Het corona-virus zorgt ervoor dat het vliegseizoen 2020 nog even op zich laat wachten. De gezondheid van de mensen staat terecht voorop. Het is afwachten of we misschien met onze marathonduiven nog een paar vluchtjes kunnen spelen eind juli of augustus.
Vanaf de start van de kweek bouwen we het seizoen op naar de marathonvluchten toe. Nu de start minimaal zes weken wordt opgeschoven, vergt dat wat creativiteit bij de verzorger van onze duiven. Moet het plan worden aangepast? Zo ja, drastisch of een beetje of misschien wel niet?
Ik heb er wat vragen over gesteld aan Auke Rekker van de man-vrouw combinatie Rekker-Westra uit Berlikum. Deze combinatie behoort tot de beste marathonliefhebbers van Friesland en is over de laatste seizoenen in mijn ogen de beste. In 2018 hadden zij een super jaar met heel veel duiven in de Top 10 van sector 4. Afgelopen seizoen was ook zeer sterk met 1e kampioenschappen in grote samenspelen. Over deze prestaties later meer in dit voorjaar. Hier de visie van Auke over de periode waarin we nu zitten …
- Wanneer heeft u uw vliegduiven gekoppeld?
‘De vliegduiven zijn de 24e april gekoppeld. De jongen van de kwekers waren goed en moesten in het hok van de duivinnen. Normaal koppel ik ze niet voor het seizoen. Ze worden dan per vlucht (Limoges, St. Vincent en Perigueux) gekoppeld.’ - Hebben ze of gaan ze een jong grootbrengen?
‘Nee, de eieren haal ik na ongeveer 4 dagen weg en dan laten we het complete koppel voor de broedhokken zitten.’ - Heeft u minder jonge duiven gekweekt dan normaal? Zo ja, hoeveel heeft u er anders en hoeveel nu?
‘Ongeveer gelijk aan anders … dat zijn ongeveer 85 jongen. We kweken normaal om het jaar de helft van dit aantal. Maar dit jaar hebben we veel samenkweek gedaan.’ - Speelt u normaal op weduwschap of op het nest?
‘Alleen nest.’ - Als u op het nest speelt, gaat u of hebt u de vliegduiven na de kweek scheiden?
‘Zie eerste antwoord. Normaal niet en nu hebben we voor deze optie gekozen.’ - Hoe vaak laat u nu uw duiven los?
‘Normaal sinds eind maart iedere dag. Dit jaar veel last van de roofvogel met veel slachtoffers. In principe gaan de duiven iedere dag los. Ze worden niet opgejaagd. De duivinnen vlogen als gekken, toen ze nog gescheiden zaten. Nu is dat rustiger.’ - Houdt u tot aan de vluchten de duiven in rust of kiest u voor normale training (als anders) en gaat u de training als er vluchten aankomen extra opbouwen?
Zie vorig antwoord - Past u uw voermengeling aan en zo ja hoe?
‘Ik geef ze nu rustmengeling van Matador. Dat voer ik ook als de duiven door de rui zijn. Dus dat krijgen ze nu wat langer. Dat krijgen ze eens per dag. Ze krijgen pas vluchtmengeling als ze we gaan starten. Dat bouw ik dan ook rustig op. Van 25% vlucht-75% Rust naar 50-50, 75-25 en dan 100% vliegmengeling.’ - Bent u uw vliegduiven aan het verduisteren? Zo ja, wat is hier het doel van?
‘Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik houd er niet van om tegen de natuur in te gaan.’ - Gaat u uw duiven bijlichten?
‘Ook niet, zie vorig antwoord.’ - Stel dat Frankrijk zijn grenzen dicht houdt … wat vindt u dan van de Oostlijn (Duitsland of eventueel Polen)?
‘Het liefste speel ik vanuit Frankrijk. Maar kan het niet en het kan alleen vanuit het Oosten, dan ben ik voor. Als we maar kunnen vliegen.’ - Stel er worden eind juli/augustus nog een paar marathonvluchten gevlogen … op welke stand gaat u uw duiven inmanden?
‘Het liefst op jongen van 5 of 6 dagen oud. Normaal speel ik graag op eitjes van 10 tot 12 dagen of jongen van 3 tot 6 dagen, maar eind juli of augustus … dan graag 5-6 dagen jongen, zodat ze de dekveren niet gooien.’
Tip: Ik denk dat de invliegafstanden niet zo heel belangrijk zijn. Wel dat ze in het ritme komen en zitten. Onze jaarlingen gaan altijd van Chimay (366 km) naar Perigueux (966 km). Dit is een sprong van precies 600 km. Gaat altijd goed … dus daar geen zorgen over.
Dank je wel, Auke, voor je medewerking. En hopelijk gaan we dit jaar nog een paar goede uitslagen van je lezen!
Recente reacties