Wat een geweldig seizoen hebben Auke Rekker en Marijke Westra uit Berlikum dit seizoen. Iedere vlucht vroege duiven en mooie series. Dit begon met Limoges met de 1e, 7e en 8e van Afdeling 11 en dat eindigt met de 1e en 3e nationaal Perigueux in sector 4. Er tussen zitten nog genoeg andere puike series. Het mooie van dit duo is dat ze een stam hebben opgebouwd rondom een prachtige roodbonte duivin, ‘Roos’, en haar vader ‘Zanzibar’. De vererving van deze duiven is geweldig! Als je in een seizoen als deze zulke fantastische series neerzet, beschik je over toppers. Reden genoeg voor Auke en Marijke om heel erg trots op de zijn.

Perigueux sector 4
In het deel Noordoost Nederland waren 1.282 duiven in concours. De eerste duif kwam van de Comb. Rekker-Westra uit Berlikum … wat een seizoen hebben deze liefhebbers … geweldig!!! Ze klokten hun winnende duif om 13.28 uur op een afstand van 966 km. De winnende snelheid is hierbij op 833 mpm gekomen. Deze combinatie had ook de derde prijs. Daartussen zat de winnaar van vorige week op Bergerac, Bennie Homma uit Balk. De top 10:
1. Comb. Rekker-Westra, Berlikum
2. Bennie Homma, Balk
3. Comb. Rekker-Westra, Berlikum
4. Jan Grootoonk, Bant
5. Gebr. Keekstra, Bornwird
6. C & G Koopman, Ermerveen
7. Wiebren van Stralen, Bantega
8. Klaas de Vreeze, Bakhuizen
9. Bennie Homma, Balk
10. Comb. G. & G. de Graaf, Zwaagwesteinde
De Comb. Rekker-Westra had 10 duiven mee en 9 prijzen. Gerard Koopman had 15 duiven mee en 12 prijzen. Herman Brinkman uit Tuk had 6 van zijn 8 Perigueux-gangers in de prijzen. Zijn eerste duif haalde de 12e prijs. Nico de Fouw uit Bant had 7 duiven mee en 5 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 20.

De winnende liefhebbers
Auke aan het woord: ‘Ik ben Auke Rekker uit Berlikum (Friesland) en ik ben 35 jaar oud. Ik werk bij de buitendienst bij gemeente De Waadhoeke (gemeente met Franeker als bekendste stadje). Ik speel in combinatie met Marijke Westra, mijn partner. Afgelopen zaterdag stond de vlucht Cahors op het programma maar er werd gekozen voor Perigueux vanwege het warme weer. Ze werden om half 11 ‘s morgens gelost op vrijdag. We hadden ’s avonds op zaterdag 9 van de 10 gezette duiven thuis, waarvan een 1e, 3e, 34e, 36e, 56e, 69e, 81e, 124e en 218e van Sector 4. Er moest door geklokt worden op zondag, onze laatste duif is wel thuis gekomen maar viel net buiten de prijzen. De winnende duif was onze ‘Little Princess’. Zij werd in totale concours 8e van heel Nederland tegen 13.425 duiven.
Als klein jongetje ben ik begonnen met duiven, die op een markt zijn gekocht. Het was toen echt nog een prille hobby. Dit is uitgegroeid tot wat het op de dag van vandaag is. In 1995 ben ik lid geworden bij de duivenclub (PV Franker ’96) en ben ik begonnen met het spelen van vitessevluchten. In 2010 zijn wij (ondertussen comb Rekker-Westra, samen met mijn vriendin Marijke) overgestapt naar de meerdaagse fond. De keuze is toen gemaakt, omdat wij die spanning erg leuk vinden en we een gezin kregen. Zo hoeven we niet elke vrijdag en zaterdag naar de club. Onze allereerste overnachtduiven hebben we gehaald bij Jan Ernest uit Steenbergen. Later zijn er duiven van Lammert Atsma en Sjaak Buwalda bijgekomen. Dit is na goede selectie weer uitgebreid met duiven van Jelle Jellema. We hebben onze eigen stam opgebouwd met duiven uit onze Roos die beste jaarling was bij ons in 2014 (2x 1e NPO, tevens beste jaarling op Bergerac).
Wij hebben ongeveer zo’n 20 meter hok tot onze beschikking. Van links naar rechts zitten er in de eerste afdeling onze oude vliegduiven, aan de andere kant van het halletje zitten de jonge duiven 2018. Het andere hok wat er aan vast zit heeft 2 afdelingen. In alle 2 deze afdelingen zitten onze jaarlingen. Daarnaast hebben we nog een hokje staan waar onze kwekers in zitten.’

De duiven die 1e en 3e in sector 4 waren
Auke stelt de winnende duif voor: ‘De winnende duif is een duivin van 2015. We hebben haar de naam ‘Little Princess’ gegeven, omdat het een kleinkind is van de ‘Choco Prinses’. Vorig jaar was ze al onze beste duif in het NIC in Zwaagwesteinde met onder andere; een 24e sector 4 op Dax 1.168 km. Dit jaar vloog ze op St Vincent een 10e op teletekst van sector 4. Wij spelen altijd het nestspel met onze duiven. ‘Little Princess’ natuurlijk ook. Ze had een jong van 6 dagen oud bij inkorven waar ze op thuis moest komen. ‘Little Princess’ komt uit onze stamvader ‘Zanzibar’ met ‘dochter Melinda’ van Sjaak Buwalda. Ze is een volle zus van onze Roos. Die als jaarling 2 maal een 1e in de afdeling vloog.’
De 3e nationaal Perigueux heet ‘Klein Goud’. Zij won eerder dit jaar de 8e Limoges van de afdelingsvlucht vanuit Limoges en de 4e nationaal Dax in sector 4. Drie maal top 10 binnen één jaar tegen gemiddeld zo’n 1.215 duiven … dat zijn de supers. De vader van deze topper komt van Jan Ernest (de Pau-lijn) en de moeder komt van Sjaak Buwalda. Uit dit koppel komt o.a. ook de 9e nationaal Cahors van vorig jaar.

… wordt vervolgd …