Internationaal Agen leek een mooie vlotte vlucht te worden. Westelijke winden, hier en daar Noordwest, maar ook hier en daar Zuidwesten wind. De temperatuur was lekker en zeker niet te warm. Je zou denken dat het eerder een snelle vlucht zou worden dan een trage. Het tegendeel is waar. Slechts enkele duiven kwamen boven de 1.100 mpm … tenminste als je naar de goede berekening kijkt en niet naar een fantasie van een paar verwarde mannen, zoals nu de uitslag is opgemaakt. Gelukkig is de winnaar gewoon de winnaar en daar valt niets aan af te dingen. Het zijn dezelfde winnaars als twee jaar terug: De Comb. Verhagen-Buyl uit het Zeeuwse Westkapelle. Een geweldige prestatie van deze vrouw-mancombinatie, die net als Gero en Evelien Dijk uit Alblasserdam binnen een paar jaar dezelfde vlucht winnen … enorm knap! 

De winnende liefhebbers 
De winnende liefhebbers is een man-vrouw combinatie. Het zijn Sandra Buyl en Dennis Verhagen (46 jaar). Dennis is van beroep stukadoor. Hij kwam voor het eerst in aanraking met duiven door zijn buurman Van Alfen. Dennis was toen pas 5 jaar. Niet heel veel later is hij in 1989 zelf met duiven begonnen. Van het 2000 tot 2016 vloog hij samen met zijn broer in combinatie. Sandra, die van huis uit niet in aanraking met duiven is geweest, vond de hobby van Dennis best leuk en zeker de omgang met de duiven. Sinds 2016 gingen ze in combinatie vliegen en vooral het accent gingen leggen op de ZLU vluchten. Dennis die ‘s morgens al vroeg op pad moet en pas in de late namiddag weer thuis is, is blij dat Sandra de gehele verzorging van de duiven op zich heeft genomen.  ‘s Morgens om 6:30 uur gaan de duiven in groepen los en soms is het al 1 uur in de middag als alles verzorgd is. Tegen de avond begint het ritueel opnieuw. Dan zijn ze rond 8 uur klaar. 

De stam is vooral opgebouwd met duiven van uit Zeeland. Ze spelen naast de ZLU-vluchten ook de dagfond. De wat snellere duiven komen o.a. van Koen Minderhout, helaas  overleden. Duiven uit de lijn van de “Geeloger” werd een basislijn. Via de competitie “Ladies League” kwamen ze in contact met de broers Frederik en Jan-Willem Dekkers uit Terneuzen. Van deze toppers kwamen ook duiven naar hen toe. Piet Geijs, waar Sandra een bonnentje had gekocht op een bonnenverkoop ,en nu krijgen ze elk jaar duiven van Piet. Er kwamen eveneens duiven van de Gebr. Scheele uit Terneuzen naar Westkapelle. Hieruit werden 5 koppels samengesteld welke voor het nageslacht zorgen voor de programmavluchten. Om de 15 koppels voor de marathon samen te stellen, kwamen er duiven van Aart-Jan Maljaars uit Zoutelande, Cas en Klaas van de Graaff uit Arnemuiden en Bart van Olmen, die de moeder van de 1e nationaal Agen leverde. 
De duiven hebben de beschikking over 13 meter hok. Hier zitten 6 afdelingen in. 3 afdelingen voor in de totaal 30 weduwnaars, 1 afdeling voor 10 nestkoppels en 2 afdelingen voor de jonge duiven. In een apart hok zitten 20 kweekkoppels. 

De winnende duif 
Om 21:11 uur uur in de avond werd de winnende duif geklokt. Het is een kras doffer die op weduwschap wordt gespeeld. Het was uiteraard zijn eerste grote vlucht. 
De vader van deze winnaar is een zoon van ‘Het Goudklompje’. Deze doffer won o.a. de 3e nationaal Narbonne en de 21e nationaal Agen. De oma van vaderskant won 3 op 3. Hierbij zat de 179e nationaal Narbonne. De moeder (die is gekregen van Simon Budding , helaas ook overleden) is een kruising van de soorten van Ko van Dommelen en Jan Polder. De ouders van deze moeder wonnen samen 5 prijzen op Barcelona. 
Als voorbereiding kreeg de winnaar van Agen bij de jaarlingen alle programmavluchten … tot en met Fontenay (375 km). In voorjaar heeft hij jongen grootgebracht en daarna op weduwschap gezet. 

… wordt vervolgd …