De laatste dag van juni 2023 was de dag dat er een aantal ‘kortere’ marathonvluchten werden georganiseerd met een ochtendlossing in Nederland. Ook internationaal stond de kortste marathonvlucht van deze serie op het programma. Dit is de vlucht vanuit Agen, sinds enkele jaren de opvolger van Bordeaux. Deze losplaats ligt ten Zuidoosten van de oude losplaats Bordeaux. Op vrijdagochtend om 8.15 uur worden de duiven uit verschillende West Europese landen gelost. In het concours van de Fondunie 2000 zaten 3.070 duiven. De winnaars kwam uit Akersloot. Het zijn vader en zonen Jan, Nick en Rens Hommes. Ze wonnen in het korte verleden al eerder een concours bij de Fondunie 2000 en wel Perpignan en Narbonne. Ze wonnen bij de oude duiven de 2e nationaal en in het gezamenlijk (oud en jaarlingen) concours bij de Fondunie 2000 de eerste prijs.

Agen Fondunie 2000
Op vrijdagochtend om 8.15 uur gingen onder meer de 3.070 Agen-gangers van de Fondunie 2000 van start om de reis naar huis te gaan maken. De winnaar werd geklokt om 21.21 uur op een afstand van 1.002 km. De winnende snelheid is hier door op 1.275 mpm uitgekomen. De winnende duif is een doffer van Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. De voorsprong op nummer twee is bijna 8 mpm. Die nummer twee is W. Tuten uit Dalmsholte, een dorpje in de buurt van Dalfsen en Ommen. Het brons ging afgelopen vrijdagavond naar Mevrouw en Arie Wouterse uit Varik. De Top 10:
1. Jan Hommes en znn, Akersloot
2. W. Tuten, Dalmsholte
3. Mevr. Wouterse en Arie, Varik
4. Jelle Jellema, Nijverdal
5. Jelle Jellema, Nijverdal
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Pieter Verburg, Woerdens Verlaat
8. Jelle Jellema, Nijverdal
9. Dekker-v.d. Herik, Krommenie
10. Comb. van den Berg, Utrecht
Wiljan Smit uit Wierden deed 5 duiven, waarvan er 4 prijs wonnen. Hij start op de 44e plaats. J. Meijer en zoon uit Hengelo hadden 8 duiven mee en 6 duiven wonnen prijs. Hun eerste duiven wonnen de 47e en 76e prijs. Martijn Schuerink uit Amersfoort deed ook nu goed mee. Hij won 2 prijzen van de 3 gezette duiven. Zijn eerste duif staat op de 54e plaats. Tot slot de geweldige serie van Jelle Jellema. Hij had 104 duiven mee (waarvan 77 jaarlingen). Hij won 61 prijzen, waarvan 10 bij de eerste 60 prijzen. Deze 10 waren alle 10 jaarlingen.

De liefhebbers
De winnende liefhebbers van Agen zijn Comb. J. Hommes en Zonen. Deze combinatie bestaat zoals bekend uit vader Jan (65) en zijn zonen Nick (31) en Rens (2) uit Akersloot. Jan is gepensioneerd uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidsdeskundig Adviseur op het gebied van Arbo-veiligheid en Rens is timmerman. Bij de duiven zijn de rollen mooi verdeeld: Rens is overal bij betrokken, een soort van vliegende keeper. Rens gaat inkorven, vooral als het verder is. Hij verzorgt de jonge duiven en de jaarlingen.
Jan verzorgt, nu hij met pensioen is, voor een groot deel de duiven. Nick verzorgt een deel van de vliegduiven. Verder verzorgt hij de administratie. Met zijn drieën  zijn ze wel een team wat elkaar prima aanvult. Tijdens de vluchten is er een soort van onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Dit geeft een extra stimulans, die ze zichzelf opleggen.
Nick vertelt over de historie: ‘Wij zijn alle 3 al sinds onze jeugd in aanraking gekomen met de duivensport. Vader Jan vanuit zijn vrienden en Nick en Rens zijn tussen de duiven opgegroeid. 
Onze start was in 2006 jaren daarvoor heeft m’n vader met zijn broer gevlogen. Alleen toen wij in 2006 startte zaten die duiven al 5 jaar stil. Wij zijn ze gaan spelen en hier zijn er enkele van overgebleven onder andere zijn 18e Nationaal Barcelona en ‘De 972’ beiden duiven wisten onder alle omstandigheden vroeg te vliegen. Andere basis duiven komen bij de volgende liefhebbers vandaan: Tinus Thijen (soort van ‘De 404’ van Sam de Jong), Kees Droog, Rob Timmermans, Ysbrand Kaptein, Verweij-De Haan, Combinatie Van Der Plas, Marlon Kok, Gebroeders Holleman,        Dutch Day Racers en Dirk Pals.
De duiven zitten ruim in de hokken. In de tuin staat een hok van 14 meter. Verder is er een kweekhok en een zolderhok.

 

De winnende duif
Op Agen ging de overwinning maar ‘Total’, een doffer van 2019. Alle duiven worden in het begin gescheiden ingevlogen en vanaf half april gekoppeld. Daarna proberen we zoveel mogelijk de cyclus door te laten lopen. Deze doffer is ingemand op een jong van 5 dagen. Dit was zijn tweede jong. Ook de eerste ronde had hij een jong grootgebracht. Vorig jaar won deze doffer de 26e nationaal Cahors.
Zijn vader is ‘Super Eye’, een doffer 2015. Hij is ook de (groot)vader van o.a. de 2e nationaal Bordeaux 2022, 4e nationaal Dax 2018 en 6e nationaal Agen 2019. Hij is een zoon van een andere sterkweker, ‘Golden Boy’. ‘Super Eye’ is ook de opa van de 10e nationaal Agen bij de Jaarlingen dit jaar. De moeder van ‘Total’ is ‘Jannie’. Zij won de 1e nationaal Perigueux 2018. Zij komt uit ‘De Holleman’ en ‘Dutch Transfer’ (van Dutch Day Racers).

… wordt vervolgd …