Als je in het bezit bent van een paar geweldige vliegers, dan kun je prachtige resultaten en kampioenschappen behalen en winnen. Probeer die maar eens te kweken of te krijgen. Wim en Tiny van der Plas zijn zo kundig en gelukkig geweest zulke toppers op het hok te krijgen en te hebben. Ze beschikken over één van de beste duiven op de middaglossing van Nederland en hebben daar nog een paar hele knappe duiven bij. Dit was voldoende om de enorme concurrentie bij de Marathon Noord de baas te zijn. Die concurrentie heeft eveneens in 2024 een geweldig. Het zijn dan wel niet alom bekende namen, maar de resultaten die deze liefhebbers hebben behaald, zijn lang niet behaald door de bekende namen. Ik heb het hier over  Comb. In den Bosch uit Weurt, Gert Krab, Martien van Houten, Ben en Ronald van Holland, Sven en Wim van Houten, H. de Graaf, Jan Broersma en Klaas de Vreeze. De ene liefhebber is bekender dan de andere, maar allemaal hebben ze een heel goed gezien gehad op de vluchten die te tellen voor het Kampioenschap Middaglossing van de Stichting Marathon Noord. Comb. van der Plas uit Rijnsburg was ze in 2024 allemaal de baas. Naast dit kampioenschap wonnen zij ook de Super Cup bij de Marathon Noord. Hiervoor tellen de beste vluchten van zowel de Middaglossing als de Ochtendlossing.

De liefhebbers
Comb. van der Plas bestaat uit man en vrouw. Het zijn Wim en Tiny van der Plas uit Rijnsburg en zijn 69 en 66 jaar. Wim is inmiddels gepensioneerd. In zijn werkzame leven was hij ambtenaar bij Defensie.
In het verleden hadden zijn konijnen, waar ze mee fokten voor de shows. Over hun start met postduiven vertellen ze het volgende: ‘Door een Engelse en Franse opvanger zijn we geïnteresseerd geraakt in de duivensport. Mijn vrouw Tiny vond het leuker dan de konijnen. Vandaar de switch. Dat duiven terug komen van verre vluchten is fascinerend.
Onze eerste duiven, toen we serieus met de duiven begonnen, kwamen van Jan Selhorst. Dit was een liefhebber met een klein aantal duiven, maar met een hoog prijspercentage. De oorsprong van zijn duiven kwam uit Middelharnis en omstreken. Zo had hij duiven o.a. Jan Cloos, Lichtenberg en Ton Kern. Omdat ik in ploegendienst werkte zijn we gestart met de overnacht. Met deze duiven zijn we gaan kweken en vliegen en hebben daar inmiddels de basis van onze stam van.
De start was met een hok van 3,5 meter. De duiven hebben nu de beschikking over ongeveer 10 meter hok, wat verdeeld is over vier kleine hokjes.
We spelen nooit speciaal voor een kampioenschap. Andere liefhebbers spelen met meer duiven en dan is het spelen voor een kampioenschap makkelijker. Met een kleine kolonie is het behalen van kampioenschappen lastig. We proberen wel bij de ZLU en de Marathon Noord erbij te komen, omdat daar maar 2 duiven tellen. Dat is wel overzichtelijk, maar al lastig genoeg.
De huidige stam heeft als basis een stamdoffer van het soort van Jan Selhorst. Dit is ‘De Kleine Blauwe’. Verder is een rode duivin van Freek Knetsch uit Roosendaal. Verder zijn er nog duiven belangrijk van Jan Hommes en znn en de Gebr. Limburg.

De beste duif, ‘De Nachtvlieger’
De belangrijkste duif van 2024 is één van de beste duiven van Nederland op de Middaglossing in 2024. Dit is ‘de 291’ van 2020. Hij won in sector 2, Noord en Zuid Holland:

  • 24e nationaal St. Vincent tegen 2.413 duiven
  • 15e nationaal Bressols tegen 3.468 duiven
  • 7e nationaal Bergerac tegen 7.234 duiven

Van heel Nederland was het goed voor deze resultaten:

  • 75e Nat St. Vincent tegen 10.326 duiven
  • 100e nationaal Bressols tegen 15.296 duiven
  • 7e Nat Bergerac tegen 28.447 duiven

Drie geweldige kopprijzen van deze blauwe doffer. Wij werd telkens in de vroege ochtend geklokt: St. Vincent om 4.50 uur, op Bressols om 5.07 uur en op Bergerac om 6.07 uur. Dit was een goede reden om hem om te dopen in ‘De Nachtvlieger’.
De ouders van deze doffer zitten beiden in het kweekhok. De vader is een rode doffer uit de eigen ‘Rode Lijn’ (soort Frank Knetsch) met een vleugje ‘Van Geel’ via Piet van Alphen. De moeder is een duivin van Jacky de Bruine uit het Zeeuwse Nieuwerkerk.

… wordt vervolgd …