U leest het laatste deel van de reportage over het beste Friese Marathonhok over de jaren 2018 en 2019. In de eerste drie delen heeft u al veel over de duiven van en de verzorging door Auke Rekker en Marijke Westra kunnen lezen. De laatste seizoenen is de Comb. Rekker-Westra hét tophok van Friesland. Met topuitslagen van 100% prijs tot sectorale overwinningen bestormen ze de uitslagen. Je kunt niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben, want die is er genoeg uit o.a. Balk, Bant, Oosterwolde en Staphorst. Deze man-vrouw combinatie hebben de laatste jaren dan ook een geweldige stam opgebouwd rondom de inmiddels wereldberoemde Zanzibar en Roos. Daarbij zijn deze topliefhebbers ook nog eens bijzonder sympathiek. Dit laatste deel zal onder meer over het systeem gaan en er komen nog wat topduiven langs. Veel plezier …

Het systeem
Auke vertelt: ‘Wij voeren de duiven altijd volle bak met voer van Mariman. In het seizoen meng ik dit altijd met Matador fond. Net voor de vluchten worden de duiven opgevoerd met een vette mengeling van p40, pinda’s, hennep, TOVO en PE-korrel. Dit krijgen ze dan de laatste dagen om mooi rond ingekorfd te worden.  
Qua medische begeleiding hangt het ervan af of de duiven ook werkelijk wat mankeren. We gaan zo’n 3 a 4 maal in het seizoen naar Nanne Wolf voor controle van de duiven. Afhankelijk van of de duiven wat mankeren, wordt er een medisch beleid opgemaakt. Het liefst gebruiken we zo weinig mogelijk medicatie. Wat niet nodig is wordt niet gebruikt. 

De beste duiven (3)
Eén van de toppers uit het Friese Berlikum is ‘Kleine Yara. De donkere duivin van 2017 won de 11e nationaal Cahors, de 34e NPO Limoges en nog twee knappe prijzen op Perigueux in 2018 en 2019. De vader is een Buwalda-duif en de moeder is een dochter van ‘Selina’ met ‘De Bikkel’ van Auke Smid. Hij won o.a. de 17e NPO Limoges.
‘De Vale Orange’ is de volgende topper van Auke en Marijke. Deze vale doffer won diverse mooie prijzen. De beste was de 5e nationaal Orange. Verder won hij de 38e nationaal Perigueux, 78e nationaal Limoges, 113e nationaal Limoges, 120e nationaal Orange en 124e nationaal Perigueux. De vader is van het soort van Arjan Beens, via Frank Zwiers, uit ‘Frankenstein’ en ‘Golden Future’. De moeder is een dochter van ‘Zanzibar’ en ‘Melinda’.
De laatste topper van deze reportage is ‘Elske’. Zij won de laatste twee seizoenen drie kopprijzen:
30e nationaal Bergerac 2018
36e nationaal Perigueux 2019
48e nationaal Perigueux 2018
Deze kras duivin met een mooie spatjes op het kopje is een volle zus van ‘Vale Orange’.

Het afgelopen en toekomstige seizoen
Auke vertelt verder: ‘Afgelopen seizoen hebben we weer een goed seizoen gehad. Maar zo’n seizoen als in 2018 kan dan ook bijna niet worden overtroffen. We zijn wel erg blij dat we afgelopen jaar weer hard en goed hebben gevlogen. De duiven hebben bewezen geen ééndagsvliegers te zijn. Het liefst vlieg je natuurlijk elk seizoen/vlucht bij de top 10 van sector 4 maar dit is lastig.
Een van de mooiste dingen van afgelopen seizoen is toch dat ‘Klein Goud’ tijdens de vlucht van Cahors zomaar ineens na 3 weken gemist te zijn weer op de klep viel. Mijn dag was toen weer helemaal goed. Dat we toen ook nog een goede uitslag draaiden maakte onze dag helemaal goed. Op St Vincent zijn wij onze toppers van het hok kwijtgeraakt. Dat is altijd even slikken.
Voor dit jaar denk ik dat ‘Amber’, ‘Kleine Yara’ en ‘Eva’ naar voren zullen treden. Wij hebben nu onze topvliegers op de kweek gezet dus het is afwachten natuurlijk.’

 De Beleving 
Marijke vertelt: ‘De duivensport is voor ons een ‘gezinshobby’. Dochter Roos helpt graag mee met de verzorging van de duiven en het opleren van de duiven. Roos helpt zelfs mee met het geven van de eventuele medische behandeling. Ook dochter Yara (1 jaar jong) vindt de duiven helemaal geweldig. Ze vindt het dan ook leuk om samen mee het hok in en naar de duiven te kijken. Alleen zoon Demy heeft niet zo veel met de duiven. Maar tijdens het opwachten van de duiven van de vlucht is het hele gezin buiten en geniet van elkaar en met elkaar van het opwachten van de duiven. De spanning die het met zich meebrengt als de duiven op de vlucht zijn maakt het zo leuk. Waar zouden de duiven zijn, zitten we vroeg enz.  
We delen deze hobby ook met onze (duiven)vrienden. Zo zijn er meestal altijd wel ‘bezoekers’ die graag bij ons de vlucht komen kijken. Dit vinden we zelf ook gezellig … al is Auke het liefst alleen totdat de 1e (vroege) duif op de klep valt. Dan is de spanning eraf en kunnen we rustig genieten van de rest van de vlucht. Ook doen we aan samen kweken met meerdere liefhebbers.

Tot Slot
Dit was het laatste kwart van een mooie reportage over twee pracht melkers. De voorbereidingen op het verlate seizoen 2020 is in volle gang. Het moet heel gek gaan, willen we niet veel van de Comb. Rekker-Westra vernemen de komende maanden. Ik wens hen daar alle succes mee. En natuurlijk ontzettend bedankt voor de medewerking aan dit vierdelige verslag.
Tot de volgende keer !!!