Vandaag gaan we verder met de reportage over de Comb. Kroon & Erren. Deze combinatie bestaat uit Jos Kroon en Jan Erren. Ze hebben hun hokken in Ven-Zelderheide staan. Een dorpje in het uiterste Noord Oosten van Limburg lag. Net geen Gelderland, net geen Brabant en net geen Duitsland. Vlakbij het Duitse Goch. Ze hebben de laatste jaren mooie prestaties neergezet. De 6e Nationaal Barcelona van enkele jaren terug sprong in het ook. Ook het behalen van Nationale Asduiven is hen niet vreemd. Na het opsturen van mijn traditionele vragenlijst, kreeg ik veel informatie terug. Dat is altijd mooi en daardoor krijgt u weer leesvoer. Lees daarom maar gerust verder…

Goede resultaten vanaf 2019
Hieronder krijgt u een mooi overzicht van aansprekende kopprijzen en enkele kampioenschappen, die vanaf 2019 zijn gewonnen:
6e nationaal Barcelona 2020 tegen 4.470 duiven (10e Internationaal tegen 10.315 duiven)
7e nationaal Marseille 2021 tegen 4.310 duiven
32e nationaal Perpignan 2020 tegen 3.354 duiven
37e nationaal Perpignan 2019 tegen 4.287 duiven
40e nationaal Agen 2019 tegen 3.940 duiven
51e en 73e nationaal Agen JL ZLU 2022 tegen 6.174 duiven
9e Nationaal ZLU Marathon Kampioen 6 aangewezen 2021 
13e ZLU Pyreneeën Cup 2021
19e Nationale Asduif Perpignan ZLU 2021
61e nationaal St. Vincent ZLU 2019 tegen 2.692 duiven
86e nationaal Barcelona 2019 tegen 4.129 duiven
87e nationaal Perpignan 2021 tegen 4.865 duiven

Het seizoen
Jos en jan starten het seizoen met 40 weduwnaars en ongeveer 80 nestduiven. Er zijn verder nog zo’n 35 jaarlingen, die niet met het jonge duivenprogramma mee zijn geweest. Zij worden in de winter afgericht en gaan dan in het voorjaar direct mee.
Voor de kweek word goed maal goed toegepast. Ook word er aan inteelt gedaan om onze oude lijnen vast te houden. Er zitten in totaal 36 kweek koppels.
De kweek duiven worden half december gekoppeld gelijktijdig met de weduwnaars. De eieren van de kwekers worden overgelegd onder de weduwnaars. Op deze manier worden ongeveer 100 winterjongen voor eigen gebruik gefokt. Als de jongen 14 dagen zijn gaat de helft van de jongen naar het jonge duivenhok met alle duivinnen. De weduwnaars worden dan laatste week van april herkoppelt en broeden dan 5 á 6 dagen. Daarna zitten ze definitief op weduwschap. De nestduiven worden de derde week van maart gekoppeld. Ook worden dan de kwekers weer gekoppeld en sommige omgekoppeld. Een hok met jaarlingen brengt dan jongen groot van de kwekers. De rest gaat na een dag of acht weer uit elkaar en brengen dus geen jongen groot. Ze worden voor een bepaalde stand naar de vlucht toe gekoppeld. Ze worden op weduwschap ingevlogen.
Er wordt verduisterd van 1 februari tot de langste dag. Maar er wordt na de langste dag niet bijgelicht. De nestduiven worden op verschillende standen gespeeld. Dit varieert van 10 dagen broeden of jongen van 5 of 6 dagen tot grote jongen met verse eieren.
De duiven gaan eerst tot 300 km mee met de afdeling. Daarna gaan ze 5 of 6 keer iedere week mee op de vlucht Melun, 420 km, inkorven in Hank. Daarna zijn ze klaar voor de ZLU vluchten. Voor de jaarlingen is dit een pittig programma maar de jaarlingen die dit hebben gehad kunnen hierna twee ZLU vluchten aan. Wel hebben we besloten om het nieuwe seizoen de jaarlingen anders te brengen en ook meer te verdelen over de vluchten. De winterjongen die tot Orleans zijn geweest gaan naar Agen en daarna Bergerac middaglossing. De jaarlingen die de natour hebben gehad krijgen Bordeaux middaglossing en daarna Narbonne. En de Jaarlingen die alleen in de winter zijn afgericht krijgen eerst tot 300 km met de afdeling mee dan twee keer mee naar Melun 420 km. Ze gaan daarna de dagfond op en dan kijken we hoe dit gaat. Ze krijgen dan Narbonne of Bergerac middaglossing. Dit alles met op de eerste plaats als doel wat risico spreiding, maar we hopen op deze manier tot er de jaren daarna wat meer top duiven bij zitten. De duiven zijn van het begin af aan goed gezond geweest. Het afgelopen jaar is er wel vorm geweest maar niet op het juiste moment. Op Agen jaarlingen ZLU hadden we een mooie uitslag dus toen was de vorm er wel. Echter de echte topvorm is er niet geweest.

… wordt vervolgd …