Op 7 juni 2024 om 14:00 uur werden de duiven van sector 3 en 4 (de Noordelijke Unie) gelost in Ruffec. In sector 4 waren 3.058 duiven mee. Voor de Noordelijke provincies is Ruffec gemiddeld tegen de 845 km. De snelste duif had als eindstation Bant. De winnaars zijn de Comb. Huigens-van der Molen. Vorig jaar op deze vlucht was het een ochtendlossing en wonnen zij ook de 1e prijs van sector 3 en 4. Vorig jaar wonnen ze tevens de vlucht vanuit Bordeaux. Eerder wonnen ze ook al een vlucht die in Libourne werd gelost. Met andere woorden: deze liefhebbers beginnen echte veel winnaars te worden. Deze keer wonnen ze Ruffec, ook in de Noordelijke Unie, tegen meer dan 10.000 duiven!

Het weekend van Ruffec
De bewuste zaterdagochtend was onrustig, dit herkend iedere duivenliefhebber wel… Frank ging om 4.30 uur naar buiten. Het wachten kon beginnen. De eerste meldingen waren al binnen, rondom Utrecht. Op een gegeven moment kijkt hij om zich heen en ziet op de schutting een duif zitten. Hij liep naar de duif toe en op 1,5 meter afstand begon ze te koeren. Ze waren beide onder de indruk van elkaar. Ze vloog op en viel in één keer op de klep. Maar hoelang zat deze duif er al? De vriendin van Frank heeft het nagekeken op de camera’s en wat bleek…. Ze zat er al vanaf 03.55 uur! Ze heeft Frank uitbundig zitten bekijken vanaf de schutting haha.
Ook duif 2 en 3 meldde zich aardig op tijd wat goed was voor plek 4 en 7 in de afdeling. Een geweldige uitslag!

De 302 op de schutting

De winnende liefhebbers 
De combinatie die Ruffec op hun naam schreef, bestaat uit de 34-jarige Marc van der Molen en de 40-jarige Frank Huigens. Hun hokken staan in de Noordoostpolder, in Bant. Marc is piloot bij TUI en Frank heeft samen met zijn vennoot een bouwbedrijf. Frank Huigens heeft al vanaf zijn 7e jaar duiven. Zijn eerste stappen in de sport zette hij mede dankzij zijn ooms Gerrit en Klaas de Vreeze uit Bakhuizen. Hij kreeg al snel zijn eerste hokje en dat hokje werd steeds groter. Vanuit Bant presteerde Frank al jaren ontzettend goed op de vitesse en de midfond vluchten. In 2019 viel het besluit om  afscheid te nemen van de deze disciplines en volledig over te gaan op de marathon. Dit had alles te maken met de toenemende drukte van zijn werkzaamheden als zzp’er in de bouw. Marc van der Molen, woonachtig in Emmeloord, heeft ook al jaren postduiven, een liefde die hij van zijn opa heeft meegekregen. Helaas kon hij maar zelden mee doen op wedstrijdvluchten, vanwege zijn beroep als piloot bij TUI, waardoor hij regelmatig van huis is.  
Toen Marc op punt stond om het lidmaatschap bij de duivenvereniging op te zeggen, ontstond het idee bij Frank om de krachten te bundelen en samen verder te gaan. Zodoende ontstond de Combinatie Huigens-van der Molen. 
Frank heeft een zolderhok van 7,5 meter en bestaat uit 4 afdelingen van 1.80m. Deze afdelingen zijn gevuld met 27 broedbakken. Eén afdeling is bezet met 27 schapjes voor de duivinnen. Aan de voorkant van dit hok zit ook een grote ren van 7 meter breed en 1 meter diep die bedekt is met polycarbonaat, waardoor de warmte er lekker in komt. Dan heeft hij beneden nog een ren voor de jongen en de jaarlingen. Die zijn 2,5 meter breed en 4 meter diep per afdeling. Deze is bedekt met golfplaten. De kwekers zitten bij Marc in een type ‘Martin Van Zon hok’ van 9 bij 4 meter. 
De huidige stam duiven bestaat uit duiven van: Jan Grootoonk, Koen en Sammy de Backer, Comb. J. Hommes en Zn, Cees Nijdeken, Gerard Schalkwijk, Benno Castelijn, Herman Hendrix, Frank Hage en Roger Boerma. 

 

De winnende duif 
Frank en Marc klokten hun winnende duif om 04.40.13 uur. Op een afstand van 845 km maakte dit een gemiddelde snelheid van 1.688 mpm.
De winnende duif is ‘de 302’ van 2022. Ze is ingemand op een nestje van 10 dagen eieren.
De vader van deze duivin komt van Mart Derksen uit Almelo. Hij is een kleinkind van de Internationale winnaar van Barcelona, ‘Special One’, die eigendom was van Batenburg-vd Merwe en ‘Romee’ van Jelle Jellema. De moeder komt van Jan Grootoonk. Zij komt uit twee geweldige kwekers van Jan: ‘Livai’ en ‘Celine’. Deze twee kwekers hebben samen en ook met andere partners veel goede vliegers voortgebracht, waarvan 8 prijzen bij de eerste 14 in de afdeling of de sector.

Het seizoen 
Dit jaar is het seizoen bij de mannen uit de Noordoostpolder begonnen met 90 vliegduiven. Afgelopen jaar hebben ze de beste duiven op het kweekhok gezet, mede daardoor is er nu nog meer uitdaging om goede prestaties neer te zetten. Het is immers altijd afwachten of er goede nieuwe op staan.
Voor de kweek hebben de mannen 24 koppels. De duiven zijn half januari gekoppeld. De vliegduiven brengen ook een jong groot.
Toen het vliegseizoen begon, hebben de duiven de meeste afdelingsvluchten gehad en de doordeweekse opleervluchten van de Friese Fondclub. Helaas door het weer zijn ze niet aan de kilometers gekomen wat ze hadden gehoopt. Maar gelukkig heeft dit ze niet tekort gedaan.
De duiven krijgen voer van Beyers en wel de mengeling All-in One van Koopman en er wordt bijgestuurd dmv gerst en paddy. Als de duiven zijn gekoppeld voor de vluchten worden ze bijgevoerd in potjes in de broedhokken. Vier dagen voor het inkorven wordt dit aangevuld met vetrijke mengeling met extra TOVO, schapenvet en pinda’s. Mineralen en grit zijn alle dagen beschikbaar voor de duiven en hiermee proberen wij ze in goede conditie te houden.  
De duiven worden voor de eerste overnachtvluchten nagekeken bij Nanne Wolff. Mocht er iets aan de hand zijn, wordt er ingegrepen. Daarnaast krijgen zij altijd hun verplichte paramixo enting. Deze prik wordt in combinatie met de paratypfus enting gezet. In april worden de duiven allemaal ontwormt met medicatie van Belgica de Weerd. Aanvullend krijgen de duiven iedere twee weken voor een vlucht een geelpil opgestoken. Mochten we er niet zeker van zijn dan krijgen de duiven ook nog op de dag van inkorven een ornipil. Indien nodig gaan de duiven op controle naar Nanne Wolff. De duiven krijgen soms natuurproducten en als het nodig is dan krijgen ze medicijnen. 

De Beleving 
De vriendin van Marc verzorgd de duiven als Marc een paar dagen weg is voor zijn werk. De vriendin van Frank helpt soms mee in de hokken en brengt de vliegduiven weleens weg. In een noodgeval wordt ze ingezet om naar Nanne te rijden in Wezep. Frank en Marc over de band met andere liefhebbers: ‘We hebben verschillende mooie koppelingen samen met andere liefhebbers. Zoals met Jan Grootoonk en Roger Boerma. Verder wisselen we samen met andere liefhebbers weleens wat uit.’ 
Het mooie aan de duivensport is de omgang met de duiven en hoe meer je ermee bezig bent, op de juiste manier, loont zich dat ook, is de mening van Marc en Frank. 

Tot Slot 
Frank: ‘Nadat de eerste duif zich had gemeld kwamen er nog een aantal andere liefhebbers de duiven opwachten. Altijd gezellig!’ Ze hebben kunnen (na)genieten van een prachtige uitslag.
Tot slot zeggen de mannen: ‘Het is jammer dat de duivensport “vergrijst”. Als jongeren eens zouden weten hoe mooi de duivensport is…. …’ En zo is het wel! 
Frank en Marc bedankt voor jullie medewerking aan dit verslag en de aangeleverde en aanvullende info. Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en succes op de volgende vluchten.