De laatste dag van juni 2023 was de dag dat er een aantal ‘kortere’ marathonvluchten werden georganiseerd met een ochtendlossing in Nederland. Ook internationaal stond de kortste marathonvlucht van deze serie op het programma. Dit is de vlucht vanuit Agen, sinds enkele jaren de opvolger van Bordeaux. Deze losplaats ligt ten Zuidoosten van de oude losplaats Bordeaux. Op vrijdagochtend om 8.15 uur worden de duiven uit verschillende West Europese landen gelost. In het concours van de Fondunie 2000 zaten 3.070 duiven. De winnaars kwam uit Akersloot. Het zijn vader en zonen Jan, Nick en Rens Hommes. Ze wonnen in het korte verleden al eerder een concours bij de Fondunie 2000 en wel Perpignan en Narbonne. Ze wonnen bij de oude duiven de 2e nationaal en in het gezamenlijk (oud en jaarlingen) concours bij de Fondunie 2000 de eerste prijs.

Het seizoen
Het jaar werd gestart met ongeveer 120 koppels vliegduiven. Daarnaast zitten er 34 koppels kwekers met daarnaast nog een hokje late jongen om het kweekhok aan te vullen.
De kweekkoppels worden half december gekoppeld. Ze brengen 4 rondes groot en Na 2 ronden worden ze om gekoppeld. Dit doen we zo vroeg zodat we de jongen een gedegen opleiding kunnen geven met jonge duivenvluchten of de natour. De vliegers zijn dit jaar 18 april gekoppeld. Alle vliegkoppels hebben toen één jong groot gebracht. We proberen dan van de betere vliegers en soms ook van een of een paar leuke jaarling-koppels jongen te ringen.
Als voorbereiding op de marathonvluchten gaan de duiven, als het goed weer is, mee met de afdeling of andere midweekse vluchten. We zorgen dat ze ongeveer 2.500 invliegkilometers hebben gemaakt voordat ze aan hun eerste grote opdracht beginnen. De winnende doffer van Agen en de rest van deze ploeg heeft twee weken voor inkorving nog een vlucht van 290 km gehad.
Vanaf 2 weken voor de eerste grote vlucht worden ze met de Pyreneeën-club van Egmond wekelijks op 100 kilometer afgericht. Dit gebeurt tot en met het weekend voor inkorving van Perpignan en de laatste middagslossingsvlucht.’
‘Wij voeren zeven verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Koopman All-in-One, Beyers Jelle Jellema Premium, Jelle Jellema Power en Vandenabeele ook van Beyers, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais, snoepzaad in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf drie dagen voor inkorven een whiskey-glas naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep en alle mogelijke vette zaden. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.
De duiven zijn dit jaar alleen voor aanvang van de vluchten en 3 weken voor de 1e marathon gecontroleerd door de dierenarts en als we het niet vertrouwen. Standaard krijgen de duiven een paratyfus-enting begin februari, in maart een enting in maart, pokken alleen de jongen aan het einde van het jaar, een 5-daagse geelkuur in april/mei en in het seizoen een week voor inkorving een Magix-pilletje van Belgica De Weerd tegen het geel.

De Beleving
De duivensport is bij de familie Hommes een familiebeleving. De mannen zorgen voor de duiven en moeder Hommes voor de mannen … zeker ook tijdens het opwachten van de duiven. Nick’s vriendin komt wel regelmatig kijken als ze niet hoeft te werken.
Wij zijn met z’n drieën zeer gedreven en geven nooit eerst de duiven de schuld als we een mindere vlucht hebben. We kijken eerst naar ons zelf wat hebben we zelf verkeerd gedaan? Daarna worden alle facetten nagelopen of we steken hebben laten vallen.
Jan, Nick en Rens werken af en toe samen met liefhebbers. Maar daar moeten de resultaten nog van komen. Dus zullen die misschien belicht gaan worden als die gaan presteren. Ook spelen wij met de Pyreneeën club wekelijks een training van 100 kilometer.
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Nick: ‘De beleving om een duif zo aan de start te krijgen dat ze kunnen winnen. De aankomsten zijn ook mooi, maar vergeet ook niet het belangrijkste de gezelligheid die het met zich meebrengt!’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Nick: ‘We zaten te wachten op de duiven van Bordeaux en hielden ondertussen de meldingen in de gaten en hadden vanuit Woerden gerekend dat we tussen half en kwart voor 10 een duif moesten krijgen. Totdat er ineens vanuit het zuidoosten een duif aan kwam zetten en dachten eerst dat het is er één van Bordeaux was. We keken alle 3 heel verbaasd dat hij van Agen was en sprongen een gat in de lucht, want we wisten dat het ene hele vroege was. Hij is daarna omgedoopt met de naam ‘TOTAL’. Deze heeft hij gekregen omdat wij hem als 2 jaarse 2021 hebben opgehaald bij een tankstation met dezelfde naam. Hij was toen heel mager en kwam er toch weer snel bovenop met nu deze klap op de vuurpijl als voorlopig hoogtepunt.’

14e nationaal Agen Jaarlingen
Agen 2023 is voor de mannen van Hommes een goede vlucht geweest. Bij de jaarlingen wonnen ze de 14e nationaal tegen 5.296 duiven. De vader van deze goede jaarling komt uit ‘Super Eye’ (onder andere de vader van de 2e nationaal Agen bij de Oude Duiven) met ‘Lady Pau’, die de 26e, 54e en 65e nationaal Pau won en Nationale Asduif werd in 2017-2019). De moeder van de eerste jaarling komt van de Gebr. Holleman. Deze duivin is een kleindochter van hun stamvader, ‘De Jellema-doffer’. De moeder van de 14e nationaal Agen komt uit de 18e nationaal Agen van de Gebr. Holleman.

Tot Slot
Jan, Nick en Rens spelen al meer dan vijf jaar om een zeer hoog niveau. Ik zie hen als de beste allround marathonspelers van Nederland. Dat wordt ieder jaar weer bevestigd met vroege duiven en mooie series op zowel de NPO-vluchten als de Internationale vluchten van de ZLU. Nick over dit succes: ‘Het systeem wat wij spelen is al jaren hetzelfde en schaven dat waar nodig alleen nog bij in de kleine details.’
Nick is sinds een paar jaar mede-bestuurslid van de Fondunie 2000. Eén van zijn taken is het beheren van de website. Het is mooi dat hij samen met zijn vader en broer deze overwinning heeft binnengehaald. Jan, Nick en Rens nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning, bedankt voor de medewerking aan dit verslag en succes op de volgende vluchten.