met zwaar weer. Uit deze lijn heeft Huub van der Boom uit Breda een hele goede duif. Mijn dorpsgenoot Piet Hillebrand heeft ook een hele goede uit een ander kweekkoppel, waar ik zelf ook nationale Top 100 duiven op de ZLU uithaal. Het seizoen
De duiven zijn ongeveer begin maart gekoppeld. De vliegduiven hebben allemaal wel één of twee jongen grootgebracht. De vliegers gaan vanaf het begin met de vluchten mee … mits het weer goed is. Dat gebeurt met de club of met Nishoek of Yerseke. Dit gebeurt zonder dat ze zelf zijn weggebracht. Dus ze gaan … hup in één keer mee.
We voeren Embracht Theuns (NPO-mix en Energie-mix) rechtstreeks besteld. Voor de jongen en kwekers halen we Paloma-voer in Zierikzee. Als bijproducten geven we pinda’s, P40, kuikenkorrel en Van Tilburg Multimix. Verder bevalt ons Drainol van Patrick de Rijke goed. Medisch gezien hebben de afgelopen jaren wat producten van Bonypharma, De Rijcke en Van der Sluis gegeven. Dit seizoen zijn we twee keer bij Patrick de Rijke geweest voor controle. De koppen waren niet geheel schoon. Na de vluchten krijgen ze Drainol en een ontsmettingspoeder van De Rijcke. Als ze in de mand of onderweg iets opgelopen zouden hebben is dat met deze middelen getackeld.

… wordt vervolgd …