Als je als duivenliefhebber naast die hobby nog een hobby hebt … schrijven over de duivensport, metname de marathonduivensport. Je hebt daarnaast ook nog een baan, dan kom je weleens in conflict met jezelf. Je kan namelijk niet over elk interessante uitslag … over elke interessante liefhebber een stukje schrijven. Gewoon omdat een dag maar 24 uur heeft en een week 7 dagen. Nu is mijn doel om iedere vluchtwinnaar van de sectorvluchten en de nationale ZLU-vluchten te interviewen en een verslag over te maken. Zelfs dat lukt niet altijd. Over bijzondere prestaties schrijf ik ook graag zoals op Agen ZLU van Frank Zwiers en de Gebr. Holleman. Een week erna zette Cor de Heijde een mooie uitslag naar op Barcelona. Een mooie reden om daar iets over te schrijven. De week na Barcelona kwam ik daar niet aan toe. … Toen werd ik geholpen door de omstandigheden … Cor won in sector 1 Agen middaglossing … een week na Barcelona, dus … twee vliegen in één klap!

De winnende liefhebber
Cor de Heijde uit Made is een topliefhebber met veel vroege prijzen, mooie uitslagen en nationale overwinningen. Hij is van beroep Aannemer/Projectontwikkelaar en zou vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd het rustig aan kunnen doen.
Cor zit al tussen de duiven vanaf het moment dat hij nog heel jong was. Hij is nu nog trots op die tijd. Cor: ‘Als kind was ik al gek van duiven en mijn vader was ook een echte liefhebber en wij deden het samen. Toen ik getrouwd ben heb ik zelf een hok gebouwd en was na enkele jaren generaal kampioen in Made destijds een grote vereniging met sterk spelende liefhebbers. Het lukte me toen om zes jaar op rij het generaal kampioenschap te winnen. De duiven, waar ik toen mee begon, waren van Jack Tournier, John Lambrechts (de in die jaren zeer gekende Belgische schrijver), Piet en Henk de Weerd, Piet Lazeroms … om er enkele te noemen.’
Nu … jaren later is de focus al jaren volledig gericht op de marathonvluchten. Cor heeft de beschikking over 20 meter duivenhok en daar zit het hok van de kwekers bij in.

De winnende duif
De winnende duif is ‘de 456’ van 2016. Het is een doffer … zomerjong van 2016. Onze topper uit Made: ‘Ik speel altijd op nest en deze doffer is ingekorfd op jongen van 6 tot 8 dagen. Het is een kleinzoon van mijn stamdoffer Don Michel en de moeder is Miss ORANGE die ik heb  aangekocht bij H. Mulder. Verder vind je veel terug van mijn eigen bloedlijn via Ad Valk en Gerard .v.d. Matten. Doordat ik altijd laat begin met kweken krijgen deze duiven nooit het normale programma. De duif is dus wel afgericht en wat vluchten gemaakt, maar ik zou niet precies weten welke.

Stamopbouw
Als we aan Cor de Heijde denken en duiven, denken we natuurlijk gelijk aan ‘De Klamper’.  Dat is zijn basisduif. Hier willen we natuurlijk wat meer over weten. Cor de Heijde is natuurlijk meer dan alleen die duif. Hij heeft een hok vol goede duiven en ook bij anderen wordt er goed gespeeld met zijn duiven. Uit welk soort duiven bestaat uw huidige stam en van wie komen die duiven? Onze topper uit Made: ‘Mijn stamduiven gaan allen terug naar mijn absolute stamdoffer ‘De Klamper’ die ik aankocht bij Piet Lazeroms uit Zegge … een volbloed Aarden. Het type duif dat me altijd heeft geboeid om hun taaiheid, pluimenkwaliteit en vitaliteit. Een ras waarvan ik er heel wat in handen heb gehad in de jaren dat ik veel optrok met Piet de Weerd, een zeer begenadigd selecteur van fondduiven. Nagenoeg in al mijn beste duiven, maar ook bij vele anderen liefhebbers  in binnen en buitenland is hij in de stamboom verweven. In de jaren erna heb ik aardig wat duiven bijgehaald. Die moesten wel voldoen aan die standaard.’
Het seizoen begin ik meestal met ongeveer 100 duiven, waarvan altijd bijna de helft zomerjongen zijn die niet gespeeld zijn als jonge duif. Daarnaast heb ik een 25 koppels kweek duiven waarvan ik veel kweek en het hele jaar door selecteur dmv handkeuring.

Het seizoen
De start van het seizoen bij Cor de Heijde is eind maart. Dan worden de duiven gekoppeld. De vliegduiven hebben geen jong groot gebracht. Het opleren gebeurt, zoals het uitkomt. Daar zit geen vaste lijn in.
Het mengsel van voer wat de duiven krijgen bestaat uit voer van vier merken. In het vliegseizoen is dat overwegend Koopman All-in-One en Varia-mix van Mariman. Dat bevalt Cor erg goed. Voor medische begeleiding klopt Cor aan bij Henk de Weerd. De duiven worden daar regelmatig onderzocht. Als het nodig is, krijgen ze wat en anders alleen wat natuurproducten.

Het duo van Barcelona
Cor had op Barcelona 9 duiven mee. Zijn eerste twee duiven zaten op de plaatsen 4 en 12 en dat tegen 3.912 duiven. Cor had 6 duiven in de prijzen, waarvan 5 bij de eerste 361 prijzen. Samen met zijn twee eerste duiven is dat een prachtige uitslag.
De 4e nationaal Barcelona heet Het Diamantje en is een kleinkind van de stamvader Don Michel. Ze is een halfzus van Blue Dream, de 2e nationaal Barcelona 2014. Beiden komen uit De Kleine Don Michel. De 12e nationaal is Het Kleine Klampertje en komt uit de Cahors-duivin. Zij won 1e van Cahors tegen 4.912 duiven met 877 mpm en dat deed haar zus Marianne ook op St. Vincent met ongeveer 983 mpm. Het Kleine Kampertje won in 2017 de 22e nationaal Perpignan.

De Beleving
Hoe ziet u de duivensport? Cor: ‘Duivensport is voor mij puur hobby. Mijn gezin vindt het leuk voor mij maar daar houdt het wel mee op. Ik heb altijd een redelijk druk bestaan gehad maar de duivensport gaf me altijd prima ontspanning. Na zo veel jaren liefhebber te zijn en soms ook redelijk succesvol te zijn geweest, krijg ik toch nog steeds kippenvel van een vroege duif die een zware inspanning heeft geleverd. Je hebt er naar toe geleefd om de duif tiptop in conditie klaar te maken voor een vlucht en vanaf het moment van lossing  begin je te denken aan het tijdstip van thuiskomst van de duif. Als er dan een thuis komt, die een zware kracht inspanning geleverd heeft, ben ik het liefst met weinig mensen om me heen. Ik verzorg haar eerst zo goed mogelijk en de uren daarna neem ik regelmatig de duif in handen om te zien en te voelen hoe snel ze recupereert van de zware inspanning. Het lijkt alsof de duif aanvoelt dat ik blij ben, dat ze thuis is en met haar begaan ben en dat gevoel heb ik zelf ook. Voor  mij is dat de echte beleving van de duivensport, de vele telefoontjes en felicitaties die direct daarna komen is zeker leuk, maar komt voor mij toch op de tweede plaats.

Tot Slot
Het was een prachtige prestatie van de winnende duif van Agen middaglossing. Verder was de uitslag van Barcelona … de week ervoor … ook heel goed. Voor Cor de Heijde is de overwinning op Agen een nieuwe parel aan de ketting van fanatische prestaties, die Cor met zijn duiven al jaren heeft kunnen halen. Cor … nogmaals van harte gefeliciteerd met je overwinning en succes gewenst voor de komende weekenden !!!!