Barcelona 2023 is een editie die onder warme omstandigheden is gevlogen. Gunstig voor de duiven was het feit dat de wind niet tegen was. De duiven werden op vrijdagochtend gelost om 7 uur. Bij de lossing stond een ZO wind. De eerste internationale duiven vielen vrijdagavond al in het Noordelijk deel van Frankrijk. Ook in België vielen later die avond de eerste duiven. In het gebied van de Fondunie 2000 ging de overwinning naar de Keizer Kampioenen van 2021, Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht. Ze klokten hun winnende duif tegen half negen op zaterdagochtend. Nationaal wonnen ze de 5e prijs en bij de sterke Fondunie 2000 waren ze dus de winnaars. Een mooie prestatie om weer bij te schrijven aan hun prachtige erelijst.

De winnende duif en het verhaal er om heen
Michel vertelt: ‘Onze focus dit jaar lag duidelijk op de vlucht der vluchten Barcelona. We gingen met de betere duiven aangevuld met nieuwelingen en duiven die wat ouder zijn en tot nu toe prijsjes vlogen op de andere vluchten. Al voor de start van het grote fond seizoen, waarbij wij hebben gekozen voor de internationale vluchten, ging het fout: Onze ‘Jessie Rose’, beste duif van Nederland in 2022 met grote voorsprong en ook beste duivin van Europa, ging jammerlijk verloren. Ze moest nog eenmaal mee op een vitesse vluchtje voordat ze naar Pau zou gaan. Het gehele voorseizoen kwam ze super af, alleen de laatste keer niet. Enorm balen, ook omdat we overwogen hadden haar op de kweek te zetten, achteraf ware dat beter geweest….
Ze stond gekoppeld tegen ‘Jacob’, 5e beste duif van Nederland 2022, omdat we nestspel spelen was ‘Jacob’ ook meteen uitgeschakeld voor Pau. Dubbel pech.
Het verlies van ‘Jessie Rose’ was nog voelbaar op het moment dat we zaten te wachten op de Barcelona ploeg. Peter en ik zeiden tegen elkaar dat mocht ‘Jessie Rose’ deze ochtend alsnog arriveren dat konden we best nat gaan op Barcelona. Ineens en onverwacht zagen we om 8.26 uur een duif met grote snelheid op de spoetnik landen. Omdat we de meldingen volgden wisten we onmiddellijk dat het een keivroege was. Kippenvel en onmiddellijk dubbel kippenvel omdat Michel riep, broer ‘Jessie Rose’!! Achteraf verzacht dit iets van het verlies van zijn zusje!
De winnaar het ‘Barca Rocco’ vernoemd naar de zoon van Peter.
Voor de combinatie was deze 3 jarige doffer als jong al hun favoriet. Uit de goeden, altijd strak, keek altijd goed uit de ogen, uitstraling. Toch vloog hij maar gewone prijzen. Het soort had zich reeds bewezen op Barcelona, dus daar moest hij dit jaar heen. Met dit prachtige resultaat, echt genieten. De hele duivenwereld kijkt naar deze dag, deze vlucht, op de heetste dag van het jaar. Dan een vroege kloken blijft heel speciaal.
De vader ‘Barca Rocco’ is ‘Red Ross’, een meer dan bewezen kweker en dus ook de vader van de 1e Nationale Asduif bij de ZLU en de 1e Beste Duivin van Europa. Hij komt uit ‘Jones’ (zoon ‘Kopie Toon’ en ‘Sjarapova’) met ‘Red Rose’ (o.a. 1e Nationale Asduif Perpignan 2014-2016). Moeder van ‘Barca Rocco’ is een dochter van ‘Snelle Jelle’ (2e nationaal Perpignan) van Arjan Beens met ‘Inbred Bolletje’ (‘Bolletje’ won 1e nationaal Bergerac en 4e nationaal Cahors).

De Verzorging
De duiven worden niet stipt verzorgd. Michel: ‘ik denk dat dit bij nestduiven minder van belang is, dan bij weduwnaars. Die zitten gewoon te wachten tot er weer wat gebeurt op het hok. Nestduiven wennen makkelijk aan onregelmatigheid. De hokken worden tweemaal per dag schoongemaakt, want er zitten relatief veel duiven per m2 en we houden van nette hokken.
De duiven worden gevoerd in de voerbak op de grond. In die voerbak zitten ook de gritten en mineralen. Alleen de laatste drie dagen voor inkorven krijgen de duiven extra in broedbak. Dat extra bestaat uit hennep, snoepzaad, witzaad, mais en pinda’s. In voerbak zit tijdens seizoen gewoon goedkoop vliegvoer (van Piet Schuurman), aangevuld met kuikenopfokkorrel, P40, 5% gerst, 10% paddy en, vlak voor grote vluchten, wat vetrijke mengeling van Versele Laga. De duiven krijgen elke dag grit/mineralen mengeling. Dit wordt zelf gemaakt! Er worden meerdere emmers, pikkoeken, gritzakken, maagkiezel, mineralenpoeders en Superbiomix door elkaar gegooid. In vliegseizoen worden drinkbakken iedere dag gereinigd. De rest van het jaar gebeurt dit eenmaal per week. Regelmatig gaat er wat natuurlijks in. Knoflook extract, Oregano, Vitaminen (metname in rui, kweek en na een zware vlucht) en Colinol. Dit laatste gebeurt tweemaal per week bij de jongen. In de rui- en wintertijd krijgen de duiven karnemelk. Driemaal per week tijdens de rui, in winter eenmaal per week.
Tijdens het seizoen houden we niet zo van trucjes. Dat lukt toch meestal niet. Soms wordt paar dagen eerder een jonkie ondergeschoven of juist een jong verkleind. Dat laatste om de rui te remmen.
Medische begeleiding: Buiten seizoen bijna nul. Tijdens seizoen gaan we zeer regelmatig naar dierenarts (dierenkliniek Van der Sluis en Göbel). Grote doel is niet of nauwelijks antibiotica te geven. Daarom gaan we tijdig naar de dierenarts. Als er dan wat is, zijn we er gelijk bij. Als het nodig is, krijgen de duiven wel medicijnen. Het enige preventieve wat de duiven krijgen, is een geelpil twee weken voor de vlucht en een ornislijmpil de laatste twee dagen voor inkorving. We durven nog niet zonder, omdat het nog te goed gaat op deze manier.
Verder worden de duiven tweemaal per jaar geënt tegen paratyfus. Eenmaal met dode en eenmaal met levende entstof. Daarnaast worden ze geënt tegen paramixo, rotavirus en pokken, dit bij de ouden. De jongen krijgen alleen een enting tegen paramixo en het rotavirus.
De hokken worden ontsmet: Af en toe gaat er een brander door het hok en regelmatig met wordt er met chloor geboend. In seizoen wordt het hok twee keer met een Koudijs blokje uitgerookt. Dit gebeurt een week voor inkorving van belangrijke vlucht.
In de winter is de verzorging simpel: De duiven worden soms maar eenmaal per dag verzorgd. Als de duiven door de rui heen zijn, krijgen ze tot bijna 80% gerst. De duiven krijgen tijdens de rui iedere week tot tweemaal toe een bad.

Tot Slot
Michel bedankt voor de info voor dit verslag! Michel en Peter gefeliciteerd met deze mooie overwinning in ons mooie samenspel. Nog veel succes op de verdere vluchten! Tot een volgende keer.