Het Marathonduivenjournaal is voor de marathonduivensport een internetmagazine op veel gebieden traditioneel: reportages van vluchtwinnaars en kampioenen, maar ook baanbrekend in de vorm van een bespreking van de vluchten en het voorstellen van Topduiven. Daarnaast kunnen liefhebbers hun Prachtige Uitslag laten zien. Piet Westerlaken speelde op Barcelona twee duiven. Terwijl iedereen nog in de lucht stonden te turen, de meeste naar hun eerste duif, deed hij zijn hok dicht, omdat zijn Barcelona-koppel thuis was.
Barcelona 2023
Piet vertelt: ‘Bij de voorbereidingen voor de wedvluchten gaat u waarschijnlijk na welke duiven op bepaalde vluchten goed hebben gepresteerd. Wat was bijvoorbeeld de neststand. Onder welke weersomstandigheden, met name de windrichting, zijn de duiven naar huis gekomen. Aan de hand van deze gegevens worden, in mijn geval, groepjes gemaakt van 2 tot 6 duiven. In een klein hok met 24 koppels (incl. de jaarlingen en een viertal kweekkoppels) is het elk jaar een puzzel om voor enkele ZLU vluchten een paar duiven op de juiste neststand aan de start te brengen. Als bijvoorbeeld een goede vlieger (winnaar van 2 vaasjes) wordt ingehouden en voor de kweek wordt bestemd dan wordt de keuze weer moeilijker. Barcelona 2022 was voor ‘De 445’ zijn laatste vlucht. Naar mijn idee had ik geen potentiële opvolger. Samen met Jaco stonden we in het duivenhok de mogelijkheden te overwegen. De duiven hadden te weinig ervaring, hadden nog onvoldoende laten zien dat ze uit het juiste ‘hout’ waren gesneden of waren gewoon nog te jong. Waarop Jaco een koppel aanwees als ‘Barcelona-koppel’. De duivin was een dochter van ‘De 445’. De doffer had ook genoeg ‘hangers-bloed’ in zich stromen om deze klassieker aan te moeten kunnen. Het echtpaar werd na de nodige voorbereidingen op een neststand van jongen van 6 dagen ingekorfd. Zaterdagmorgen om 10.24 uur liet de doffer zich constateren en op 10.55 uur was zijn de duivin thuis. Respectievelijk de 91e en 158e Nationaal Barcelona tegen 4.832 duiven! Indrukwekkend dat een koppel na 1191 kilometer binnen net geen half uur hun thuishaven hadden bereikt.’
Afstamming
De duivin was dus een kind van de ‘445 die eerder een 43e Nationaal Barcelona had gevlogen. In haar stamboom zitten nog twee opvallende duiven: ‘De 701’ van 2012 (opa van vaderskant), die de 19e nationaal Cahors tegen 6.542 duiven en de 22e nationaal Cahors tegen 8.594 duiven vloog en ‘de 737’ van 2010, die de 38e nationaal Albi tegen 5.949 duiven en de 50e nationaal Aurillac tegen 7.680 duiven vloog. Deze duivin heeft verschillende goede duiven voortgebracht en is de oma van moederskant en de overgrootmoeder van vaderskant.
De doffer, die de 91e nationaal won, komt van vaderskant van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Hierin zit tweemaal Jo, de 1e nationaal Mont de Marsan, en haar nestzus, ‘Het Kleine Donkertje’. Verder zien we ‘De Donkere 23’, 21e nationaal Cahors en ‘de Donkere 61’, de 10e NPO Cahors, die samen de ouders zijn van de vader. De moeder van ‘De Barcelona-doffer’ komt van Rik Ros en is een kleindochter van zijn 1e nationaal St. Vincent 2009. Ook de oma van moederskant komt uit ouders die samen vier maal in de Nationale Top 10 hebben gestaan. Kortom de goede genen van zijn voorouders komen samen in deze ‘Barcelona-doffer’.
Piet tot slot: ‘Wat nog mooier was, is dat Jaco dit koppel had aangewezen!’
Bedankt dat je ‘de Barcelona-ervaring’ met ons wil delen, Piet. Ben blij dat ik er een klein aandeel in mocht hebben … uiteindelijk hebben de duiven de prestatie geleverd natuurlijk en jij hebt ze er voortreffelijk naar toe gebracht.
Recente reacties