Het corona-virus zorgt ervoor dat het vliegseizoen 2020 nog even op zich laat wachten. De gezondheid van de mensen staat terecht voorop. Het is afwachten of we misschien met onze marathonduiven nog een paar vluchtjes kunnen spelen eind juli of augustus.
Vanaf de start van de kweek bouwen we het seizoen op naar de marathonvluchten toe. Nu de start minimaal zes weken wordt opgeschoven, vergt dat wat creativiteit bij de verzorger van onze duiven. Moet het plan worden aangepast? Zo ja, drastisch of een beetje of misschien wel niet? Vanaf volgende week mogen we langzaam opstarten. De komende tijd zal er een programma gemaakt gaan worden. Het begin is er!
Ik heb er wat vragen over deze situatie gesteld aan Ad van Heijst uit Wijchen. Ad is een hobbyist met een zeer sterk hok met duiven. Zijn no-nonsens aanpak heeft hem al veel nationale top 10 noteringen opgeleverd en zelf grote overwinningen. Verder is Ad een zeer ervaren bestuurder niet alleen in de duivensport. Hier de aanpak van Ad in de periode waarin we nu zitten …
- Wanneer heeft u uw vliegduiven gekoppeld?
‘Half maart, net zoals andere jaren.’ - Hebben ze of gaan ze een jong grootbrengen? Deed je dat andere jaren ook?
‘Ja, net zoals anders.’ - Heeft u minder jonge duiven gekweekt dan normaal? Zo ja, hoeveel heeft u er anders en hoeveel nu?
‘Door corona ga ik wat goede duiven niet meer spelen. Uit die duiven ga ik nu meer jongen kweken. Al met al zal ik wel rond de jongen kweken, maar dat wijkt niet veel af dan andere jaren.’ - Speelt u normaal op weduwschap of op het nest?
‘Normaal speel ik dubbel weduwschap. Nu heb ik ze nog op het nest. Ik ga dit jaar als africhtingsjaar gebruik. Ik verwacht niet dat we een fatsoenlijk marathonseizoen krijgen. Misschien wel helemaal geen marathonvluchten.’ - Hoe vaak laat u nu uw duiven los?
‘Ik heb nu open hok. Normaal gaan ze in deze periode op weduwschap en dan komen ze in een vast ritme. Ik houd ze nu eigenlijk zoals we ze vroeger thuis hielden. Open hok en volle bak. Als we in die tijd bijvoorbeeld St. Vincent in gingen korven, was de vraag regelmatig, zijn ze al terug van het veld. Het is allemaal niet zo moeilijk. Op een natuurlijke manier komen de duiven ook wel in vorm, als ze gezond zijn, … ze krijgen dan schone pootjes en dan komen ze in de vorm die je graag ziet. Bij elke duif is dat anders. De ene duif krijgt vorm als ze het tweede ei heeft gelegd, bij de ander komt dat een week of nog langer later. Bij de volgende komt de vorm als ze op jongen komen en bij sommige doffers als ze op grote jongen zitten en weer beginnen te drijven. Dat is op zich wel leuk om bij te houden.’ - Past u uw voermengeling aan en zo ja hoe?
‘Ze krijgen volle bak. De mengeling is de goedkoopste van Mariman. Hier voeg ik 20% Opfok Kuikenkorrel van Havens bij. Dat bevalt me heel goed.’ - Bent u uw vliegduiven aan het verduisteren? Zo ja, wat is hier het doel van?
‘Nee, dat doe ik nooit en nu ook niet.’ - Gaat u uw duiven bijlichten?
‘Dat heb ik wel altijd gedaan, dat scheelt een hoop in de rui.’ - Stel dat Frankrijk zijn grenzen dicht houdt … wat vindt u dan van de Oostlijn (Duitsland of eventueel Polen)?
‘Ik weet niet of ik dan mee doe. Ik denk wel dat het kan, maar voor mezelf is de vraag of ik dat wil.’ - Stel er worden eind juli/augustus nog een paar marathonvluchten gevlogen … op welke stand gaat u uw duiven inmanden?
‘Dat ligt eraan op welke stand ze dan zitte. De duiven maken dit jaar hun cyclus af en beginnen weer aan een nieuwe cyclus. De duiven die op dat moment, als er een vlucht is, goed zitten, gaan dan mee.’
Tip: ‘Geniet van je duiven. Kijk hoe ze vliegen, hoe de jongen opkomen. Daar kun je veel plezier uithalen. Geniet nu … niet alles is eeuwig.
Maar ook, als je bijvoorbeeld last hebt van de roofvogel, zet je goede duif vast, nu je hem of haar nog hebt, … voor je het weet pikt de rover je favoriet er tussenuit.’
Ad, bedankt voor je visie en medewerking aan dit vraag en antwoord gesprek. Veel plezier komend seizoen … hoe het er ook uit gaat zien!
Recente reacties