´Herstart met provinciale overwinning en mooie serie´

Ohé en Laak een dorp van zo’n 800 inwoners dat samen met het naburige Stevensweert ook wel het ‘Eiland in de Maas’ wordt genoemd. Deze benaming is terug te voeren tot de plassen die door de zand- en grindwinning rondom de dorpen zijn ontstaan.
Na de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van het overgrote deel van de duiven, maakte ik hier in mei 2021 een herstart. Hiermee werd de Echter-periode na meer dan 60 jaar afgesloten, waarin ik – in de beginjaren samen met mijn vader – het nodige succes wist te behalen.
Als absoluut hoogtepunt kan worden genoemd de nationale zege San Sebastian met ‘BO’, maar ook waren er 3e en 4e nationaal Dax, 8e nationaal Montauban, 12e nationaal Marseille, 31e  nationaal Barcelona enz.

Herstart
Op het nieuwe adres werd nog voordat er daadwerkelijk gewoond werd, een geheel nieuw duivenhok naar eigen inzicht geplaatst door de firma Dumo. Gestart werd met een 50-tal jongen die kwamen van de Belgische combinatie Paul & Sven Saeytijdt uit Brakel, Team Vollebregt Wassenaar, Lei Grispen uit Stevensweert aangevuld met jongen die zelf nog werden gekweekt uit de duiven van Freialdenhofen en Zonen en Luc Wiels (‘New Laureaat’).
Na een grondige voorbereiding werden de jongen op de natour gespeeld en ze kwamen goed naar huis. Een 20-tal jongen werden ook nog op de afsluitingsvlucht Melun (ca. 360 km) gespeeld. Alles wat er na die vlucht nog over was mocht blijven en dat waren er 32.

Voorbereiding seizoen 2022
Met uitzondering van de eerste vlucht Chimay en de eerste keer dat de duiven 2 nachten mand kregen (Melun), kwamen de duiven goed naar huis. Had er zich eenmaal eentje gemeld volgde de rest in rap tempo. Verliezen waren er nauwelijks en dat was heel bemoedigend voor de rest van het seizoen. De dagelijkse trainingen duurden telkens meer dan 1 uur. Met gesloten vensters bleven ze tochten maken boven het hok maar veelal waren ze voor lange tijd uit het zicht om uit een heel andere richting terug te komen.
Agen Z.L.U. zou de eerste beproeving voor alle jaarlingen worden. De voorbereiding eindigde met Lorris 430 km., 2 weken voor het inkorven. Uiteindelijk gingen er 19 jaarlingen mee naar Agen.

Voorafgaand aan de voorbereiding hadden de meeste jaarlingen een jong groot gebracht waarna ze op weduwschap verder werden gespeeld. Uiteindelijk werden ze gekoppeld zodat ze op eieren van zo’n 13-14 dagen ingemand zouden worden. Dit verliep toch iets anders dan gepland. De duivinnen legden sneller dan verwacht en vervolgens werd het inkorven ook nog een dag uitgesteld. Gevolg was dat er duiven op eieren van 14 dagen werden ingekorfd maar ook op aangepikte eieren en enkele zelfs op een jong van enkele uren tot 1 dag. En zoals zo vaak zou ook hier blijken “Elk nadeel heb zijn voordeel.” 
Bij de inkorving waren het plaatjes met allemaal rode pootjes zoals je maar zelden ziet. Men kan zich wel indenken dat de verwachtingen hooggespannen waren.

… wordt vervolgd …