St. Vincent is dé klassieker van de middaglossingen. Iedere marathonduivenspeler wil deze vlucht graag winnen. Enkelen lukt dat! In sector 4 is logischerwijs de sector met de minste duiven. Hun afstand is immers het langst. Wat mij ieder jaar weer opvalt, dat er iedere keer meerdere duiven uit deze sector nationaal ook hoge ogen gooien. De winnaar van sector 4 van deze editie van St. Vincent is daar geen uitzondering op. De snelste van het Noorden van Nederland is tevens de 5e snelste duif van heel Nederland. Hoe knap is dat!!! De eigenaar van deze topduif is Dirk Adema uit Sneek. Hij mag met recht trots zijn op zijn topper.

Sector 4
In sector 4 waren 970 duiven mee op St. Vincent. De snelste duif was van Dirk Adema uit Sneek. Dit was de 5e van heel Nederland, wat op zijn afstand een hele knappe prestatie is. Hij klokt zijn winnende duif om 7.42 uur op een afstand van 1.162 km. De snelheid was 1.734 mpm. Jelle Outhuyse uit Harlingen deed ook goed mee met de 2e prijs. Zijn duif had een snelheid van 1.566 mpm. De derde prijs was voor de comb. Mast en Scheper uit Nieuw Amsterdam. Eddy Bloemen uit Staphorst had een mooie uitslag. Hij had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: plaats 6 en 15. Van der Walle uit Beerta had 2/3e van zijn duiven in de prijzen. Hierbij zaten de prijzen: 17, 24 en 55. Vink uit Balk deed hetzelfde en begon met de plaatsen 19, 40 en 46.

De liefhebber
De winnende liefhebber is een geboren en getogen inwoner van het Friese Sneek. Het is de 48-jarige Dirk Adema. Dirk is getrouwd met Foekje en zij hebben samen 2 zonen van 16 (Rick) en 18 jaar (Dirk). Dirk werkt bij de woningstichting Elkien in Sneek als wijkbeheerder. Hoe kwam je in de duivensport terecht, Dirk? Dirk: ‘Ik ben als kind opgegroeid met de duiven, omdat mijn vader ook duivenmelker is. Vroeger was hij een fanatiek wedstrijdspeler, maar nu heeft hij ze alleen nog duiven maar voor de hobby.’ Hoe ziet de huisvesting van de duiven eruit? De winnende liefhebber van St. Vincent: ‘Ik heb 2 hokken tot mijn beschikking. Eén van 5,5 meter met 3 afdelingen. Een afdeling met een buitenren voor de jongen en de andere 2 zijn voor de nestduiven. Het tweede hok is 6 meter en deze heeft 2 afdelingen. Eén hiervan is ook voor nestduiven, de ander is bestemd voor de kwekers.’

De winnende duif
Dirk: ‘Afgelopen zondag heeft mijn duif de snelste tijd behaald op de vlucht van St Vincent van sector 4. Het is een doffer en ik noem hem ‘Sempai’. Hij viel om 7.42 uur op de klep en is naast de winnende duif van Sector 4 (tegen 987 duiven) en ook nog eens de 5e nationaal (tegen 12.541 duiven) van heel Nederland. Dat allemaal op een afstand van 1162 km.’ De winnende doffer is op het nest gespeeld en wel op een jong van 7 dagen. Het is een rustige duif die bij trainingsvluchten ook altijd als eerste binnen is. In de afstamming zitten diverse teletekstduiven. De 2e Nationaal Cahors, ‘Sarah’, van Dirk zelf. ‘Red Simon’ 1e Nationaal Orange en Dirks ‘Smaragd’, die de 9e teletekst van Bergerac 2013 won. In de stamboom zit ook de stamvader. Dit is de ‘Sensei’. Hij heeft 6 rechtstreekse kinderen voortgebracht die op teletekst hebben gestaan.

Stamopbouw en de duivenbestand
De basis van het hok van Dirk Adema wordt gevormd door duiven van  Noël Peiren duiven via Bert Saarloos en de Jan Aarden duiven.
In Sneek heeft Dirk rond de 70 vliegduiven en 10 kweek koppels.

Voorbereiding
De duiven worden in begin mei/juni gekoppeld om op de stand waar ze op worden ingemand. De vliegduiven brengen geen jongen groot in het voorjaar. Ze krijgen pas de eerste eieren en jongen als ze op de eerste overnachtvluchten worden gespeeld.
De jaarlingen gaan mee vanaf begin april, omdat die als jong alleen de natour vliegen. De oudere duiven worden pas in mei gekorfd en gaan dan elke week mee.
De duiven krijgen Matador voer. In het voorseizoen krijgen ze Premium start. Als het marathonseizoen start wordt dit Premium fond met Turbo energy. Naast het voer krijgen ze bijproducten als pinda’s , tovo en snoepzaad.
Medische begeleiding omvat niet veel. Dit jaar is er op advies van Nanne Wolf toch gekuurd tegen het geel, omdat de duiven vaak het geel hadden. Verder alleen de verplichte paramixo-enting en in de winter de paratyfus enting. Verder krijgen de duiven een natuurproduct … Bio Even van A.P Overwater.

Tot slot
Dirk: ‘Ik zie de duivensport als ontspanning, maar wil wel altijd winnen. Mijn vrouw helpt me wel, maar mijn 2 zoons hebben andere hobby’s. Het mooie aan de duivensport is de aankomst van de duiven van de wedvlucht. Een mooie anekdote van afgelopen weekend … Ik kreeg zaterdagavond alvast mijn Vaderdag cadeau. Een mooie nieuwe duiven stofjas, toen zeiden de jongens: dit moet geluk brengen. Dat lijkt gelukt’
Dirk … nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Geniet er nog maar lang van na. Bedankt voor de medewerking aan dit verslag en succes de rest van het seizoen !!!