In het stille seizoen voorafgaand aan het seizoen 2019 heb ik een deel van het verhaal over Walter van der Meulen uit Sirjansland gemaakt. De bedoeling was dat het een serie zou worden, waar ook Jacky de Bruine uit Nieuwerkerk prominent in terug zou komen. Door verschillende omstandigheden is het niet gelukt om het verhaal af te krijgen. Dit keer gaat het wel lukken na een gezellig bezoek aan Zeeland bij de Barcelona-mannen van Nieuwerkerk en Sirjansland.
In het verleden won Walter al de 9e, de 10e, de 17e en 32e nationaal Barcelona. Afgelopen seizoen kwam daar onder meer de 21e nationaal bij. Jacky won vorig jaar met een duif gekweekt door Walter de 1e nationaal. Dit jaar won hij de 2e en 26e nationaal op deze Koningsvlucht. Volgend jaar nog zo’n prestatie en een nieuw Barcelona-fenomeen is ‘geboren’.

Barcelona-toppers
In Nederland rijst bij marathonduivenliefhebbers met regelmaat de vraag: Wie heeft er goede Barcelona-duiven? Daar zijn verschillende goede antwoorden op te geven! Twee namen horen daar sinds de laatste jaren zeker bij: Walter van der Meulen en Jacky de Bruine. Walter is op de uitslagen terug te vinden onder de naam PWA van der Meulen. Met grote regelmaat presteert deze liefhebber het, om de laatste 7 jaar, zich te nestelen in de kop van de uitslag van Barcelona. In 2018 was hij ook nog eens de kweker van de Nationale Winnaar van Barcelona van Jacky en Leen de Bruine uit Nieuwerkerk. Dat is toch prachtig !!! Hiermee is dubbel en dwars bewezen dat de duiven uit zijn kweekstam deze koningsklassieker heel goed kunnen verteren. Na de overwinning in 2018 kwam afgelopen seizoen Jacky de Bruine wederom sterk naar voren met de 2e en 26e nationaal Barcelona. Deze mannen zijn op deze manier inmiddels toegetreden tot de Barcelona-elite.

De liefhebber Walter van der Meulen
Walter van der Meulen, bijna 51 jaar, is woonachtig in het Zeeuwse Sirjansland. Hij is in de duivensport terecht via zijn opa van moederskant. In de beginjaren van Walters loopbaan als duivenliefhebber waren veel familieleden duivenmelker. Nu zijn daar helaas niet veel meer van over. Een liefhebber uit Papendrecht met de naam Nauwen is nog een familielid die nu nog duiven heeft.
Walter is op de uitslag terug te vinden onder PWA v.d. Meulen. PWA staat in Veenendaal voor Prins Willem Allexander (naar hem is een park vol flats genoemd in de periode dat hij nog luiers vulde). Bij Walter staat PWA voor Pieter Willem Aart, de doopnaam van opa en vader.
Voor de duiven heeft Walter een verblijf van 14 meter. 5 afdelingen voor de vliegploeg en de jongen en 1 afdeling kwekers. Het hok is zomers droog (niet te droog, in de winter sneeuwt het het hok in) en warm hok. Tijdens het bekijken van de duiven merkte je dat in het hok een goed klimaat heerst.

De opbouw van de stam in Sirjansland
Van het seizoen 1992 is Walter zich gaan richten op de marathonvluchten. Enkele jaren later, in 1997, werd een goede stap gezet met een duivin van Jan Ernest en twee doffer van Jean Hausoul. De Jan Ernest-duivin is gekoppeld geweest aan beide doffers. Met de ene doffer kwamen gelijk goede jongen en met de andere doffer was vooral de nakweek heel goed. Met de nazaten van drie duiven is Walter verder gaan bouwen. Er kwam, in willekeurige volgorde, een doffer bij van Gerard Dekker (kweekhok GeMaDe) van het soort van de Gebr. Brugemann. Deze doffer kreeg Walter op een bon en die vloog in 2014 de 10e nationaal Barcelona.
In de stam zitten ook wat duiven van de Gebr. Hagens via Jan en Twan Nobels uit Achthuizen. Een rechtstreekse duif van deze mannen won in 2004 de 1e nationaal Dax. De stam is verder aangevuld met duiven van het soort van Jan Ernest via de broers Paul en Luc Bramel uit Groessen en de Comb. Rekker-Westra.

Denkwijze
Barcelona is een vlucht waarbij de duiven moeten overnachten voordat ze het thuisfront bereiken. Walter probeert ieder jaar de meeste middaglossingsvluchten te spelen en daarbij komen dan enkele Internationale vluchten bij met in ieder geval Barcelona. Omdat zijn duiven de opleiding van overnachtvluchten krijgen, schrikken ze niet van de overnachting op Barcelona. De duiven die op de middaglossing vroege prijzen pakken blijven op de middaglossing. Ze maken de stap naar Barcelona als de snelheid er een beetje uit is en ze wat trager worden. De jaarlingen die missen op de middaglossing, gaan het jaar erop gelijk naar een ZLU-vlucht en dit kan Barcelona zijn. Walter ziet de nationale overnachtvluchten dan ook als een goede voorbereiding voor Barcelona. Op de overnachtvluchten pakt Walter regelmatig vroege duiven … vooral op Bordeaux. Natuurlijk is de 1e nationaal Bergerac van afgelopen seizoen ook een prachtig voorbeeld hiervan.
Walter heeft de keuze gemaakt om niet alle vluchten te spelen, omdat zijn werk dit niet toelaat. Hij moet regelmatig in het weekend werken op het park Port Zélande van Centerparcs. Hij zit in terreindienst.

… wordt vervolgd …