Het corona-virus zorgt ervoor dat het vliegseizoen 2020 nog even op zich laat wachten. De gezondheid van de mensen staat terecht voorop. Het is afwachten of we misschien met onze marathonduiven nog een paar vluchtjes kunnen spelen eind juli of augustus.
Vanaf de start van de kweek bouwen we het seizoen op naar de marathonvluchten toe. Nu de start minimaal zes weken wordt opgeschoven, vergt dat wat creativiteit bij de verzorger van onze duiven. Moet het plan worden aangepast? Zo ja, drastisch of een beetje of misschien wel niet?
Ik heb er wat vragen over gesteld aan Jelle Jellema uit Nijverdal. Jelle is de bekendste en beste marathonduivenliefhebber op de Internationale vluchten vanaf 2014 … toen hij Internationaal Barcelona won en daarna vele kopprijzen pakte. Vooral op deze Koningsvlucht en Perpignan heeft hij geweldig gepresteerd. Iedere belangstellende voor deze tak van onze sport is daarvan op de hoogte. Hoe kijkt Jelle naar deze periode waarin het vliegseizoen nog niet is opgestart …
- Wanneer heeft u uw vliegduiven gekoppeld?
Ik heb mijn vliegduiven nog steeds niet gekoppeld, normaal was dat al wel gebeurt maar ik wacht nog even af totdat er meer duidelijkheid is over de start van het seizoen. Als we gaan starten koppel ik ze meteen. - Hebben ze of gaan ze een jong grootbrengen? Deed je dat andere jaren ook?
Als ik ze koppel mogen ze gewoon jongen groot brengen en blijven ze het hele jaar bij elkaar. Vorig jaar heb ik ze 15 april gekoppeld. De jaren daarvoor koppelde ik vaak eind februari en dan gingen ze na 1 rondje uit elkaar en koppelde ik pas weer ergens in mei. Beide systemen kan prima. - Heeft u minder jonge duiven gekweekt dan normaal? Zo ja, hoeveel heeft u er anders en hoeveel nu?
Ja, nu wat minder jongen dan normaal. Ik heb er nu ongeveer 60 gespeend. Maar er komen nog wel 60 bij. - Als u op het nest speelt, gaat u of hebt u de vliegduiven na de kweek scheiden?
Ik speel altijd op nest. - Hoe vaak laat u nu uw duiven los?
Om de dag zijn ze los, de duivinnen vliegen wel een uurtje. De doffers trainen voor geen meter, maar daar kan ik me nu nog niet druk om maken. Als ze eenmaal gekoppeld zijn en ze zitten op eieren zal ik proberen ze een uur gedwongen te laten trainen. - Houdt u tot aan de vluchten de duiven in rust of kiest u voor normale training (als anders) en gaat u de training als er vluchten aankomen extra opbouwen?
Zie vorig antwoord - Past u uw voermengeling aan en zo ja hoe?
Ze krijgen gewoon vliegvoer met ongeveer 25% paddy. Ik voer ze 1 x per dag, in totaal ongeveer 25 gram per duif per dag. - Bent u uw vliegduiven aan het verduisteren? Zo ja, wat is hier het doel van?
Ja, sinds een paar weken verduister ik de duiven 13/14 uur per dag. Ik heb wat rolgordijntjes die wat losjes voor de ramen hangen, het is daardoor niet heel donker maar ik denk wel voldoende. Het doel van het verduisteren is dat de 1e pen er zo laat mogelijk uit gaat. Wanneer ik stop met verduisteren weet ik nog niet. Dat hangt van de eerste marathonvlucht af. Een week of 4 daarvoor wil ik eigenlijk wel stoppen. - Gaat u uw duiven bijlichten?
Bijlichten doe ik al jaren vanaf de langste dag. - Stel dat Frankrijk zijn grenzen dicht houdt … wat vindt u dan van de Oostlijn (Duitsland of eventueel Polen)?
De Oostlijn lijkt me ook prima, als we maar marathon vliegen, dan vind ik alles goed. Nationaal Krakau of Warschau klinkt goed. De duiven zullen er even aan moeten wennen maar een duif leert snel, zeker de toppers. - Stel er worden eind juli/augustus nog een paar marathonvluchten gevlogen … op welke stand gaat u uw duiven inmanden?
Tot en met half juli kan nog prima op eitjes, maar in augustus of eventueel september zal ik proberen ze op jongen vanaf een dag of 6 in te korven.
Tip: ik zou niet te bang zijn voor een tekort aan invlieg kilometers of voor te korte afstanden van de invliegvluchten bij oude duiven. Natuurlijk heb ik er ook liever een vluchtje van 450 km bij, maar het is niet nodig. Voor jaarlingen ligt dit wel iets anders denk ik.
Dank, Jelle, voor je heldere antwoorden en je tip tot slot. We hoeven het niet veel moeilijker te maken dan anders.
Recente reacties