Op de laatste vrijdagochtend van juni 2023 werden de duiven van sector 3 en 4 (de Noordelijke Unie) gelost in Ruffec. Het tijdstip van lossing was met 7.15 uur mooi op tijd. In sector 4 waren 3.129 duiven mee. Voor de Noordelijke provincies is Ruffec gemiddeld tegen de 900 km. Een mooie afstand voor een ochtendlossing. De snelste duif moest naar Bant. De winnaars zijn de Comb. Huigens-van der Molen. Zij wonnen vorig jaar de plaatsvervangende vlucht van St. Vincent, Libourne. Ook deze vlucht had een ochtendlossing. Dit spelletje liggen de duiven van deze combinatie wel. Ze versloegen G. Bosma uit Kloostertille met 9 mpm. Joh. Feenstra uit Balk ging er vandoor met het brons in de Noordelijkste sector. De prijzen waren na 3 uur en een kwartier verdiend.

De winnende liefhebbers
De combinatie die Ruffec op hun naam schreef, bestaat uit de 34-jarige Marc van der Molen en de 40-jarige Frank. Huijgens. Hhun hokken staan in de Noordoostpolder, in Bant. Marc is piloot bij TUI en Frank heeft samen met zijn vennoot een bouwbedrijf. Frank Huigens heeft al vanaf zijn 7e jaar duiven. Zijn eerste stappen in de sport zette hij mede dankzij zijn ooms Gerrit en Klaas de Vreeze uit Bakhuizen. Hij kreeg al snel zijn eerste hokje en dat hokje werd steeds groter. Vanuit Bant presteerde Frank al jaren ontzettend goed op de vitesse en de midfond vluchten. In 2019 viel het besluit om  afscheid te nemen van de deze disciplines en volledig over te gaan op de marathon. Dit had alles te maken met de toenemende drukte van zijn werkzaamheden als zzp’er in de bouw. Marc van der Molen, woonachtig in Emmeloord, heeft ook al jaren postduiven, een liefde die hij van zijn opa heeft meegekregen. Helaas kon hij maar zelden mee doen op wedstrijdvluchten, vanwege zijn beroep als piloot bij TUI, waardoor hij regelmatig van huis is.
Toen Marc op punt stond om het lidmaatschap bij de duivenvereniging op te zeggen, ontstond het idee bij Frank om de krachten te bundelen en samen verder te gaan. Zodoende ontstond de Combinatie Huigens-van der Molen.
Frank heeft een zolderhok van 7,5 meter en bestaat uit 3 afdelingen van 1.80m. Deze afdelingen zijn gevuld met 27 broedbakken. Eén afdeling is bezet met 27 schapjes voor de duivinnen. Aan de voorkant van dit hok zit ook een grote ren van 7 meter breed en 1 meter diep die bedekt is met polycarbonaat, waardoor de warmte er lekker in komt. Dan heeft hij beneden nog een ren voor de jongen en de jaarlingen. Die zijn 2,5 meter breed en 4 meter diep per afdeling. Deze is bedekt met golfplaten. De kwekers zitten bij Marc in een type ‘Martin Van Zon hok’ van 9 bij 4 meter.
De huidige stam duiven bestaat uit duiven van: Jan Grootoonk, Koen en Sammy de Backer, Comb. J. Hommes en Zn, Cees Nijdeken, Gerard Schalkwijk, Benno Castelijn, Frank Hage en Roger Boerma.

De winnende duif
Frank en Marc klokten hun winnende duif om 17.43 uur. Op een afstand van 850 km maakte dit een gemiddelde snelheid van 1.354 mpm. Naast een eerste in de Afdeling Friesland en van sector 4 wonnen ze de 2e van de hele Noordelijke Unie tegen 9.193 duiven.
De winnende duif is ‘de 308’ van 2021, die vanaf nu ‘De Snelle Ruffec’ wordt genoemd. Ze is ingemand op een nestje van 10 dagen eieren. Ze komt uit het jonge kweekhok van Roger Boerma, die net weer begonnen is met de duivensport. De vader van de Ruffec-winnares komt van Jan Grootoonk. Hij komt uit twee bewezen kwekers. Opa van vaderskant is ‘De Tijger’, hij is vader van de 2e nationaal Dax. Oma van vaderskant komt van Jelle Jellema en heet ‘Nicole’. Zij is de moeder van verschillende goede vliegers (o.a. 25e nationaal Perigueux, 23e NPO Orange en 35e NPO Cahors). De moeder van ‘De 308’ komt van Jan Hommes en znn. Opa van moederskant is ‘De Professor’, die o.a. de 4e nationaal Bordeaux S2 (1e Afdeling) en de 7e nationaal Bergerac (2e Afdeling). Oma van moederskant is een dochter van topvlieger en topkweker ‘De Golden Boy’.
Op Limoges haalde ‘De Snelle Ruffec’ zelf een middenmootprijs, daarvoor is ze nog niet gespeeld op de overnacht.

Het seizoen
Dit jaar is het seizoen bij de mannen uit de Noordoostpolder begonnen met 90 vliegduiven. Voor de kweek hebben de mannen 24 koppels. De duiven zijn half januari gekoppeld. De vliegduiven brengen ook een jong groot.
Toen het vliegseizoen begon, hebben de duiven de meeste afdelingsvluchten gehad en de doordeweekse opleervluchten van de Friese Fondclub.
De duiven krijgen voer van Beyers en wel de mengeling All-in One van Koopman en er wordt bijgestuurd dmv gerst en paddy. Als de duiven zijn gekoppeld voor de vluchten worden ze bijgevoerd in potjes in de broedhokken. Vier dagen voor het inkorven wordt dit aangevuld met vetrijke mengeling met extra TOVO, schapenvet en pinda’s. Mineralen en grit zijn alle dagen beschikbaar voor de duiven en hiermee proberen wij ze in goede conditie te houden.
De duiven worden voor de eerste overnachtvluchten nagekeken bij Nanne Wolff. Mocht er iets aan de hand zijn, wordt er ingegrepen. Daarnaast krijgen zij altijd hun verplichte paramixo enting. Deze prik wordt in combinatie met de paratypfus enting gezet. In april worden de duiven allemaal ontwormt met medicatie van Belgica de Weerd. Aanvullend krijgen de duiven iedere twee weken voor een vlucht een geelpil opgestoken. Mochten we er niet zeker van zijn dan krijgen de duiven ook nog op de dag van inkorven een ornipil. Indien nodig gaan de duiven op controle naar Nanne Wolff. De duiven krijgen soms natuurproducten en als het nodig is dan krijgen ze medicijnen.

De Beleving
De vriendin van Marc verzorgd de duiven als Marc een paar dagen weg is voor zijn werk. De vriendin van Frank helpt soms mee in de hokken en brengt de vliegduiven weleens weg. In een noodgeval wordt ze ingezet om naar Nanne te rijden in Wezep. Frank en Marc over de band met andere liefhebbers: ‘We hebben verschillende mooie koppelingen samen met andere liefhebbers. Zoals met Jan Grootoonk en Roger Boerma. Verder wisselen we samen met andere liefhebbers weleens wat uit.’
Het mooie aan de duivensport is de omgang met de duiven en hoe meer je ermee bezig bent, op de juiste manier, loont zich dat ook, is de mening van Marc en Frank.

Tot Slot
De winnaars over de aankomst van de duiven: ‘We hadden gezien dat er duiven waren gevallen in IJsselmuiden en dit net doorgeappt naar Jan en Yoël Grootoonk. Toen Frank opkeek kwam ze net aanvliegen. Een prachtig moment!’
Tot slot zeggen de mannen: ‘Het is jammer dat de duivensport “vergrijst”. Als jongeren eens zouden weten hoe mooi de duivensport is…. …’ En zo is het wel!
Frank en Marc bedankt voor jullie medewerking aan dit verslag en de aangeleverde info. Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en succes op de volgende vluchten.