Vandaag gaan we verder met de reportage over de Comb. Kroon & Erren. Deze combinatie bestaat uit Jos Kroon en Jan Erren. Ze hebben hun hokken in Ven-Zelderheide staan. Een dorpje in het uiterste Noord Oosten van Limburg lag. Net geen Gelderland, net geen Brabant en net geen Duitsland. Vlakbij het Duitse Goch. Ze hebben de laatste jaren mooie prestaties neergezet. De 6e Nationaal Barcelona van enkele jaren terug sprong in het ook. Ook het behalen van Nationale Asduiven is hen niet vreemd. Na het opsturen van mijn traditionele vragenlijst, kreeg ik veel informatie terug. Dat is altijd mooi en daardoor krijgt u weer leesvoer. Lees daarom maar gerust verder…

De beste duiven laatste seizoenen (2)
In 2021 won ‘Fabio’ van 2019 de 7e nationaal Marseille tegen 4.310 duiven. Op zijn eerste vier vluchten won hij vier prijzen. Hij won nog een mooie 1:10 prijs op Agen. Zijn vader komt uit een kleindochter van ‘Red Bullens’ (topvlieger en kweker van Gerard Koopman). Zijn moeder komt uit een kleindochter van Kleine Jade (1e Internationaal Barcelona 2014 van Jelle Jellema). Beide ouders zijn direct op kweekhok gezet en is niet mee gevlogen.
‘Dario’ is de volgende topper. Hij vloog in 2019 de 40e nationaal Agen tegen 3.940 duiven (73e Internationaal tegen 10.616 duiven). Na deze mooie prestatie is hij gelijk naar het kweekhok gegaan. Zijn vader is een kleinzoon van hun eigen topvliegster ‘Ramona’ en volle broer van ‘De Jonge Ramona’ (1e Nationale Asduif over de jaren 2015 t/m 2017). Zijn moeder vliegt 20e Nationaal Tarbes 2015. Zij is een volle zus van ‘Malika’, die de 6e Nationaal Barcelona won in 2020.

De Verzorging
Jos en Jan geven de duiven verschillende mengeling. Bij hen krijgen de renpaarden van het luchtruim voer van Simons, Beyers (Koopman All-In-One en Jellema-Power) en Mariman. In de voorbereiding krijgen de duiven Mariman Sport met P40, snoepzaad van Beyers, hennep en een beetje gerst. In het vliegseizoen wordt er Beyers (Koopman All-In-One) gevoerd aan de oude duiven. De jongen blijven op de Mariman sport met toevoegingen zitten. De laatste vier dagen voor de inkorving krijgen de oude duiven de Beyers Jellema-Power mengeling. Er worden dan ook pinda’s bijgevoerd. In het najaar en winter wordt er de Simons mengeling gevoerd.
Alle duiven worden ieder jaar geënt tegen Paramixo en Pokken. Met het Paramixo-enten krijgen ze ook een druppel van Schreuder voor de luizen. Dan zijn ze het hele jaar luizen vrij. De jonge duiven krijgen een combi-enting Paramixo – Rota. Tijdens het broeden krijgen de oude duiven een geelkuur. In het vliegseizoen krijgen de vliegers een paar dagen voor het inkorven een geeltablet en soms een paar dagen BS als wij denken dat het nodig is. Dat geldt ook voor de luchtwegen. Maar het liefst zo min mogelijk. De duiven worden alleen gecontroleerd door een dierenarts als we het zelf niet meer zien. In de winter wordt regelmatig knoflook voor het geel in het water gedaan.

De beste duiven laatste seizoenen (3)
In het laatste seizoen 2022 won ‘de 301’ de 51e nationaal Agen Jaarlingen tegen 6.174 duiven. Zijn vader is een kleinzoon van ‘Silke’. Zij won de 1e Nationaal Barcelona en de 2e Internationaal 2020. Deze vader komt rechtstreeks van Herman Hendrix. De moeder van deze jonge topper is ook de moeder van ‘Malika”,  die de 6e Nationaal Barcelona won in 2020. Deze moeder heeft nooit gevlogen en is direct op het kweekhok gezet. Zij komt rechtstreeks van Gerard Kok uit IJsselmuiden. Haar vader komt uit een volle zus van Miss Gijsje van Arjan Beens. Haar moeder is een 100% Kiekebelt en heeft meerdere goeie kweek -en vliegduiven voortgebracht. Dit is een bewijs dat de moeder van ‘Malika’ meerdere goede vliegers heeft voortgebracht.
‘De 339’ vloog op dezelfde vlucht de 73e Nationaal Agen Jaarlingen ZLU 6.174 duiven. Op Narbonne won deze duif weer prijs. Vader van deze goede jaarling is een kleinzoon van ‘Vale Jos’, een dochter ‘Ramona’. ‘Ramona’ vliegt o.a. de 31e nationaal Barcelona tegen 8.042 duiven in 2009 (78e Internationaal tegen 27.630 duiven), maar ook de 33e Nationaal Tarbes tegen 13.360 duiven in 2007. ‘Ramona’ is ook de moeder van ‘de Jonge Ramona’ (1e Nationale Asduif middaglossing 2015 t/m 2017). Van de moeder is de grootmoeder ‘Moeder Mailika’, die zoals u inmiddels weet de 6e Nationaal Barcelona 2020 won.

… wordt vervolgd …