Comb. Rekker-Westra, Berlikum, De Toppers uit Friesland (3)
U leest de reportage over het beste Friese Marathonhok over de jaren 2018 en 2019. Inmiddels is dit deel 3 van dit verslag. In deel 1 heeft u als lezer kunnen de lezen over de geschiedenis als duivenliefhebber van Auke Rekker. Marijke Westra maakte niet alleen kennis met haar latere levenspartner, maar raakte ook besmet met het duivenbacil. Twee vliegen in één klap voor Auke. In Deel 2 ging het over de stamopbouw en kwamen een paar topduiven langs.
De laatste seizoenen is de Comb. Rekker-Westra hét tophok van Friesland. Met topuitslagen van 100% prijs tot sectorale overwinningen bestormen ze de uitslagen. Je kunt niet zeggen dat ze geen concurrentie hebben, want die is er genoeg uit o.a. Balk, Bant, Oosterwolde en Staphorst. Deze man-vrouw combinatie hebben de laatste jaren dan ook een geweldige stam opgebouwd rondom de inmiddels wereldberoemde Zanzibar en Roos. Daarbij zijn deze toppers ook nog eens bijzonder sympathiek. Deel 3 vertelt iets over het seizoen en weer zullen een paar topduiven in de schijnwerpers worden gezet …
De voorbereiding op het seizoen
Marijke en Auke vertellen: ‘De voorbereidingen op dit seizoen zijn allemaal anders dan normaal. Dit komt natuurlijk allemaal door het Coronavirus. De vliegduiven zijn eind maart uit elkaar gehaald en eind april weer gekoppeld. Normaal wordt er per vlucht gekoppeld en daarna maar net hoe het uit komt. Dit jaar is er nog niet gevlogen en weten we nog niet hoe het nu allemaal komt. Daarom zijn er dit jaar uit een paar beste vliegers ook jongen gekweekt. Normaal gebeurt dit voor het vliegseizoen niet.
We beginnen eigenlijk nu pas met de voorbereidingen op de eventuele vluchten die gaan komen. De vliegers zijn nu sinds 6 weken pas los. We hebben dit jaar veel last van de roofvogel. Hierdoor de duiven lang vastgehouden. We zijn bang om de goede duiven te verliezen. De duiven worden nu elke dag losgelaten om te vliegen, verplichte trainingen zijn er nog niet zoals normaal wel moest. Ze beginnen nu uit zichzelf goed te vliegen om huis. De duiven zijn gezond en voordat de echte vluchten weer beginnen gaan we voor controle eerst nog even naar Nanne Wolff.
Wij vliegen altijd het nestspel. De stand van de duiven verschilt per duif. De ene duif vliegt goed op eitjes en de andere op jongen van 5 dagen. Dit is bijgehouden en er wordt ieder jaar geprobeerd de duif op de voor hem of haar goede stand te krijgen. Het liefst spelen we de duiven op eieren van 10 tot 14 dagen en/of kleine jongen van 4 toto 7 dagen.
De vliegduiven worden eerst ingespeeld op de vitesse vluchten. Het is voor dit jaar afwachten wat voor vluchten we krijgen. Normaal gaan de duiven mee tot Chimay dit is voor ons 366 km. Daarna gaan ze gelijk naar Perigueux wat voor ons 966 km is. Een verschil van 600km maar als ze gezond en goed in vorm zijn kunnen ze dit makkelijk aan. Als ze maar in het ritme zitten. Na de 1e jaarlingen vlucht (Perigueux) gaan de duiven niet meer met de vereniging mee. Ze worden het weekend voor het inkorven zelf op geleerd. Zaterdags halverwege de afsluitdijk (zo’n 45km) en de zondags over de afsluitdijk (zo’n 90km).
De beste duiven (2)
Vorige week hebben we verschillende toppers de revue laten passeren. We gaan nu verder met ‘Rooie Jelle’. Deze rode doffer van 2016 won o.a. 6 prijzen bij de eerste 40 in sector 4:
- 11e nationaal Limoges 2018
- 31e nationaal Perigueux 2019
- 31e nationaal Bergerac 2019
- 34e nationaal Perigueux 2018
- 35e nationaal Orange 2018
- 38e nationaal Dax 2019
Hij werd zowel in 2018 als in 2019 Duifkampioen van Afdeling Friesland en in 2018 ook van heel sector 4.
Zijn vader is een zoon van ‘Roos’ gekoppeld aan een zoon van ‘Orion’ en ‘Silvie’ van Jelle Jellema. De moeder is een dochter van ‘Barto 799’.
De volgende topper is ‘Selina’. Deze rode duivin won onder meer de 8e nationaal St. Vincent en de 12e nationaal St. Vincent. Haar vader is een zoon van ‘Chocoprinses’ met een dochter van ‘de 447’ van Jan Ernest. Deze doffer won o.a. de 5e nationaal Bergerac, 5e nationaal Tarbes en de 6e nationaal Dax en ook nog even de 19e nationaal Tarbes.
Een goede jaarling in 2019 was ‘Amber’. Deze kras duivin won in 2019 de 40e nationaal Orange en de 85e nationaal Perigueux. De vader van deze goede jaarling is van het soort van Jelle Jellema, waarin een vleugje van Arjan Beens schuil gaat. De moeder komt van Auke Heidstra. De opa van moederskant komt uit de 10e nationaal Perigueux met de Asduif van sector 4. De oma van moederskant is ‘Aster’. Zij won o.a. de 1e nationaal St. Vincent en de 4e en 6e nationaal Cahors.
… wordt vervolgd …
Recente reacties