Barcelona 2023 is een editie die onder warme omstandigheden is gevlogen. Gunstig voor de duiven was het feit dat de wind niet tegen was. De duiven werden op vrijdagochtend gelost om 7 uur. Bij de lossing stond een ZO wind. De eerste internationale duiven vielen vrijdagavond al in het Noordelijk deel van Frankrijk. Ook in België vielen later die avond de eerste duiven. In het gebied van de Fondunie 2000 ging de overwinning naar de Keizer Kampioenen van 2021, Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht. Ze klokten hun winnende duif tegen half negen op zaterdagochtend. Nationaal wonnen ze de 5e prijs en bij de sterke Fondunie 2000 waren ze dus de winnaars. Een mooie prestatie om weer bij te schrijven aan hun prachtige erelijst.

Barcelona Fondunie 2000
Nadat de duiven op vrijdagochtend gelost waren, worden de eerste voorspellingen onderling uitgesproken onder de marathonduivenliefhebbers. Dat er in de avond in Frankrijk zo veel duiven zouden vallen, was niet de verwachting. Het gebeurde toch! De eerste duif in Nederland viel in de vroege ochtend in het Zeeuwse Sirjansland bij de gekende Barcelona-specialist Walter van der Meulen. Enkele uren later en 68 km verderop viel de eerste duif van het concours van de Fondunie 2000. De eigenaren van deze topper zijn Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht. Zij klokten hun winnende duif om 8.26 uur op een afstand van 1.201 km. De winnende snelheid werd zodoende 1.046 mpm. Michel en Peter hadden een voorsprong van ruim 18 mpm op de nummer twee, Jelle Jellema uit Nijverdal. Het brons is voor de Comb. Foppen-Vlijm uit Harderwijk. De Top 10:
1. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
4. Comb. Rekker-Westra, Berlikum
5. Jan Hommes en znn, Akersloot
6. Verheij en zn, Lopik
7. Koos van Houten, IJsselstein
8. Sven en Wim van Houten, IJsselstein
9. Kaptein-Soeterbroek, Akersloot
10. Kaptein-Soeterbroek, Akersloot
J.M. Aretz uit Steggerda doet het heel goed met 100% prijs met twee duiven mee. Op plaats 17 zit zijn eerste duif. Ook Piet Westerlaken had 2 duiven mee en 100%. Hij heeft prijs 25 en 46. Corné van Oeveren uit Overberg had 10 duiven mee. Hij wint 8 prijzen en zijn eerste duiven zitten op plaats 27, 37 en 50. Dirk Jansen uit Kampen heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Hij begint op de 30e prijs.

De winnende liefhebbers
De winnaars van Barcelona is het bekende duivenliefhebbersduo Michel Verweij en Peter de Haan. De vliegduiven zitten bij Michel in Mijdrecht en de kwekers bij Peter.
Michel Verweij (63 jaar) is inmiddels gepensioneerd en was vroeger bankdirecteur en Peter de Haan (51 jaar) is in het dagelijks leven Whole Salesmanager. Beide heren zijn gepassioneerd bezig met hun hobby. Ze kunnen er heerlijk in op gaan.
Michel en Peter zijn vanaf hun 14e jaar bezig met postduiven. Hun liefde voor dieren en duiven in het bijzonder bracht hen er naar toe om met duiven te beginnen. Hun interesse kwam dus niet via een familielid of een goede buur. Net als iedereen zijn ze begonnen als programmaspeler en later, en inmiddels enkele decennia, succesvol overgestapt op de marathonvluchten. Vanaf 2012 werken de mannen samen en spelen ze in combinatie op de vluchten.
Sinds 1988 woont Michel aan de Maansteen in Mijdrecht en aan de achterkant van zijn erf loopt een sloot met daarachter een prachtig zicht over de weilanden in de omgeving en in de vliegrichting vanwaar de duiven (moeten) komen. Aan de ene kant van zijn tuin heeft hij zijn vlieghokken staan die zuidwestelijk gericht staan. Het hok is verdeeld in 4 afdelingen. Op de kleine afdelingen zitten de jongen en op twee wat grotere afdelingen huizen de vliegduiven. In de oude duivenhokken huizen 36 oude vliegkoppels en 28 koppels jaarlingen. Daarnaast hebben de mannen de beschikking over 36 kweekkoppels. Voor hunzelf kweken de mannen 110 jongen. Dagelijks wordt er twee keer gepoetst en houdt Michel de duiven scherp in de gaten.
Deze mannen hebben een eigen sterke stam opgebouwd vanuit ‘De Toon’ naar ‘Milos’ en zijn geweldige nazaten. Natuurlijk zijn er andere duiven van andere goede liefhebbers ingebracht, zoals duiven van de Barcelona-winnaar van deze editie, Walter van der Meulen. In de eigen Barcelona-topper van dit jaar zie je in de stamkaart ‘Snelle Jelle’ van Arjan Beens als opa van moederskant.

… wordt vervolgd …