2017 was een goed duivenjaar voor Corné van Oeveren. Onze eigenaar van de Zorgboerderij uit Overberg stond op Perigueux, Orange en Bergerac op teletekst. Op Limoges in het najaar pakte hij ook nog eens twee vroege duiven in de vroege ochtend. In eerste twee delen van de reportage hebben we het uitgebreid over de start gehad van Corné’s duivenloopbaan en over de trouwe duiven die hij al op zijn oude adres in Veenendaal had. Verder ging het o.a. over de hokken, het seizoen, de duiven van Perigueux en Orange en de verzorging. In deze editie gaan we het verder hebben over onder meer de kweekmethode, het fanatisme, de Zorgboerderij en de duiven van Bergerac en Limoges …

Wat is de verwachting van 2018 en korte terugblik op 2017
De vliegploeg voor 2018 wordt in twee ongeveer gelijke ploegen verdeeld. De helft voor de middaglossing en de andere helft voor de ZLU en Orange. Het doel is aan het eind van het seizoen bereikt, als er wederom een aantal mooie kopprijzen worden gespeeld. Met andere woorden … de lijn van vorig seizoen doorzetten en alle marathonvluchten meedoen. In 2017 zijn er vier van de zes middaglossingen meegedaan, waarvan drie op teletekst. Dit jaar geen er ook duiven naar St. Vincent en Dax. Vorig jaar had Corné hier nog geen duiven voor gereserveerd. De oudere duiven gingen toen naar de ZLU-vluchten. Die duiven waren daar voor opgeleid. Nu zijn er ook duiven klaar voor de twee grote middaglossingsvluchten. Stel je had geweten dat je 4x teletekst zou vliegen had je geweten dat deze duiven het zouden doen? Corné: ‘Als ik dat geweten zou hebben, had ik de Bergerac-duif wel in het rijtje gezet. Hij komt uit een kweekkoppel waar ik veel vertrouwen in had. Op Bourges was hij van de 30 jaarlingen de eerste duif. Deze duif is een dier met wat extra. Voor 2018 heb ik veel vertrouwen in zijn broer. Iets zegt me dat hij nog beter is.’ Corné gaat verder: ‘De Perigueux-duif had ik niet verwacht. Als jonge duif heeft hij geen vluchten gehad. Als jaarling is hij rustig ingespeeld tot Pont St. Maxence. Zonder dagfondervaring ging hij naar Perigueux en … bingo. Een mooie bijkomstigheid is dat de vaders van de Perigueux-duif en de Bergerac-duif broers zijn.’ Wat heeft je verrast? Corné: ‘Ik had het idee dat 2018 een voorlopig hoogtepunt zou worden. Met genoeg 2- en 3-jarige duiven. Dat ik in 2017 4x teletekst zou halen, had ik niet kunnen dromen.’

Kweekfilosofie
Aan de top kom je door duiven van goede komaf op elkaar te zetten en hopen dat daar goede duiven uit komen. Hoe zet je die lijn door als je inmiddels een paar goede duiven hebt gekweekt? Corné: ‘Goede duiven kun je alleen uit goede duiven kweken. Goede duiven kweken zie ik als kansberekening. Dus ik streef naar een stam met drie generaties goede duiven, waardoor de kans op een goede nazaat groter wordt. Ik zie niets in inteelt, maar zie veel meer in goed maal goed. Mijn denkwijze: Ik wil het liefst een soep gaan maken van 2 goede duiven die marathon-afstandsgeschikt zijn, 1 duif die makkelijk thuiskomt (snel hersteld), 1 dagfondduif (ras die makkelijk 750 km kan vliegen, in mijn geval Koopman-duiven via Dolf en Ruud Bakker) en dit moeten natuurlijk alle vier goede bewezen duiven zijn. Voor Barcelona is het iets anders: de start is hetzelfde. Echter de dagfondduif wordt dan ingewisseld door een Barcelona-duif.

Bloedfanatiek
De motivatie bij Corné is groot. Hij is ‘bloedje fanatiek’. Geen gezeur … je best doen. Corné: ‘Ik denk oplossingsgericht … Ik heb een uil zitten voor het roofvogelprobleem. Ik wil leren van absolute topmelkers. Een drive van mij  is om te vernieuwen. Niet stilstaan vooruit denken Voorbeeld: Ik heb altijd nest gespeeld en nu totaal weduwschap. Dat is mijn situatie ideaal. Geen jongen afmaken in het seizoen. Makkelijker met spelen, ik hoef geen rekening te houden met standen. Wel moet er een goede opleiding zijn naar een bepaalde vlucht. Dus sturing met training en opleervluchten. Niet meer gestuurd door een neststand.’

Gerrald

De Beleving
Dit kopje is meestal de kop waarna het verhaal komt over de motivatie van de liefhebber. Hoe ziet hij of zij de duivensport voor zichzelf. Eigenlijk is het stiekem drie jaar een soort van sluikreclame voor de Zorgboerderij van mijn grote vriend Corné en zijn team. Zij runnen (met Corné aan het hoofd) de zorgboerderij met al hun dieren. Het leven op de boerderij is een belevenis … daarom is de naam van de Zorgboerderij heel goed gekozen … De Beleving. Een mooie impressie kunt u zien op de diverse filmpjes die worden gemaakt door Denise. Op de boerderij woont  Gerrald van de Berg. Hij is een grote steun voor Corné. Hij helpt met het voeren van de duiven en maakt de hokken schoon. Je kan hem gerust een fanatieke duivenmelker noemen. Gerrald zorgt voor een stuk verlichting bij de duiventaken van Corné. Corné: ‘Het is geweldig dat Gerrald me zo helpt en me ondersteunt. Het helpt me enorm. Zeker als het even druk is op de boerderij kan ik veel dingen gerust aan hem overlaten.’ Naast de steun op De Beleving van Gerrald heeft Corné goede contacten met Dolf en Ruud Bakker, Arjan Beens, Peter de Haan en Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. De duivensport wordt op deze manier mooi. Corné: ‘Ik heb respect voor de duiven. Eigenlijk altijd al veel met dieren gehad. De duivensport is nu een mooie uitlaatklep naast de drukke zorgboerderij.’

De duiven van Bergerac en Limoges
Bergerac was een bijzondere vlucht met een vreemde lossing. De prestatie van de duiven in de kop van de uitslag is er niet minder door. Corné had twee kopduiven. De eerste duif zat 4e nationaal tegen 6.219 duiven en de tweede duif zat 25e nationaal (9e prijs in afdeling 7). De eerste was de favoriet van Corné. Hij had hem als 1e getekende gezet van zijn 30 Bergerac-gangers. Deze jaarling was eerder zijn eerste duif van Bourges. Hij is omgedoopt in ‘Nassau’. Zowel de vader als de moeder komen van Arjan Beens. De vader komt uit een zoon van ‘Marathon Queen’ (7e nationaal Bordeaux) met een dochter van Snelle Jelle (2e nationaal Perpignan) en Miss Sjaan (o.a. 31e NU Orange tegen 8.457 duiven). De moeder van ‘Nassau’ komt uit ‘Bleeke Baat’ met een dochter van ‘Orion’ en ‘Mirna’ van het soort van Jelle Jellema. Bekijk ook het filmpje.
De tweede duif van Bergerac stamt eveneens af van twee Beens-duiven. De vader is een zoon van ‘Blue’ (o.a. 23e nationaal Pau). De moeder komt uit ‘Rik’ (zoon Mr. Bergerac en Rika) met ‘Irene’ (dochter Snelle Jelle met Miss Sjaan). Ze heet ‘Cosette’.


In het najaar deed Corné 15 duiven mee op Limoges, die hij in 2017 nog geen marathonvlucht had gegeven. 2 duiven wonnen een prijs 1:100 (de norm voor een topnotering). Hij pakte tegen bijna 1.700 duiven de 16e en 17e prijs. De eerste duif komt van de comb. Bosch-Prattenburg uit Veenendaal. Rob Prattenburg heeft Corné geholpen met het bouwen van het volièrehok. De tweede duif komt wederom uit twee Beens-duiven. De vader komt uit een zoon Mr. Bergerac met Janine met een dochter van Rood Meisje. De moeder is een kleindochter van Great Warrior en Red Thunder. De tweede Limoges-duif heet ‘La Blue Limousine’. Ze kwam de laatste trainingsvlucht dit seizoen vanuit Nanteuil met twee gebroken poten thuis. Ze is voorlopig uitgeschakeld, maar is gelukkig thuis gekomen.

La Blue Limousine in de lappenmand

Tot Slot
Corné: ‘Wat kan er in de duivensport beter?’ Corné: ‘Wil je er een deel extra aan toevoegen, Jaco? Laten we het vooral positief houden … Relatief gezien is duivensport simpel. Je korft duiven in en je wil vroeg zitten. Wat doen wij? We kijken naar puntentelling, kampioenschappen. Lekker belangrijk allemaal. Het gaat hier om … een duif vroeg valt, dat is een mooi moment. Laat ik het zo zeggen: Duivenmelken is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel duivenmelken. (naar een citaat van Johan Cruijff over voetbal).’ Corné vertelt verder: ‘Mijn laatste aanwinsten komen van Ullrich Lemmens. Een leuke fanatieke Belgische liefhebber. Ik heb vertrouwen in zijn duiven. Tot slot wil ik dit niet vergeten te zeggen … Ik heb goede relatie met de liefhebbers die ik heb genoemd. De resultaten die mijn duiven hebben behaald, heb ik kunnen doen mede namens hen.’
Een mooi slot, Cornelis! Dank voor de gezellige middag en je openheid. Ik wens je alle succes voor het komend vliegseizoen.