Marseille is een echte ZLU-klassieker. Een vlucht die vooral populair is bij de Limburgers. De eerste 4 prijzen gingen dan ook naar Limburg of directe omgeving. Daarna kwamen de duiven in de rest van Nederland ook behoorlijk goed door en ook lekker verspreid. Om zes uur zaterdagavond was er geen prijs meer te verdienen. Dat betekent dat voor deze moderne tijd de vlucht best pittig was. Nakomen deden de duiven slecht. Het weer werd nadat de prijzen waren verdiend telkens slechter.
De eerste duiven in het werkgebied van de Fondunie 2000 begonnen vanaf 8.30 uur zaterdagochtend te vallen. De snelste duif was van de bekende toppers uit Akersloot: Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens.

Marseille Fondunie 2000
Op vrijdagochtend om 6.45 uur werden de 802 duiven van de 131 deelnemers van de Fondunie 2000, tussen het Internationale veld, gelost. De snelste duif van deze groep is van Jan Hommes en zonen uit Akersloot. Zij klokten hun winnende doffer om 8.50 uur op een afstand van 1.034 km. Ze hadden een kleine voorsprong op de nummer 2 van Jelle Jellema uit Nijverdal. Het brons was deze keer voor Harry Kalter uit IJsselmuiden. De Top 10:
1. Jan Hommes en znn, Akersloot
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Harry Kalter, IJsselmuiden
4. Bert de Klerk, Almere
5. Sil van Vliet, Ter Aar
6. R.A.M. de Jong, Roelofarendsveen
7. Harry Hendriks, Vinkeveen
8. B. Annink, Almelo
9. Henk Wegh, Lochem
10. Mevr. Wouterse en Arie, Varik
Voorzitter Henk Wegh deed 4 duiven mee op Marseille en won 3 prijzen. Mevr. Wouterse en Arie uit Varik korfden 10 duiven in en wonnen 7 prijzen. Hun tweede duif hadden ze al op plaats 14. Henk Zweers uit ’s-Heerenberg had ook 4 duiven mee en hij wint net als Henk 3 prijzen. Hij start op plaats 12.

De winnende liefhebbers
De winnende liefhebbers van Agen zijn Comb. J. Hommes en Zonen. Deze combinatie bestaat zoals bekend uit vader Jan (66) en zijn zonen Nick (32) en Rens (24) uit Akersloot. Jan is gepensioneerd uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidsdeskundig Adviseur op het gebied van Arbo-veiligheid en Rens is timmerman. Bij de duiven zijn de rollen mooi verdeeld: Rens is overal bij betrokken, een soort van vliegende keeper. Rens gaat inkorven, vooral als het verder is. Hij verzorgt de jonge duiven en de jaarlingen. Jan verzorgt, nu hij met pensioen is, voor een groot deel de duiven. Gewoon omdat het kan. Nick verzorgt een deel van de vliegduiven. Verder verzorgt hij de administratie. Met zijn drieën  zijn ze wel een team wat elkaar prima aanvult. Tijdens de vluchten is er een soort van onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Dit geeft een extra stimulans, die ze zichzelf opleggen.
Nick vertelt over de historie: ‘Wij zijn alle 3 al sinds onze jeugd in aanraking gekomen met de duivensport. Vader Jan vanuit zijn vrienden en Nick en Rens zijn tussen de duiven opgegroeid. 
Onze gezamenlijke start was in 2006. De jaren daarvoor heeft m’n vader met zijn broer gevlogen. Alleen toen wij in 2006 startte zaten die duiven al 5 jaar stil. Wij zijn ze gaan spelen en hier zijn er enkele van overgebleven onder andere zijn 18e Nationaal Barcelona en ‘De 972’. Beide duiven wisten onder alle omstandigheden vroeg te vliegen. Andere basis duiven komen bij de volgende liefhebbers vandaan: Tinus Thijen (soort van ‘De 404’ van Sam de Jong), Kees Droog, Rob Timmermans, Ysbrand Kaptein, Verweij-De Haan, Combinatie Van Der Plas, Marlon Kok, Gebroeders Holleman, Dutch Day Racers en Dirk Pals. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat we van al deze liefhebbers een eigen lijn hebben gecreëerd die uit de voeten kan op zowel ochtend als middaglossing.’
De duiven zitten ruim in de hokken. In de tuin staat een hok van 14 meter. Verder is er een kweekhok en een zolderhok tot de duiven hun beschikking.

De winnende duif
Marseille werd een prooi voor ‘Siem’.  Deze tweejarige doffer won eerder dit seizoen de 455e nationaal Pau. Over de stand vertellen de mannen: ‘Alle duiven worden in het begin gescheiden ingevlogen en vanaf half april gekoppeld. Daarna proberen we zoveel mogelijk de cyclus door te laten lopen. De duif is ingemand op 10 tot 14 dagen broeden. Na het jong in het voorjaar is dit zijn 3e nestje.’
Zijn vader heet ‘Helsinki’. Deze doffer heeft als grootouders duiven van Verweij-de Haan, Baas-Berg, Rob Timmermans en Lei van den Eijnde. ‘Helsinki’ is ook de vader en grootvader van o.a. de 11e en 16e nationaal Bordeaux 2023, 13e nationaal Bergerac 2023, 17e nationaal Perpignan 2020, de 17e nationaal Cahors 2023 en de 34e en 45e nationaal Barcelona 2021 en 2020. De moeder van ‘Siem’ is de bekende kweekster ‘Davina’. Zij is een dochter van de nog bekendere ‘Golden Boy’ en ‘Het Schemertje’. ‘Davina’ is ook de moeder en grootmoeder van o.a. de 4e nationaal Bordeaux 2019 (1e NPO), 7e nationaal Bergerac 2019 (2e NPO), 28e en 40e nationaal Bergerac 2022 en 2021 en de 47e nationaal Barcelona 2023.

… wordt vervolgd …