Op vrijdagochtend 19 juni kwamen de duiven los van Pau. De duiven gingen met een overwegend NW tot N wind richting Nederland. Onderweg moeten de duiven wat storingen zijn tegengekomen en wat buitjes anders waren de eerste aankomsten in Nederland vroeger geweest dan nu. De eerste duif viel iets over negen uur in Poortugaal. In de Fondunie 2000 (werkgebied afdeling 6 tot en met 11) waren 860 duiven mee. Op deze vlucht zijn de niet minste duiven mee, omdat de kosten per duif hoog zijn. Het voordeel van dit grote nadeel is dat de beste duiven van de 1.000 km+ op deze vlucht worden ingemand. In de Fondunie was de snelste duif van Dirk en zijn dochter Elitsa Veldhuis uit Amsterdam. Hun eerste duif werd geconstateerd om 10:44 uur. Zij versloegen met een neuslengte Kees Droog uit Andijk en ook Piet Heikamp uit Zetten (derde plaats) zat niet op een grote afstand van vader en dochter. Huib Bransen uit Putten had een mooie serie met duiven op plaats 34, 42 en 63met vier duiven mee. De winnaar van vorig jaar, Gerard van Tuyl had 9 prijzen van de 15 gezette duiven.

Historie
Dirk (53) en Elitsa (10) Veldhuis spelen al jaren met de beste mee in Noord Holland. Dirk staat al sinds dat Afdeling 6 mee doet aan de Fondunie 2000 bij de kampioenen. Vanaf zijn negende jaar heeft Dirk duiven. Zijn vader was niet een echte duivenmelker, maar had iets anders met duiven. Pa Veldhuis, geboren 1921, ving in ‘De Oorlog’ duiven voor het vlees en eieren. Het hokje waar Dirks vader de duiven ving, werd later Dirks eerste hokje. De eerste duiven kwamen van de Noordermarkt in Amsterdam. Dit was een markt waar pluimvee werd verhandeld, maar ook hondjes en katten. De eerste duiven waren vier ongeringde rode duiven. Met jongen uit deze duiven werd Dirk op 12-jarige leeftijd jonge duivenkampioen.
Sinds 2002 zit Dirk met zijn duiven op een landje in Diemen. 500 meter van de werkplaats van zijn aannemersbedrijf. Zijn specialiteit in zijn ambachtelijke vak is renovatie. Op het landje loopt een hond om ‘de zaak’ te bewaken. Op het landje staat 16 meter duivenhok en een wachthuisje waar Dirk tijdens de vluchten ook weleens slaapt samen met zijn dochter, zodat ze op tijd zijn om de duiven op te wachten. Dirk en zijn gezin wonen in hartje Amsterdam, vlakbij Carré.

Veldhuis deel van het hokedited

Het hok en Roofvogelstop
Op het duivenhok van 16 meter zitten 44 oude vliegkoppels, 90 jaarlingen en er worden 100 jongen gekweekt. De 12 kweekkoppels zitten op het goed bewaakte bedrijventerrein. Dirk en Elitsa hebben dit jaar enorm veel jaarlingen. Dit is bijzonder. In de omgeving van het landje zitten veel roofvogels. Andere jaren raakten zij hier door 50 tot 60 jonge duiven kwijt. Op de vluchten raakten ze echter amper duiven kwijt. Omdat Dirk enorm baalde van dit probleem heeft hij Roofvogelstop ontwikkeld. Dit is een duif van hardhout, voor een roofvogel net een echte duif. De roofvogel klapt op deze hardhouten duif als hij hem probeert te pakken en schrikt enorm van de klap. Door die schok waagt hij het niet meer om een aanval te doen op de duiven van dit hok. Het resultaat is geweldig. Van het hok en de vluchten samen is Dirk maar 5 tot 10% van de duiven verspeeld. Dit is de reden dat er nu nog 90 jaarlingen bij Dirk en Elitsa in de hokken zitten. Ook dit jaar zijn ze amper jonge duiven kwijt. Roofvogelstop is een wondermiddel tegen de aanvallen van de roofvogel bij en op het hok.

Stamopbouw
Sinds de jaren ’90 speelt Dirk alleen nog maar marathonvluchten. Hij haalde drie jaarboeken van de fondclub Noord Holland. Hieruit haalde hij verschillende toppers, waar hij jongen haalde. De duiven waar hij succes mee had en heeft, hebben een stam gevormd. Dit zijn duiven afkomstig van de Gebr. Brüggemann, Nico Volkens en John Schoenmaker. Later zijn daar wat snelheidsduiven bijgekomen van Wim Klaverstijn (soort Vandenabeele) en een goede duif van Kees Droog uit Andijk. Grappig dat Kees dit keer de tweede duif van Pau heeft van de Fondunie 2000.

Veldhuis 1e duifedited

De winnende duif
‘De 018’ van 2009 is de lievelingsduif van Dirk en Elitsa. Ze is supermak. Ze kwam na thuiskomst ook bij Dirk zitten, in plaats dat ze in het hok ging. Daarom duurde het constateren nog enkele minuten, omdat de ‘gevoelige plaat’ in het hok hangt. De duivin werd uiteindelijk om 10:44 geklokt op een afstand van 1.079 km. De snelheid was toen nog maar 836 mpm, maar snel genoeg voor de eerste in de Fondunie 2000 en 5e nationaal in het ZLU-spel. Ze won voorheen als zeker 6 prijzen bij de ZLU. Waaronder de 73e nat. Pau en de 107e nationaal Narbonne.
De vader van de winnende duif is ‘de 351. ’Deze goede kweker is een mengeling van Volkens en Brüggemann gekoppeld aan een kind van ‘De Sterke Barcelona’ van Piet van der Slik. De moeder van ‘de 018’ komt uit een samenkweek met Nico Volkens. Nico bracht zijn ‘100’ in, een topvlieger en topkweker en Dirk zijn beste kweekduivin, ‘Dochter Rani’ van de Gebr. Brüggemann. ‘De 018’ voegt een prachtige prijs toe aan haar toch al mooie erelijst.
Met ‘de Bonte 510’ van 2013 hadden Dirk en Elitsa nog een vroege duif. In de ZLU speelde deze duivin de 37e nationaal en in de Fondunie 2000 de 12e prijs. Deze duivin komt uit een zoon van De Barcelona-duivin van Dirk (kleinkind Rani) en een duivin, wat als eitje is meegenomen bij Ben Overwater uit Almere. Deze duivin is van het soort Vertelman x Volkens.

Veldhuis 2e duifedited

Voorbereiding en begeleiding
Begin april worden de duiven gekoppeld. De vliegduiven hebben een vrije koppeling. De vliegduiven brengen dan twee jongen groot. Als de jongen van de pap af zijn, krijgen de duiven 4 dagen BS in het water. De duiven worden niet zelf weggebracht, omdat Dirk daar gewoon geen tijd voor heeft. De duiven worden opgeleerd met de verenigingsvluchten. De duiven worden gevoerd met voer van De Patagoon. De duiven krijgen ‘semi-volle-bak.’ Ze worden in drie etappes gevoerd. Eerst een derde deel, als het op hebben nog een derde deel en als ze dat op hebben het laatste derde deel, hiervan blijft meestal wat staan. Dit doet Dirk zo, zodat de duiven alle granen van de mengeling blijven eten. Iedere graansoort hebben de duiven nodig, anders zaten die zaden niet in de mengeling. Naast voer krijgen de duiven pinda’s, TOVO, snoepzaad en Kuikenkorrel 2. Daarnaast voert Dirk veel gerst, wat altijd in het hok staat in grote (7 liter) drinkpannen.
In het begin van het seizoen vertrouwde Dirk zijn duiven niet. Na onderzoek bij de praktijk van Van der Sluijs bleek er een vorm van coli onder de duiven te zitten. Ze hebben toen 6 dagen 4-in-1 gekregen, daarna kwamen de duiven er beter bij te zitten. Dat de duiven goed zijn bewijzen de twee vroege duiven op Pau. Dirk miste ook maar 1 duif van de 7.

Tot Slot
Er is meer in het leven dan duiven. Elitsa kan goed wedstrijdzwemmen en Dirk is official bij de KNZB. Hier geniet hij samen met zijn vrouw erg van.
Vroeger speelde Dirk in combinatie met vriend Hallie onder de naam Veldhuis-Hallie. Hallie verleent sinds januari veel hand en spandiensten voor Dirk en Elitsa. Hier is Dirk erg blij mee. Hij maakt onder andere de hokken drie keer in de week schoon. De overwinning in de Fondunie 2000 is ook zijn verdienste.
De winnende duif van Pau is hun lievelingsduif. Zij kreeg een kus toen ze in de mand ging en toen ze thuis kwam, kwam ze zelf de kus halen, als het ware. Ze kwam eerst naar Dirk voordat ze het hok in ging. Voordat ze thuiskwam, berekende Dirk ongeveer hoe laat hij moest draaien om bij de eerste 25 nationaal te komen. Hij was nog niet uitgerekend of hij zag haar aankomen. Zij vloog nog veel beter dan bij de eerste 25 nationaal … namelijk 5e !!!
Een mooi resultaat, zeker omdat ze ook nog de eerste duif van de Fondunie 2000 was !!!
Dirk en Elitsa nogmaals gefeliciteerd met de overwinning in de Fondunie 2000 en de twee vroege duiven op Pau. De winnaar van vorig jaar won later dat jaar  nog een vlucht in de Fondunie 2000. Dat lijkt me een mooie uitdaging voor jullie. Succes !!!

jaco-handtekening