Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem beleeft een droomstart dit seizoen. Ondanks de lastige vluchten weet hij op zowel Limoges als op St. Vincent een steenvroege duif te pakken en daarmee 2x op teletekst te belanden. Was het op Limoges zijn 4-jarige duivin die de 6e vloog in afdeling 9. Op St. Vincent was het zijn Jonge Moedtje die een topprestatie neerzette met een 2e plek in afdeling 9. Ook in sector 3 is hij 2e tegen 3.093 duiven en nationaal 7e tegen 13.236 duiven.   

Limoges
Op Limoges was het een duivin die bij een ander waarschijnlijk niet meer op het hok had gezeten. Bart dacht daar anders over en hield haar aan ondanks dat hij ze in 2013 kwijt raakte als jong. In mei 2014 zat ze ineens weer op het hok. In dat jaar is ze ingespeeld en heeft ze Bergerac gevlogen. Daarvan kwam ze meerdere dagen te laat thuis. Zo ging het ook in 2015 en op Limoges in 2016. Iedere vlucht kwam ze meerdere dagen later thuis, maar wel in puike conditie. Blijkbaar had ze leren zwerven in de tijd dat ze weg was als jong. Vaak heeft hij gedacht haar niet meer te spelen, maar omdat ze er iedere keer mooi uit zag en ze op de korte vluchten vaak bij de eersten was, is hij haar toch blijven spelen. Vanuit Orange 2016 kwam ze net na de prijzen en op Bergerac 2016 liet ze ineens zien het wel te kunnen door als eerste te arriveren. Dit jaar start ze gelijk goed. Ze is net als de duif op St. Vincent een kleinkind van Bart’s  top kweker de Zwarte Panter.

St. Vincent
Op St. Vincent was het wel een bewezen duif. Daar was het Jonge Moedtje die als eerste getekende de mand in ging. Hij is de laatste zoon van Bart’s voormalige topduif Moedtje (zoon topkweker Zwarte Panter die is aangekocht bij Jan Moedt uit St.Phillipsland). Veel jongen heeft Bart, jammer genoeg, niet uit Moedtje kunnen kweken. Zijn laatste zoon is echter wel een kanjer van een marathonduif. Na het verlies van Moedtje twijfelde Bart of hij zijn laatste zoon op de kweek zou gaan zetten of er mee zou gaan vliegen. Het werd het laatste en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn eerdere prestaties zijn ook de reden dat hij als eerste getekende de mand in ging. De aankomst op zaterdagmorgen …..juni 2017 was bijzonder want hij viel tussen de duiven die Bart mee had gegeven op Hapert. Van die vlucht had hij er in een paar minuten 15 van de 18 thuis en zijn winnaar viel tussen die duiven op de klep. Dan sta je wel even raar te kijken wetende dat er op jouw afstand nog geen duiven zijn gemeld. In zone 1 van de NU is hij de glorieuze overwinnaar. Op een van de verste afstanden in de zone maakt Jonge Moedtje bijna 100 mpm meer dan nummer twee. Dat is op deze bikkelharde editie, op deze afstand, een prestatie van jewelste.

De liefhebber
Bart is minstens zo goed en gemotiveerd als zijn duiven. Met zijn nog jonge gezin probeert hij een de juiste balans te vinden tussen het vaderschap en zijn hobby. Gelukkig wordt hij regelmatig ontlast door zijn vader Gerard zodat hij er met zijn gezin (ook in het seizoen) toch nog even uit kan. Dat deed hij dan ook nog vlak voor dat het marathonvluchten zouden gaan starten. Een beter hokverzorger kan Bart niet krijgen, want ook vader Gerard is een op en top melker. Ook de opa van Bart was duivenmelker en dan kun je wel zeggen dat de duivensport bij Bart in de genen zit. Zou mooi zijn als Bart het weer over kan dragen aan een van zijn kinderen en dat we dan ook nog onze hobby uit kunnen blijven oefenen zoals we dat nu doen.

Bevlogen
Deze droomstart komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bart weet op een relatief kleine accommodatie al jaren top te presteren. We zien hem de laatste jaren dan ook ieder jaar in de top tien eindigen in afdeling 9. Ondanks zijn prestaties uit het verleden is Bart vaak van te voren niet zeker van zijn zaak. Dat houdt hem echter wel lekker scherp. Vervolgens zit hij er dan bovenop en weet het beste uit zijn duiven te halen. Ondanks het verlies van vele topduiven weet hij steeds weer nieuwe toppers naar voren te schuiven. Dat komt omdat Bart ook nog eens bedreven is in het kweken van goede duiven. Ik zeg altijd goed vliegen is zilver maar goed kweken is goud. Op St. Vincent is Bart de laatste jaren de te kloppen man in afdeling 9. De laatste 4 jaar stond hij op deze klassieker al 4x op Teletekst. Dat was in de afdeling 9 goed voor een 2e , 2e , 7e en 8e plaats op de deze klassieker. Wie doet hem dat na?

Tot Slot
Bart is op weg om er weer een mooi seizoen van te maken. Op Perigueux staan er weer 10 aan de start. Dit zijn bijna allemaal onervaren duiven dus ook nu weer zijn er twijfels of het deze reis ook goed zal gaan. Gezien zijn inzet en klasse op het hok denk ik dat hij er weer zal staan aankomend weekend.

Marcel van Stralen