Half zeven op vrijdagochtend kregen de duiven het vrije luchtruim in de buurt van Agen. Ruim 6.600 Nederlandse duiven gingen proberen de klus voor het donker te klaren om thuis te komen. Enkele honderden duiven brachten de opdracht op vrijdag tot een goed einde. De rest van de prijsduiven moesten een nachtje over om op zaterdagochtend de uitslag compleet te krijgen. De geweldige winnaars hebben hun hok in Mijdrecht staan. Het zijn Michel Verweij en Peter de Haan (Comb. Verweij-De Haan). Wat een seizoen maken zij mee, elke vluchtdeelname levert diverse vroege prijzen op en nu een echte Nationale Overwinning. De snelste duif van Heel Nederland, maar ook de duif met de hoogste snelheid van de twee aparte Internationale vluchten … prachtig!!! En of dat niet genoeg is, ook nog eens de 8e snelste oude duif, als tweede duif ‘in de klok.’

Michel en Peter versloegen in het Nationale ZLU-concours Cees Hanegraaf uit Hank met 28 mpm. Ruim 10 mpm daar weer achter zat de 2e Noord Hollandse duif. Deze was van de Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Nummer vier en vijf waren achtereenvolgens Nico Tetteroo uit Purmerend en Corné Schiks uit Beneden Leeuwen. Cor Sneekes uit Driehuis deed het geweldig en mag maar liefst vijf vaasjes ophalen in Kerkrade in januari. Zijn zesde duif zat ook nog 30e nationaal en hij had wel 17 prijzen van de 31 gezette duiven. De volgende goede prestatie was van Martens uit Stein. Hij had 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Hij begon met de 29e en 31e prijs nationaal. Gebr. Brassé uit Nuth hadden 7 prijzen van de 12 Agen-gangers, maar wel drie bij de eerste 100: 34, 37 en 96. AP Overwater had 12 prijzen van de 14 ingemanden duiven en begon met de plaatsen 27 en 116.

 De winnende liefhebbers
De winnaars van Bordeaux/Agen waren zoals gezegd Michel Verweij en Peter de Haan. De vliegduiven zitten in Mijdrecht bij Michel Verweij en de kwekers zitten bij de in Uithoorn woonachtige Peter de Haan. Michel is directeur bij ABN Amro en Peter is manager Wholesale bij een groot exportbedrijf in planten. Michel is begonnen met duiven door zijn vader en Peter via de buurjongen. Michel speelde eerst programma. Omdat de vluchten steeds sneller gingen en de vluchten sneller waren afgelopen, is hij overgeschakeld naar de marathonvluchten om langer van zijn duiven te kunnen genieten.
De mannen van ‘onder de rook van Amsterdam’ hebben door de jaren heen een mooi palmares op de marathonvluchten opgebouwd. Tot en met 2012 vloog Michel Verweij in combinatie met Jan Castricum en toen die (in goed overleg) stopte, is Peter de Haan uit Uithoorn de combinatie komen versterken. Peters kolonie op zijn eigen erf in het naburige de Hoef presteerde vooral goed op de ZLU-vluchten. Michel en Peter deden voor 2012 al aan samenkweek met de beste duiven. Sinds 1988 woont Michel aan de Maansteen in Mijdrecht en aan de achterkant van zijn erf loopt een sloot met daarachter een prachtig zicht over de weilanden in de omgeving en in de vliegrichting vanwaar de duiven (moeten) komen. Aan de ene kant van zijn tuin heeft hij zijn vlieghokken staan die zuidwestelijk gericht staan. Het hok is verdeeld in 4 afdelingen. Op de kleine afdelingen zitten de jongen en op twee wat grotere afdelingen huizen de vliegduiven. Op een afdeling van 4 meter staan 24 broedhokken en op eentje van 3 meter zitten 20 koppels. Dagelijks wordt er twee keer gepoetst en houdt Michel de duiven scherp in de gaten. Zo‘n 40 jaar houdt hij intussen al duiven en dat is lang. Michel is inmiddels 56 jaar oud. In 1995 kreeg hij van toenmalige clubgenoot Ton van Beek uit Wilnis een jonge duif. Het jong kwam uit de duivin die bij Toon in 1994 de 2e nationaal Bergerac vloog tegen 14.140 duiven in de sector 2. Met een kleine kolonie pakte Toon van Beek goed zijn prijzen in die jaren en een bewijs daarvan is het winnen van het totaalklassement van de Nationale Fondspiegel over de jaren 1993-1995. Na het seizoen ‘95 stopte hij echter met de duivensport en bood in het clublokaal zijn duiven te koop aan. Michel Verweij en clubgenoot Jan Koek kochten al zijn duiven op. Toon van Beek woonde indertijd in een caravan langs een water met de nodige woonboten. Toon had vooral duiven van de voormalige NPO-secretaris Frans Peeters uit Tilburg. Michel Verweij koppelde aan de doffer van Toon van Beek een eigen duivin eveneens van 1995 en in 2001 schonk dat paar de beroemde ‘Toon‘ die op de middaglossingen St. Vincent en Mont de Marsan een reeks bomvroege prijzen vloog. Bovendien bleek de ‘Toon‘ een nageslacht te geven die eveneens goed presteerden op de marathonvluchten. Twee broers van hem, ‘Broer Toon‘ van 1998 en ‘Kopy Toon‘ van 2004, zijn ook waardevolle duiven gebleken op het kweekhok. ‘Broer Toon‘ wist trouwens zelf ook kop op de grote fond te vliegen en ‘Kopy Toon‘ werd hoog aangeschreven door Jan Ouwerkerk, toen die de duiven van Michel kwam bekijken. Jan Ouwerkerk was onder de indruk van ‘Toon‘ maar ook van zijn jonge broertje, die hij de naam ‘Kopy Toon‘ gaf en Michel zette hem daarna gelijk op het kweekhok mede op aanraden van de man uit Lekkerkerk.

Winnende duif Ballotelliedited

De winnende duif
Balotelli is de winnende duif van de ZLU-vlucht Bordeaux-Agen. Deze duif werd geklokt om 18:07 uur op een afstand van 946 km per uur. De snelheid van 1.357 mpm, wat de hoogste van alle Agen-duiven van 26 juni 2015 (van beide Internationale concoursen) was. Deze winnende duif won in eerdere jaren o.a. de 5e en de 6e nationaal Cahors ochtendlossing. Hij had ervaring met kopvliegen met dit soort vluchten, onder verschillende omstandigheden. Balotelli komt uit Barry, die via een bon van de Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel komt. Inderdaad de winnaars van de 3e plaats Nationaal in de ZLU. De moeder van Balotelli is een goede kweekduivin, verschillende kinderen vlogen bij de eerste 10 nationaal. En zeker 7 prijzen bij de eerste 25 nationaal werden door kinderen van haar bij elkaar gevlogen. Ze is een dochter van de bekende Toon en Tess. Tess vloog bij Peter 100% prijs van de 11 maal zetten.
De nummer 2 op het hok van Verweij-De Haan won de 8e nationaal in de ZLU. Het is Mila. Ook hij komt uit Barry, dit maal met ‘dochter Christy’ van Mark van den Berg uit IJsselmuiden. Beide toppers werden ingemand op jongen van enkele dagen.
Peter en Michel hadden in 12 oude duiven mee en 9 prijzen. Naast de oude hadden de winnaars ook nog 20 jaarlingen mee. Ook die kwamen goed en wonnen 10 prijzen, waarvan de eerste drie zich plaatsten op de plekken: 95, 96 en 101 nationaal.

Het seizoen 2015
Op het vlieghok van Michel en Peter zitten 80 vliegduiven, 60% is jaarling en de oudste vliegduif is van 2011, de rest is jonger. Een lekkere jonge ploeg, die ook nog ervaring moet op doen. Bij Peter zitten 24 kweekkoppels.
Half februari zijn de duiven gekoppeld. Ze maken dan een koppel jongen groot. Voordat de duiven beginnen te drijven, worden ze gescheiden. Als het uitkomt, mogen de duiven ook nog weleens een tweede keer leggen.
De duiven worden vervolgens ingespeeld op de kortere vluchten en krijgen dan een dagfondvlucht. Daarna worden ze aan de gang gehouden met korte vluchten als Quievrain.
Het seizoen verloopt geweldig. Een klein overzicht van de eerdere vluchten:

Agen (6 juni): 9 duiven mee, 6 prijzen, beginnend met 18, 26 en 31 tegen 2.873 duiven

St. Vincent: 10 duiven mee, 6 prijzen, beginnend met 8, 33, 83 tegen 3.008 duiven

  Het hokedited

Verzorgingssysteem, Beleving en Samenwerking
De duiven krijgen voer van Versele Laga. Daarnaast krijgen ze kuikenopfokkorrel, P40, extra mais, ongezouten pinda’s, snoepzaad, witzaad, TOVO, eivoer en 10% gerst. Over het voer krijgen ze eens per week Knoflook en Biergist. In het water zit met regelmaat Belgasol of Oregano en na de vluchten elektrolyten.
De duiven staan onder begeleiding en controle van Hans van der Sluis en Stephan Göbel. De duiven worden geënt tegen paramixo, parathyfus, pokken. Ze worden onluisd en krijgen een geelkuur voor de vluchten en tijdens de vluchten BS. Ze roken de hokken uit met Koudijs. Verder krijgen de duiven af te toe ornislijmcapusule.
De vrouw van Michel helpt de mannen met loslaten van de jongen en de duivinnen. Als het nodig is (tijdens drukke dagen op Michels werk) helpt ze ook met verzorging van de duiven. Met duivenvriend Fred Stet wordt samengewerkt. Zo zijn er drie van zijn beste duiven geplaatst op het kweekhok om samen mee te kweken. Verder is er in de loop van de tijd geruild met o.a. Mark van den Berg, Harry Kalter, Erwin v Wijk, Arjan Beens, Rik Stevens en Fred Kramer. Verder kopen de mannen regelmatig jongen uit kopduiven of als het kan wordt de kopduif zelf gekocht. Michel en Peter vinden het fantastisch om samen aan een goede stam duiven te werken en om samen de marathonvluchten te beleven.

Tot Slot
Michel moet normaal werken tot 6 uur op de bank. Zijn vrouw belde hem met de mededeling dat er duiven in België waren gevallen en dat hij beter naar huis kon komen. Naar veel wikken en wegen reed hij naar huis. Toen hij net was omgekleed (werkt in pak) zag hij dat er een duif was gevallen bij Cees Hanegraaf en dacht toen: ‘Nou dan moeten wij hier rond half 7 draaien voor een absolute kopduif.’ Toen is hij even aan de waterkant gaan zitten en zag eigenlijk al vrij direct een duif aankomen recht over het water. Deze duif volgend, dacht hij: ‘Het zal toch niet een duif van ons zijn.’ Heel lang heeft dit niet geduurd want hij kwam als een raket het hok in. Peter was ook onderweg, maar door een file moest hij keren en arriveerde net nadat de duif was geklokt. Hij trof een licht gestresste compagnon aan, omdat hij eerst het verkeerde nummer had om te melden. Gelukkig is dit snel goed gekomen.
Michel en Peter over de winnende duif: ‘Het bijzondere van Balotelli is, dat hij echt een moderne fondduif is en dat zowel voor als tegenwind kan verdragen. Het is verder bijzonder, dat hij de snelste geklokte duif over heel West Europa was van meer dan 23.000 duiven met een omgerekende voorsprong van 10km.

Gefeliciteerd, mannen. Het is jullie van harte gegund !!!

jaco-handtekening