Wat een geweldig seizoen hebben Auke Rekker en Marijke Westra uit Berlikum dit seizoen. Iedere vlucht vroege duiven en mooie series. Dit begon met Limoges met de 1e, 7e en 8e van Afdeling 11 en dat eindigt met de 1e en 3e nationaal Perigueux in sector 4. Er tussen zitten nog genoeg andere puike series. Het mooie van dit duo is dat ze een stam hebben opgebouwd rondom een prachtige roodbonte duivin, ‘Roos’, en haar vader ‘Zanzibar’. De vererving van deze duiven is geweldig! Als je in een seizoen als deze zulke fantastische series neerzet, beschik je over toppers. Reden genoeg voor Auke en Marijke om heel erg trots op de zijn.

Stamopbouw
De stam van de comb. Rekker-Westra bestaat voor een groot deel uit hun eigen Roos en Barto lijn. Daarnaast hebben ze nog duiven van Jelle Jellema, Jan Ernest en Sjaak Buwalda op het hok zitten. Ze hebben ongeveer 85 vliegduiven (oud en jaarlingen) op het hok zitten en zo’n 20 kweekkoppels (inclusief voedsterkoppels).

Het seizoen
Hoe wordt het seizoen opgebouwd? Auke: ‘Wij doen onze duiven vanaf het begin van de vitesse mee in de club. Hier worden ze op ingespeeld. Tien dagen voor inkorven van de eerste marathonvlucht is de laatste trainingsvlucht. Daarna blijven ze thuis. Dan lap ik ze zelf op zondag over de afsluitdijk, zodat ze ritme houden. We spelen het nestspel. Ik heb de duiven op 28 april gekoppeld. Dit jaar iets anders dan andere jaren vanwege onze vakantie afgelopen mei. De winnende duivin heeft haar eerste nestje en jongen gehad toen ze gespeeld is op Limoges. De duiven blijven tot half maart bij elkaar zitten en worden dan gescheiden en daarna gekoppeld voor hun eerste vlucht.
Wij voeren altijd Mariman. In het seizoen meng ik dit altijd met Matador fond. Net voor de vluchten voer ik de duiven op met een vette mengeling van P40, pinda’s, hennep, TOVO en PE korrel. Dit krijgen ze dan de laatste dagen om mooi rond ingekorfd te worden.
Ik ga ongeveer drie keer in het seizoen naar Nanne Wolff voor controle. Afhankelijk van hoe de duiven zitten en of ze wat hebben, wordt er een medisch beleid opgemaakt.’

De uitslagen:
Limoges afdeling tegen 1.358 duiven, 20 mee en 18 prijzen (80%): 1, 7, 8, 22, 34, 69, 74, 78, 81 enz.
St. Vincent sector 4 tegen 970 duiven, 9 mee en 4 prijzen (44,4%): 10, 56, 120 en 241
Perigueux sector 4 tegen 3.097 duiven, 57 mee en 21 prijzen (36,8%): 48, 101, 135, 159, 160, 161 enz.
Dax sector 4 tegen 841 duiven, 8 mee en 4 prijzen (50%): 4, 31, 64 en 192
Orange sector 4 tegen 1.081 duiven, 7 mee en 6 prijzen (85,7%): 5, 35, 85 enz.
Bergerac sector 4 tegen 1.822 duiven, 10 mee en 6 prijzen (60%): 2, 30, 40, 60, 145 en 153
Perigueux sector 4 tegen 1.282 duiven, 10 mee en 9 prijzen (90%): 1, 3, 34, 36, 54, 69, 81, 124 en 218

De Beleving
Auke vervolgt zijn verhaal: ‘Zoals ik hierboven al heb beschreven vlieg ik samen met mijn vriendin Marijke Westra in combinatie. Ook zij vindt de duivensport leuk en spannend. De kinderen groeien ook op met onze hobby. Onze dochter Roos vindt de duiven ook erg leuk. Ze helpt met de verzorging van de duiven en het pakken van de duiven als ze er is. Onze zoon vindt het leuk maar doet er verder niks mee. Afgelopen 19 juli hebben wij ons 3e kindje mogen verwelkomen, een meisje genaamd Yara. Misschien is zij wel de opvolger in spé.
Wat wij zo mooi aan de duivensport vinden is de spanning van het thuiskomen van de duiven. Zo ver van huis en toch thuiskomen. Het niet weten waar ze zijn/vliegen en hoe laat ze er zullen zijn. Dat maakt de sport zó mooi. We beleven dit ook altijd samen. Vaak ook met andere duivenvrienden die gezellig langskomen om duiven op te wachten. Zelf ben ik voor een vlucht altijd wel zenuwachtig. Als de eerste duif maar in het hok zit dan zakt de spanning wat weg.’

Tot Slot
Auke vertelt over Perigueux: ‘Een leuke anekdote over deze vlucht: Ik had op de meldingssite gezien dat Bennie Homma en Jan Grootonk een vroege duif hadden. Ik was met Marijke in gesprek en zei tegen haar:  “Als ik hen nog voor wil zitten, moeten we voor half twee een duif klokken”. Dit gezegd te hebben ziet Marijke in één keer een duif aan komen vanuit haar ooghoek en zie ik dat het de Little Princess is. Ik had haar ook als 1e getekende gezet, omdat ze op St. Vincent al goed thuis was gekomen en ik vertrouwen in haar had. Een geweldig moment en een superkick gaf dat!’
Marijke en Auke nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning en dit geweldige seizoen !!! Geniet er met volle teugen van en verslap niet naar het volgende seizoen toe! Dat kan ik jullie wel toevertrouwen !!!